- medic primar chirurg, cu competenta in endoscopie digestiva -
"Aparitia cancerului gastric este in proportie de 90% legata de infectia cu Helicobacter Pylori"
- D-le doctor, infectiile cu Helicobacter Pylori sunt din ce in ce mai frecvente in randul populatiei, iar tratamentele aplicate nu au eficienta scontata. Care este cauza aparitiei acestor bacterii in organismul uman?
- Helicobacter Pylori este o bacterie de care nu avem cum sa ne ferim, pentru ca este prezenta peste tot in mediul inconjurator. In tarile dezvoltate, infectia cu Helicobacter Pylori se regaseste cam la 30% din populatie, iar in tarile subdezvoltate, circa 90% din populatie este afectata de aceasta bacterie. Statisticile OMS atesta ca doua treimi din populatia mondiala este infectata cu Helicobacter Pylori! Asadar, nu este de mirare ca si in Romania numarul de persoane infectate este foarte mare. Infectarea se face pe cale orala, mijloacele de igiena stricta fiind cele mai bune pentru prevenirea acestei infectii. Concluzia se impune de la sine: principala cauza a infectarii este igiena deficitara - atat a populatiei, care din ignoranta nu se mai spala pe maini inainte de mese, cat mai ales a alimentelor infestate, care sunt consumate fara a fi bine spalate sau fierte, inainte de a fi consumate.
- Helicobacter este o bacterie patogena, sau face parte din flora intestinala fiziologica?
- Helicobacter Pylori este o bacterie patogena, care se localizeaza strict la nivelul mucoasei gastrice - in stomac. Practic, bacteria se fixeaza printre celulele de la nivelul mucoasei gastrice si destabilizeaza legaturile dintre aceste celule. Sub actiunea bacteriei Helicobacter Pylori, celulele se degradeaza, nu mai secreta mucus suficient din punct de vedere cantitativ si calitativ si atunci sunt expuse actiunii sucurilor acide digestive si apar inflamatiile si leziunile.
Din 1982, de cand a fost descoperita, studiile au dovedit ca Helicobacter sta la baza aparitiei multor leziuni gastrice si duodenale: de la simpla inflamatie a mucoasei gastrice, pana la gastrite in forme cronice, cu evolutie catre gastrite atrofice. In timp - zeci de ani - aceasta poate degenera, considerandu-se ca aparitia cancerului gastric este in proportie de 90% legata de infectia cu Helicobacter Pylori. De asemenea, aceasta infectie este responsabila si de aparitia leziunilor limfoide la nivelul stomacului - o forma de cancer limfatic numit limfomul de tip MALT.
- Cum intram in contact cu aceasta bacterie? Se gaseste pe legume, pe fructe?...
- Helicobacter Pylori poate fi gasita pe majoritatea alimentelor - atat de origine animala, cat si de origine vegetala, dar exista chiar si in apa, daca nu este din surse verificate, cu continut microbiologic redus. Transmiterea se face atat de la om la om (prin atingere, sarut etc.), cat si prin vesela infestata, cand se consuma alimente cu tacamurile altor persoane. La fel de usor ne putem infecta daca obisnuim sa mancam la restaurante sau cantine in care igiena este deficitara. Vedeti, asadar, ca este destul de greu sa ne ferim de aceasta infectie... Partea buna este ca persoanele infectate cu Helicobacter Pylori, care au fost tratate corespunzator si vindecate, este putin probabil sa se mai reinfecteze, pentru ca organismul isi dezvolta anticorpi care persista multi ani.
- O astfel de infectie se poate recunoaste dupa anumite simptome, ori se descopera intamplator, la analizele de laborator?
- Infectia cu Helicobacter Pylori este simptomatica doar in masura in care determina aparitia unei leziuni la nivelul stomacului. Unul din sase oameni infectati dezvolta ulcer gastric sau duodenal. Daca nu apare o astfel de afectiune, infectia este complet asimptomatica, depistandu-se accidental, la diverse alte analize, daca in bateria de teste exista si cel specific pentru Helicobacter Pylori. Simptomele legate de infectie tin de afectiunile digestive superioare (gastrite, ulcere etc.) si se manifesta prin: * epigastralgii (dureri in capul pieptului) legate de alimentatie, adica apar la anumite tipuri de alimente sau, din contra, cedeaza la consumul anumitor alimente; * balonare imediat dupa masa; * senzatia de satietate precoce; * greata; * alte tulburari gastrice (indigestie). Toate acestea creeaza un tablou clinic pe care noi il folosim in orientarea diagnostica. Incercam apoi sa facem diverse analize, pentru a stabili un diagnostic corect, bazat pe dovezi medicale.
