Numai că întâmplarea nu este născocită de vreun făuritor de feerii, ci una adevărată. Am aflat despre ea de la TVR2, un post care, spre lauda lui, a reprogramat episoade filmate la un eveniment petrecut în această vară, la Brăila. Un eveniment de valoare naţională şi internaţională. Este vorba despre cea mai recentă ediţie a Festivalului Internaţional de canto "Haricleea Darcleé”, pornit în 1995, din iniţiativa marii noastre soprane, Mariana Nicolesco, cea care a înnobilat cu vocea ei extraordinară, decenii de-a rândul, spectacole de operă jucate pe marile scene lirice ale lumii. La prima ediţie festivalul s-a chemat chiar aşa: "Primul concurs naţional de canto Haricleea Darcleé”. Crescându-i, în timp, valoarea şi notorietatea, această extraordinară întrecere de voci tinere, doritoare să se afirme pe scene de prestigiu (trecând prin "focul” exigenţei şi profesionalismului Marianei Nicolesco), şi-a căpătat, pe drept cuvânt, titulatura de "Concurs Internaţional”. Pe drept cuvânt, pentru că, din doi în doi ani, la Brăila, s-au întrecut în faţa unui juriu deosebit de exigent nu numai tineri români, ci şi tineri şi tinere cu voci de aur, sosiţi la concurs din mai toate colţurile lumii. Trebuie spus că, după fiecare ediţie, premianţii şi-au luat curând zborul spre importante scene lirice europene - şi nu numai, atraşi de binevenite contracte de angajare... Cu atât mai mare e meritul postului TVR2, care a înregistrat ediţia din această vară a Concursului "Haricleea Darcleé”, spre bucuria amatorilor de cultură şi muzică lirică, încântaţi nu doar de vocile minunate care au răsunat în sala Operei din Brăila, ci şi de emoţionanta poveste a diademei reîntoarse în ţara ei. Dar înainte de a comenta această restituire transformată într-un veritabil dar de Crăciun, aş reaminti, pentru mai tinerii noştri cititori, câte ceva despre Haricleea Darcleé - soprana supranumită "Privighetoarea din Carpaţi”.
S-a născut la Brăila, la 10 iunie 1860, nepoată prin filieră maternă a unei prinţese Mavrocordat, mari proprietari de pământ în Teleorman. Se mărită cu ofiţerul de artilerie Hartulari, pleacă la Paris ca să studieze canto, conştientă de valoarea vocii sale. Haricleea Hartulari debutează în 1888, în rolul Margareta din celebra operă Faust, de Charles Gounod, rol pe care însuşi compozitorul i-l încredinţează. De altfel, Gounod îi inventează şi frumosul nume - Darcleé... La premiera cu Faust asistă şi Puccini, compozitorul de geniu, care vede în Haricleea întruchiparea ideală a nefericitei Tosca. Puccini compune opera Tosca cu gândul la ea... Încă de la început de carieră, Haricleea Darcleé va întreprinde turnee prin toată lumea. Apare într-un ciclu de spectacole la Teatrul "Scala” din Milano. E aplaudată "în picioare” de un public entuziast. În rândul I, aplaudă "furtunos” însuşi Verdi! Darcleé părăseşte scena la 58 de ani. Moare săracă, singură şi... "uitată”, într-un hotel din Bucureşti la 1 ianuarie 1939.
Şi acum, povestea fermecată a diademei... La premiera - triumfală! - cu "Tosca”, Darcleé a purtat în scenă o superbă diademă din pietre scăpărătoare, care i-a adus de fiecare dată noroc. Cu timpul, diadema a ajuns în mâinile unei alte cântăreţe fără seamăn, care s-a chemat Maria Callas. Cea care şi-a dat măsura năucitorului ei talent de soprană de coloratură, în spectacole de referinţă, ca şi în roluri de belcanto de extremă dificultate, precum cel din "Norma” de Bellini. (Născută la New York, la 2 decembrie 1923, Maria Callas moare la Paris, la 16 septembrie 1977, cu sufletul distrus de pierderea magnificei sale voci şi de trădarea bărbatului prea mult iubit, miliardarul grec Aristoteles Onassis...) Callas a purtat şi ea, în spectacolele cu "Tosca”, diadema Haricleéi noastre. Spre sfârşitul carierei sale pline de glorie, dar şi de zbucium, ea i-a dăruit diadema foarte tânărului şi înflăcăratului fan al ei, celui ce va deveni cu timpul un reputat regizor de operă, Flavio Trevisan, încredinţată că, astfel, "diadema va ajunge în mâini bune”. Şi chiar a ajuns, de vreme ce, invitat la această ediţie a "Concursului”, Flavio Trevisan i-a dăruit-o Marianei Nicolesco, la finalul Galei de premiere, în aplauzele premianţilor şi a entuziastului public. Diadema s-a întors alături de cea care a purtat-o în triumf: Haricleea Darcleé.