Escarele de decubit sunt rani la nivelul pielii si al tesutului invecinat. Presiunea constanta la nivelul unei portiuni a pielii reduce aportul de sange la acea zona si, in final, produce moartea celulelor, lezarea pielii si formarea de ulceratii. Escarele de decubit apar mai ales la persoanele care stau mult timp la pat, de obicei la spitalizati, la cele care stau in scaunul cu rotile, persoanele care sunt in imposibilitatea de a se misca fara ajutor, pacientii care au incontinenta vezicala. Umezeala poate irita pielea si astfel favorizeaza aparitia escarelor. Malnutritia (o alimentatie saraca in proteine) poate duce la leziuni ale pielii si la intarzieri de vindecare, mai ales in cazul persoanelor in varsta. Odata cu imbatranirea, pielea devine rigida si nu mai poate distribui egal grasimile. De asemenea, devine mai subtire si isi pierde din elasticitate si astfel se lezeaza mai usor.
Recomandare terapeutica: Extern. Amestecam cateva picaturi din Extract din seminte de grapefruit, o capsula desfacuta, cu Extract din frunze de maslin si o capsula desfacuta de Cat's Claw (Gheara Matei). Compozitia astfel amestecata se unge pe un pansament steril si se aseaza atat pe rana, cat si in jurul acesteia. Intern: Alimentatie saraca in proteine, administrarea de Vital-fruit (3x1 capacele dizolvate in putin lichid/ zi), Noni (3x2 linguri/zi), Vitamina C (3x2 capsule/zi). Va doresc multa sanatate tuturor!
Ing. BIRCA GEORGEL - Falticeni, jud. Suceava, tel. 0745/400.400
"Am afte bucale recidivante si infectii urinare cu E.coli"
(Raspuns pentru IOANA - Vrancea, F. AS nr. 969)
Pentru afte bucale, folositi glicerina boraxata cu Nistatin sau Stamicin. Se ung bine limba, cerul gurii si gingiile. In prima zi se da de trei ori, a doua zi de doua ori, a treia zi, o singura data. Pentru siguranta se aplica inca de 2-3 ori. Dupa ungere, surplusul din gura se scuipa. Dupa aplicare, nu se bea, nu se mananca, decat dupa 30 de minute.
Va recomand si o reteta: 1 kg miere de albine poliflora, 150 ml sirop sau dulceata de trandafiri, 150 ml extract moale sau tinctura de propolis 30%. Inainte de folosire se agita. Se fac 3-5 tratamente pe zi. Un tratament inseamna 4-5 jumatati de lingurita, la interval de 2-3 minute. Dupa tratament, nu se consuma nimic timp de o ora. Pentru gargara, folositi ceaiul de salvie. Se face infuzie din 2 lingurite planta la o cana. Pentru E.coli, cea mai buna planta este merisorul. Se face ceai, o lingurita de planta la o cana. Se bea o cana ceai pe zi, sau se ia tinctura de merisor, 25-30 picaturi, puse in putin ceai (un sfert de cana), de trei-patru ori pe zi, pe stomacul gol, cu 30 minute inainte de mese.
"Mi se usuca limba si buzele, si am o senzatie de arsura"
(Raspuns pentru LAUR GELU - Bacau, F. AS nr. 969)
Se foloseste Dragaica (Sanziene) pentru gargara si pentru baut. O lingura plina la cana, infuzie, 16 minute. Se clateste gura cateva minute, apoi se scuipa. Se repeta pana se termina ceaiul. Zilnic se beau 3 cani de ceai, inghititura de inghititura, cu 30 minute inainte de masa. Inainte de culcare se badijoneaza limba cu bitter suedez. Se face gargara cu tinctura de propolis 30%. Se pun 2 lingurite la o cana cu apa. Se pot mesteca in gura bucati de propolis brut, precum guma de mestecat, timp indelungat, apoi se inghit.
"Am un nepotel cu epidermoliza buloasa, pentru care medicii nu ne dau nici o speranta"
(Raspuns pentru VERONICA CICEU, F. AS nr. 969)
Este o afectiune genetica care se amelioreaza foarte greu. Se unge cu o alifie preparata astfel: 20 g Bismut Subnitric, 8 g Zn2O, 4 g Eritromicina, 2 g Doxiciclina, 10 g Anestezina, 500 g Vaselina.