Cel mai sigur test (care are un procent ridicat de sensibilitate si specificitate, iar in acelasi timp atesta sau nu prezenta unei afectiuni cauzate de Helicobacter Pylori) este recoltarea directa, de la nivelul mucoasei gastrice - prin endoscopie digestiva superioara - a unei probe care se pune intr-un mediu special, in care lucreaza niste enzime asupra ureei, si in 20-30 de minute, avem diagnosticul exact. Totusi, endoscopia este o manevra invaziva, mai greu acceptata de populatie. O metoda mai putin invaziva, dar de buna calitate diagnostica, este dozarea bioxidului de carbon radioactiv din aerul expirat, care atesta cu o exactitate de 96-98% infectia. Procedeul presupune inghitirea unei mici pastile care contine uree radioactiva si apoi masurarea cu un aparat a nivelului de bioxid de carbon radioactiv eliberat prin metabolizarea substantei de catre bacteriile Helicobacter Pylori din stomac. O alta analiza este dozarea antigenului, adica a unor fragmente de bacterii la nivelul scaunului, din materiile fecale. Un alt test, larg raspandit, este recoltarea de sange si dozarea anticorpilor - adica a celulelor pe care le produce organismul in lupta contra bacteriei. Acesta este un test care arata daca avem sau daca am avut o infectie cu Helicobacter Pylori. Chiar daca nivelul anticorpilor scade in timp, ei pot sa ramana in organism ani de zile. Astfel, analiza nu ne spune daca infectia este activa sau daca au ramas doar anticorpii. De aceea, eu nu recomand acest test, mai ales in conditiile in care pacientii vor sa vada, dupa tratamentul pe care l-au facut, daca mai au sau nu infectia.
- Ce optiuni de tratament exista impotriva acestei infectii?
- Exista o controversa interesanta in lumea medicala: daca sa se recomande un tratament sau nu, atunci cand bacteria este prezenta, dar nu supara persoana infectata, nu ii da simptome. O parte a lumii medicale spune ca tratamentul de eradicare trebuie facut indiferent daca exista simptome sau nu. Cealalta tabara spune ca tratamentele alopate presupun administrarea mai multor antibiotice, pe termen destul de indelungat, iar acestea au numeroase efecte secundare adverse - si atunci mai bine asteptam sa vedem cum evolueaza infectia, pentru a nu face mai mult rau.
Este clar ca nu ne putem feri de infectia cu Helicobacter Pylori, din cauza posibilitatilor multiple de contaminare. Iar pentru a eradica infectia, trebuie sa adoptam si mijloace naturale, pe langa cele alopate, dar sa avem si un stil de viata care sa ne protejeze cat mai mult posibil organismul. Exista cateva fructe si legume care si-au dovedit utilitatea in lupta cu Helicobacter Pylori: sucul de merisor, sucul de mure, sucul de grapefruit rosu, alaturi de broccoli, daca sunt consumate sistematic, au efect de diminuare a infectiei. De asemenea, se pot urma tratamente naturiste cu ceaiuri de obligeana, tinctura de cimbru si tinctura de propolis, in combinatie. Nu sunt date exacte asupra efectelor acestor plante in eradicarea infectiei, dar s-a observat ca au efecte benefice asupra pacientilor infectati. Aceste variante sunt utile in cazul pacientilor cu alergii medicamentoase (la care ne este greu sa stabilim o schema terapeutica) sau a celor care deja au efectuat tratamente cu antibiotice pentru eradicarea infectiei, dar s-au incadrat in procentul de bolnavi care nu raspund la tratament. Pentru ca si tratamentul medicamentos, politerapeutic, are o rata de eradicare a infectiei cu Helicobacter Pylori de doar 90-95%, in cele mai fericite situatii...
"Nu avem multe variante de antibiotice la indemana pentru eradicarea infectiei cu Helicobacter Pylori"
- Asta, in contextul in care tot mai multe persoane dezvolta rezistenta la antibiotice, fiindca le utilizeaza in exces...
