Puterea politica din Romania vrea sa decida in locul romanilor demararea proiectului Rosia Montana. Asistam la un scenariu similar cu cazul Bechtel: mare corporatie occidentala, promisiuni, vehicularea ideii de crestere economica si dezvoltare regionala. Rezultatul real este de fapt o pierdere uriasa a statului roman, fara beneficiile promise initial de corporatia contractanta, ceea ce era de altfel de asteptat, avand in vedere clauzele deosebit de dezavantajoase din contract. Urmarea e una singura: in loc sa devina un stat infloritor, cu o dezvoltare durabila, in folosul locuitorilor sai, Romania e proscrisa sa ramana un "land" provincial, inecat in cianuri, minciuna si subdezvoltare. Este avertismentul pe care ni-l adreseaza un tanar doctor in stiinte din Cluj-Napoca, cercetator in Germania si Romania, Raul C. Muresan, membru al asociatiei "Ad Astra".
"Rosia Montana suntem noi!"
- Asociatia "Ad Astra" a impresionat opinia publica prin mai multe luari de pozitie critice fata de proiectul Rosia Montana. Cine sunt membrii ei?
- Asociatia "Ad Astra" a oamenilor de stiinta romani a fost fondata in anul 2002, de catre cativa cercetatori romani de mare calibru, plecati peste hotare. Acestia, impreuna cu membrii care s-au afiliat ulterior, au reusit sa puna bazele unei asociatii independente, care are in jur de 70 de membri. Toti sunt oameni de stiinta romani, de la institutii de prestigiu national si international, cum ar fi Yale, Berkeley, Oxford, Cambridge, Max Planck, CNRS, University of New Mexico, Food & Drug Administration Washington DC s.a.m.d. De-a lungul celor aproape zece ani de activitate, asociatia s-a implicat nu doar in problemele care vizeaza strict procesul educational, ci si in cele care sunt importante pentru societatea romaneasca in ansamblul ei. Implicarea "Ad Astra" in problematica Rosia Montana este un asemenea exemplu. Ca urmare a actiunilor noastre (http://docs.adastra.ro/Pozitie_ Rosia_Montana_Ad_Astra.pdf), RMGC, prin directorul sau Dragos Tanase, a recurs la actiuni de intimidare la adresa membrilor asociatiei, trimitand scrisori, cel putin catre sase rectori ai unor universitati romanesti unde activeaza membrii asociatiei. Asta demonstreaza ca parerea oamenilor de stiinta are totusi o greutate in dezbaterea publica, o greutate de care RMGC se teme.
- In demersurile dvs. v-ati calauzit dupa sloganul "Rosia Montana suntem noi". Cum traduceti acest legamant patriotic?
- Cred mult in acest slogan. Cred si mai mult atunci cand ma gandesc la copiii mei si la datoria pe care o am fata de ei. Lupta pentru salvarea Rosiei Montane este un exercitiu important de responsabilitate, de implicare, de gandire pe termen lung. Daca reflectam putin la situatia Rosiei, vom vedea ca forurile de conducere, politicienii, ne trateaza si pe noi exact ca pe aceasta. Interesati aproape exclusiv de propria lor capatuire, politicienii ne considera o masa de manevra. De aceea, soarta Rosiei Montane o vom impartasi fiecare dintre noi, iar politicienii ar face bine sa inteleaga ca nu se lupta doar cu niste munti, ci cu propriul lor popor.
"Eu nu pot sa-l inteleg pe Traian Basescu si condamn ferm implicarea sa, ca reprezentant al statului roman, de partea unei companii private, extrem de controversate"
- Presedintele Romaniei, principalul lobby-ist al proiectului RMGC, spune ca aurul va scoate tara din criza. Credeti in aceasta perspectiva?
- Din pacate, atitudinea presedintelui privitoare la Rosia Montana si la exploatarile din muntii Apuseni in general sfideaza de mult orice urma de bun simt si responsabilitate. Eu nu pot sa-l inteleg pe Traian Basescu, si condamn ferm implicarea sa, ca reprezentant al statului roman, de partea unei companii private extrem de controversate. Orice persoana informata si de bun simt poate depune marturie ca, in privinta Rosiei Montane, presedintele comite erori grave si impardonabile pentru un sef de stat. Un alt mit pe care il propaga RMGC si presedintele este acela ca exploatarea aurului si a resurselor subsolului, in general, ar putea scoate Romania din criza. Chiar daca aurul ar ramane integral Romaniei, acesta nu ar contribui in mod substantial la dezvoltarea tarii. Analize economice demonstreaza ca exploatarea resurselor nu este o activitate sanatoasa pentru dezvoltarea economica, ci, dimpotriva, aceasta intoxica economia. Este vorba de un fenomen numit Boala Olandeza - economia Olandei s-a prabusit in 1959, dupa o perioada de exploatare intensiva a gazelor naturale. Tarile care si-au exploatat intensiv resursele au fost printre performerii economici cei mai slabi pe termen mediu, comparativ cu tarile care si-au dezvoltat economiile sanatos, prin crestere durabila. Daca ne uitam atent la economiile puternice din Europa, cum ar fi Germania, vom vedea ca acestea nu isi bazeaza cresterea pe exploatarea resurselor. In Muntii Padurea Neagra din Germania exista printre cele mai mari resurse de metale pretioase din Europa, dar, cu toate acestea, germanii au ales sa nu le exploateze.
