Vine vacanța! Lepădați kilogramele!

Rodica Demian
Lupta cu foamea de lup

Prima etapă în marea readaptare la vară este lupta cu kilogramele. O povară reală, o obsesie veche, cu care majoritatea femeilor luptă de ani și ani. Multora dintre ele, victoriile le stau la îndemână. Altele însă, după zile eroice de rezistență și de curaj, cedează și se retrag. Motivul: foamea necruțătoare. Stomacul se re­voltă și strigă cu glas de lup. Încet-încet, voința se to­pește, orizontul lumii se înmoaie și se transformă într-o felie de tort. Pentru ca dezastrul acesta să nu se repete, recurgeți la sfaturile pe care vi le oferim.

CAPCANE ALIMENTARE

* Pofta de mâncare nu înseamnă foame
90% dintre oameni mănâncă de trei ori sau cinci ori pe zi, nu pentru că le-ar fi foame, ci doar așa, din pură obișnuință. Încercați să uitați sintag­ma "trebuie să mănânc cât mai des, ca să am putere", pentru că ea nu corespunde realității.

* Nu săriți niciodată peste micul dejun
Dacă atunci când ne trezim, organismul nostru nu primește hrană, el își consumă ime­diat rezervele de zahăr. Urmarea: în toiul dimi­neții (cel mai târziu) simțim nevoia de pâine cu marmeladă, prăjituri sau biscuiți. Cu micul dejun în stomac rezistăm, în schimb, fără altă mâncare, până la ora 13.

* Atenție la ketchup!
Sosul de roșii la sticlă este o modă ameri­cană încetățenită în prezent și la noi. Toată lu­mea și-l pune în farfurie, pe cârnați și salată, chiar și pe pâinea cu unt. Atenție: chiar dacă nu se simte, ketchupul conține mult zahăr (11 g la 50 g), putând deregla astfel glicemia, fără să ne dăm seama.

* Evitați alimentele sățioase
Există alimente bogate în calorii, care satură repede și pe durată scurtă. Evitați: cartofii prăjiți, toate budin­cile, deserturile preparate cu zahăr, crema de ciocolată, înghețata, pâinea albă și arahidele.

TRUCURI ALIMENTARE

* Jurnalul de zi ajută
Este o oboseală în plus, dar ajută: notați-vă, vreme de trei zile, absolut tot ce înghițiți. Veți beneficia astfel în mod automat de un autocontrol mult mai riguros.

* Mirosiți și apoi mâncați
Cercetătorii americani au constatat că aroma unui măr copt reduce tensiunea arterială și are efect calmant, inclusiv asupra foamei de lup. Deci: mai întâi mirosiți felurile așezate în farfurie, și apoi - eventual - mâncați.

* Ritmul corect
Nutriționiștii ne recomandă mâncatul din 4 în 4 ore. Este o metodă care previne "accesele cumplite de foame". Deci: nu săriți peste mese.

* Nu plecați către casă cu stomacul gol
Este adevărat că nu e bine să mănânci în picioare. Și totuși: ronțăiți pe drumul de la birou către casă măcar doi morcovi. Alt­minteri, cum intrați pe ușă, vă repeziți la bucătărie. Garantat!

* Eficiență dublă: apă din belșug
Cantitatea optimă: 2,5 l de apă pe zi. Apa multă um­ple stomacul și di­lu­ează sucul gastric. Lucru extrem de important, căci o con­cen­trație prea mare de suc gastric poate pro­voca "foa­mea de lup".

* Fructe proaspete cât mai multe
Fructele conțin fibre, umplând astfel stomacul și dând de lucru intestinului. Se recomandă cu căldură: merele, perele și portocalele. Mai puțin bananele și pepenii galbeni, care conțin o cantitate mare de zahăr (natural) și pot declanșa foamea de lup.

* Mestecați bine
Mișcările maxilarelor stimulează glanda hipofiză, astfel încât hormonii sunt produși cu regularitate, dând senzația de sațietate.

CAPCANE PSIHOLOGICE

* Plictiseala
Sunteți acasă, n-aveți deo­­camdată ce face, vă plic­tisiți și v-aduceți amin­te că în sertar mai este o bucățică de ciocolată. Din acest mo­ment, nu vă mai puteți gândi la altceva. Înainte să trageți sertarul și să mâncați cio­colata, beți un pahar cu apă, faceți o plimbare prin odăile casei și repetați următoarea pro­poziție: "Ciocolata nu alungă plictiseala".

* Furia
Nu mai puteți de nervi, dar nu spuneți nimic, astu­pându-vă gura cu... dul­ciuri. Tipic pentru per­soa­nele cu probleme de greu­tate. Dar dezavantajul este dublu: vă îngrășați, iar situa­ția dvs. nu se schimbă cu nimic. De aceea: rela­xați-vă și nevoia de dulce o să dispară.

* Oboseala
Sunteți sleite de puteri și, de fapt, nu știți ce se întâm­plă cu dvs. Un alt motiv care vă-mpinge la mân­care. Un sfat: faceți mai bine o baie revigorantă (de exemplu cu adaos de rozmarin).

TRUCURI PSIHOLOGICE

* Trei întrebări - test
Înainte de a mânca, răspundeți-vă la urmă­toarele trei întrebări:
1. Chiar mi-e foame?
2. Biscuiții ăștia țin de foame?
3. Chiar vreau să-i mănânc?
Poate vă răzgândiți.

* Afară, la lumina zilei
Lipsa de lumină încetinește producerea serotoninei (hormonul fericirii) și organismul cere ceva dulce (pentru că dulciurile produc serotonină). Plimbați-vă 20 de minute la lu­mina zilei, cât puteți de des! Veți scăpa de obsesia ciocolatei.

* Ocoliți tentațiile
Dacă drumurile dvs. obișnuite duc prin fața vreunei brutării sau patiserii și nu puteți rezista aro­melor, încercați, de mâine, să ocoliți lo­curile cu pricina.

* Amânarea este benefică
Opriți din când în când timpul: pofta de mâncare se instalează încet și dispare din nou, de la sine. Dacă rezistați 20 de minute, ați învins. Gândiți-vă la altceva, dați un telefon, citiți ziarul...

* Antrenați-vă răbdarea
Practicați regula celor cinci minute. În prima săp­tămână, așteptați cinci minute înainte de a scoate bom­boana din pungă. În săptămâna următoare, 10 minute și așa mai departe. Dacă în cea de-a patra săptămână puteți să vă abțineți 20 de minute, înseamnă că reușiți să vă controlați perfect.

* Primul ajutor: uleiul de mentă
Simțiți accesul de foame apropiindu-se? Stropiți o batistă cu câteva picături de ulei de mentă și țineți-o la nas.

* Ulei de lavandă împotriva foamei de seară
Înainte de-a aprinde televizorul și a vă chinui să urmăriți un film plicticos (ronțăind - pentru variație - cartofi prăjiți sau ciocolată), faceți o baie. Adăugați în apa de baie (38°C) o lingură de smântână amestecată cu trei picături de ulei de lavandă. Adaosul are efect relaxant și vă ajută să nu vă mai gândiți la mâncare.