- Exact. Helicobacter Pylori este o bacterie care isi modifica foarte repede sensibilitatile si dezvolta rezistenta suplimentara la antibiotice, in conditiile in care tratamentul nu se face cu doze suficient de mari si pe perioade suficient de lungi. Ca substanta activa, unul din antibioticele care se recomanda, in combinatie cu altele, este claritromicina. Aceasta substanta este utilizata mai ales in sfera infectiilor ORL. Insa daca pacientul a luat claritromicina pentru o otita, de exemplu, nestiind ca este contaminat cu Helicobacter Pylori, iar mai tarziu descopera infectia, este foarte posibil ca schema terapeutica ce include claritromicina sa nu mai fie utila, pentru ca bacteria si-a dezvoltat rezistenta de la tratamentul infectiei ORL, la care s-au administrat doze corecte din punct de vedere terapeutic. De aceea, este important sa existe o anamneza minutioasa a pacientului, astfel incat medicul sa stie daca a mai luat vreun antibiotic din cele recomandate. Problema este ca nu avem multe variante de antibiotice la indemana pentru eradicarea infectiei cu Helicobacter Pylori. Pe plan mondial, sunt folosite doua scheme terapeutice de antibiotice, la care se asociaza si un antisecretor - un medicament care reduce secretia acida a stomacului. Cea mai uzitata schema asociaza amoxicilina cu claritromicina, pentru ca aceste substante dau cele mai putine reactii secundare. Cealalta schema asociaza tetraciclina cu metronidazolul - amandoua fiind medicamente toxice pentru ficat si cu efecte clinice neplacute: greata, inapetenta, varsaturi, diaree. Este o medicatie greu de suportat, pacientul trebuie sa faca un efort sa o urmeze si nu toti bolnavii o accepta, mai ales daca nu au un diagnostic exact.
Din aceste motive, cu toate ca sunt medic chirurg, in cazul infectiilor cu Helicobacter Pylori, sustin mai degraba varianta tratamentelor naturale, avand cazuri concrete de pacienti care s-au vindecat de aceasta infectie. Utilizarea sucului de merisor, de mure, consumul de broccoli, fac parte din orice dieta sanatoasa si, printre alte efecte benefice, au dovedit si efectul de a mentine organismul curat, neinfectat cu Helicobacter Pylori. Sucul de merisor trebuie sa fie obtinut din fructe de merisor, care se pot procura din supermarketuri.
- Cat dureaza tratamentul, pana la eradicarea infectiei?
- In mod normal, tratamentul medicamentos dureaza 10-14 zile, dar rezultatele terapeutice nu sunt intotdeauna cele urmarite. Cura naturala cu ceaiuri si tincturi se urmeaza circa doua luni, pana la primele rezultate vizibile. Iar modul de viata sanatos, igienic, trebuie urmat cat de mult timp se poate, pentru ca are efecte benefice asupra intregului organism.
- Ce sfaturi aveti pentru persoanele infectate cu Helicobacter Pylori?
- Sfaturile generale sunt legate in primul rand de igiena. Tinand cont ca Helicobacter Pylori se transmite pe cale orala, trebuie sa avem grija la igiena corecta a mainilor si sa nu consumam alimente nespalate si nepreparate termic, sursa de apa sa fie curata din punct de vedere microbiologic, sa nu mancam cu tacamurile altor persoane si sa nu bem din aceleasi pahare. In acelasi timp, alimentele trebuie sa fie curate, pastrate in conditii igienice, iar sursa lor sa fie de incredere.
Este important de precizat ca mancarea gatita are sanse mai mici sa fie infestata, chiar daca vegetalele sau carnea din care este preparata au bacteria, deoarece prin preparare termica bacteria este distrusa. Totusi, trebuie sa fim atenti de unde ne procuram alimentele pe care le consumam in stare naturala, ca atare: branza, smantana, fructele si legumele crude etc.
D-l dr. DAN CRISTIAN poate fi contactat la Centrul medical BIO-MEDICA din Bucuresti, Calea Floreasca nr. 111-113, sector 1, tel. 021/311.77.93 - 97 sau la Clinica de Chirurgie a Spitalului Coltea, B-dul I. C. Bratianu nr. 1, sector 3, tel. 021/387.42.68