- Am vazut un peisaj superb al Apusenilor, nu un dezastru ecologic. Am vazut o localitate si monumente istorice cum nu am gasit nicaieri in cele 28 de tari prin care m-am perindat in activitatea mea de cercetare. Am gasit rosieni si luptatori pentru cauza Rosiei care m-au facut sa nu regret nici o clipa revenirea mea din Germania, si care mi-au demonstrat ca inca exista persoane cu coloana vertebrala, cu idealuri si curaj, alaturi de care este o onoare sa lupti. Am gasit, in fine, intruchiparea destinului Romaniei si tipul de alegere pe care il vom face: dezvoltare sanatoasa, durabila, in respect pentru istorie si pentru mostenirea lasata generatiilor viitoare, sau distrugere iremediabila, minciuna si dezbinare. Politicienilor le-as spune sa aiba grija ce alegere vor face, pentru ca Rosia Montana nu este doar piatra noastra de incercare, ci si a lor. Mai ales a lor.
"Daca Comitetul de Avizare Tehnica (CAT) va acorda avizul de mediu proiectului RMGC, membrii acestuia, precum si ministrul Borbely, vor avea de raspuns in fata tarii..."
- Corporatia "junior" de la Rosia Montana a lansat o campanie furibunda de convingere a opiniei publice ca proiectul minier va aduce tarii lapte si miere. Ce ascund, de fapt, reclamele scandaloase ale RMGC?
- Estimarile lor mincinoase asupra profiturilor care ar reveni Romaniei reprezinta, nici mai mult nici mai putin, decat o incercare de dezinformare si manipulare. In realitate, singurul venit sigur al statului roman este reprezentat de redevente, adica procentul din valoarea zacamantului extras pe care compania trebuie sa-l ofere statului. E un fel de impozit. Or, majorarea recenta a redeventei, decisa de guvern, de la 4 la 8 procente, este de-a dreptul sfidatoare; este ca si cum ai spune: nu mai cedez 96% din valoarea zacamantului, cedez doar 92%. Veniturile indirecte, precum si cele din cota de participatie a statului sunt iluzorii si manipulabile prin artificii economice.
- De cine va aminteste scenariul Rosia Montana?
- De cazul Bechtel. Este posibil ca RMGC sa se fi inspirat din experienta Bechtel, pentru a exploata slabiciunile si incompetenta legala, administrativa si de negociere a statului roman, bazandu-se totodata si pe usurinta mituirii demnitarilor si politicienilor. Spre deosebire de atitudinea servila si iresponsabila a statului roman, Administratia Obama din SUA a declansat procedura de stopare si reevaluare ecologica a unor mari exploatari in cariera deschisa, similare proiectului Rosia Montana. Daca ne gandim numai la anii de inceput ai companiei RMGC, la momentul acordarii licentelor de explorare, transformate si extinse foarte dubios in licente de exploatare, la numeroasele ilegalitati comise de aceasta companie, cu acceptul tacit sau chiar cu binecuvantarea explicita a autoritatilor nu doar locale, ci si centrale, cred ca asemanarea cu cazul Bechtel sau altele asemenea devine evidenta. In orice decizie politica privitoare la Rosia Montana, spectrul coruptiei planeaza invariabil asupra politicienilor implicati. Intr-un stat de drept, cu organe de control independente politic, justitia ar trebui sa aiba mult de lucru in acest caz.
- Ministrul Mediului ne ameninta cu acordarea rapida a Avizului de Mediu, vorbind ca un uzurpator, nu ca un protector al mediului. Puteti face un comentariu?
- Il consider pe Laszlo Borbely un om nesincer si un manipulator, deoarece incearca sa acrediteze ideea ca proiectul Rosia Montana nu ar dauna mediului. In realitate, studii publicate in reviste de prim rang la nivel international, cum ar fi revista Science, arata ca exploatarea in cariera deschisa este extrem de daunatoare mediului. Ministrul Borbely se ascunde acum in spatele unui argument tehnic pe care nici nu-l intelege, nici nu-l stapaneste: se lauda ca va reduce concentratia de cianuri sub 3 miligrame pe litru (sau parti pe milion - ppm). Dar studiile stiintifice de la US Geological Survey, SUA, demonstreaza ca vietuitoarele din bazinele hidrografice, cum ar fi pestii, sunt sensibile si chiar mor la concentratii de cateva mii de ori mai mici. In calitate de om de stiinta, care s-a informat in ultimii ani in detaliu asupra problemelor Rosiei Montane, imi permit sa afirm ca, daca Comitetul de Avizare Tehnica (CAT) va acorda avizul de mediu proiectului RMGC, membrii acestuia, precum si ministrul Borbely, vor avea un pret mare de platit in viitor si vor avea de raspuns in fata tarii pentru dezastre de care nu sunt sau nu vor sa fie constienti acum.
"Economia romaneasca, chiar asa in criza cum este ea, produce suma pe care ne-o promite RMGC pe an in aproximativ 2 sau 3 ore (!!) de munca"
- Ce s-ar intampla daca, totusi, guvernantii ar acorda unda verde proiectului?
- Cred ca avizarea proiectului Rosia Montana ar fi echivalenta cu un act de terorism din partea politicienilor impotriva intereselor propriului popor, o dovada de lipsa totala de viziune si un atentat la mostenirea generatiilor viitoare. Pornirea proiectului ar insemna stergerea de pe fata pamantului a unei mosteniri culturale unice in Europa sau poate chiar in lume, distrugerea unui peisaj superb, compromiterea iremediabila a dezvoltarii Rosiei Montane prin turism si alte activitati sustenabile, distrugerea si delocalizarea comunitatii locale. Demararea proiectului de la Rosia Montana ar reprezenta si o lovitura puternica adresata societatii civile si un semnal pentru companiile miniere din strainatate ca au liber la distrugerea muntilor Apuseni.
- Dar RMGC promite miliarde de euro, turism infloritor, refacerea mediului, patrimoniu restaurat. N-ar trebui sa fim fericiti?
- Rosia Montana a devenit deja o victima a iresponsabilitatii politicienilor romani, a coruptiei la nivel inalt. Rosia Montana este in pericol de a cadea prada lipsei de coloana vertebrala a multora dintre noi, a iresponsabilitatii, a goanei dupa profitul imediat, chiar cu pretul unor consecinte dezastruoase pe termen lung. Cele doua cuvinte, "Rosia Montana", ar trebui sa fie pentru noi un simbol. Insasi societatea romaneasca se poate identifica cu Rosia Montana. Putem castiga, spun cei de la RMGC, aproximativ patru miliarde de dolari din participatiunile statului, plus banii intrati indirect in economie. Totul, in decurs de aproximativ 16 ani, ceea ce inseamna o medie de aproximativ 210 milioane de euro pe an. Dar, oameni buni, aceasta suma reprezinta 0,1% din PIB! Prin comparatie, numai domeniul IT a contribuit, in anul 2008, cu 7 miliarde de euro la PIB (!), adica de peste 33 de ori mai mult decat promite proiectul RMGC! Un calcul aritmetic simplu ne arata ca economia romaneasca, chiar asa in criza cum este ea, produce suma pe care ne-o promite RMGC pe an in aproximativ 2 sau 3 ore (!!) de munca, la o medie de 22 de zile lucratoare pe luna! Putem demonstra acum ca suntem un popor mare, responsabil si care gandeste in perspectiva, la viitorul copiilor sai. Putem alege acum sa acceptam aceasta bomboana otravita a RMGC si sa ne compromitem viitorul, sau sa alegem dezvoltarea sustinuta pe termen lung, prin valorificarea tuturor frumusetilor unice oferite de Rosia Montana si de Muntii Apuseni.
16.02.2012, 20:49Petru Chelaru
Domnul Aurel Santimbreanu spune ca ,,Valoarea celorlalte metale rare de la Rosia Montana au o valoare de patru ori mai mare decat valoarea aurului de acolo". In contractul privitor la exploatarea miniera de acolo prevede si asa ceva? Romania va beneficia de ceva de pe urma acestor resurse? Chiar daca ar avea nu sunt de acord cu exploatarea pe baza de cianuri. Am fost acum doi ani in Rosia Montana si am vazut ce este pe acolo. cred ca starea este grea si oamenii nu au de lucru tocmai pentru ca sunt aceste tergiversari si Guvernele Romaniei care au fost si cel care este nu au fost interesate de soarta mediului. Consider5 ca daca se spunea hotarat Da sau Nu . Pana acum minerii extrageau minerale si aveau loc de munca. Poate ca aceasta TARAGANARE este si scopul de a fi exploatata pe baza de cianuri si distrugerea mediului.
23.02.2012, 22:50Vizitator Anonim
Articol interesant ,competent, cu argumente care arata clar ca se poate sustine investitia de catre guvern.
Revista este citita de multe persoane si ar fi interesant un articol despre recentele descoperiri de gaze din platforma maritima a Marii Negre si despre extractia gazelor naturale din Moldova tot de catre firme straine.prin metode neortodoxe care distrug panza freatica si stabilitatea solului.