Va doresc multa sanatate!
MIRCEA PEIA - specialist medicina complementara si reflexoterapie - Timisoara, tel. 0256/43.18.91, 0747/22.20.24
"Caut tratamente alternative pentru ciroza hepatica, splenomegalie si varice esofagiene"
(Raspuns pentru MADALINA BALANICA, F. AS nr. 971)
Practic, nu exista un tratament care sa faca reversibil procesul de alterare (fibrozare) a ficatului si, de aceea, scopul principal al terapiei alopate este directionat spre tratarea si prevenirea complicatiilor cirozei. Deoarece, uneori, criza hepatica progreseaza lent, masurile de autoingrijire si tratamentul medicamentos pot ajuta la scaderea afectarii ulterioare a ficatului.
* Limitati-va administrarea de medicamente, deoarece ficatul dvs. afectat nu poate detoxifia si elimina medicamentele care sunt epurate, in mod normal, din organism, pe cale hepatica.
* Mancati multe fructe si legume proaspete si grau integral - aceste alimente sunt bogate in nutrienti, inclusiv in vitaminele A, C si E (ciroza tinde sa duca la depletia acestor vitamine importante). Totodata, se pot administra suplimentar vitaminele A, D, K, care pot lipsi din organismul dvs.
* Restrictionati aportul de sare, reducand astfel acumularile lichidiene (ascita).
* Monitorizati proteinele din dieta - daca ciroza dvs. este avansata, excesul de proteine poate conduce la complicatii de tipul encefalopatiei hepatice.
* Luati masuri pentru a preveni imbolnavirile - cand ficatul este afectat, organismul este incapabil sa lupte cu infectiile, asa cum se intampla la oamenii sanatosi. Evitati persoanele bolnave si vaccinati-va impotriva hepatitei A si B, impotriva gripei si a pneumoniei pneumococice.
* Renuntati definitiv la alcool (in cazul in care ati fost consumator).
Tratament medicamentos - pentru a preveni ruptura varicelor esofagiene (sau gastrice) si sangerarea lor, sunt recomandate medicamentele care reduc presiunea de la nivelul varicelor sau proceduri care impiedica sangele sa ajunga in varice, ori care vizeaza distrugerea acestora. Diureticele ajuta la reducerea acumularii in exces a lichidului abdominal (Furosemid, Spironolactona etc.).
Colestiramina si Rifampinul sunt frecvent utilizate pentru a reduce pruritul (mancarimea) cauzat de metabolitii din sange.
Lactuloza ajuta la scaderea nivelului de amoniac sanguin.
Antibioticele reduc numarul de bacterii intestinale care produc amoniac, iar in caz de ascita, paracenteza (extragerea repetata de lichid) si infuziile intravenoase cu albumina pot fi benefice.
Transplantul hepatic este, in general, luat in discutie cand boala a avansat pana la un punct dincolo de care ficatul nu mai poate functiona. Desi rata de succes a transplantului hepatic este in continua imbunatatire, pot exista probleme atunci cand ciroza este provocata (ca in cazul dvs.) de un virus hepatitic, deoarece exista sanse ca boala sa reapara si pe ficatul nou.
Din punct de vedere al medicinei naturiste, urmatoarele leacuri pot ajuta semnificativ pacientul cu ciroza hepatica, bineinteles, asociate cu terapiile alopate specifice acestei patologii.
* Armurariu - produsele fitoterapeutice obtinute din Armurariu au remarcabile proprietati hepatoprotectoare; ajuta la regenerarea hepatocitelor, protejeaza integritatea membranei celulelor hepatice nelezate si stimuleaza formarea de celule hepatice noi. Se recomanda in hepatitele acute si cronice, hepatita alcoolica, ciroza hepatica compensata si in insuficienta hepatica. Se administreaza sub forma de comprimate (capsule) continand 70 mg silimarina (comprimat), de trei ori pe zi, inaintea meselor principale.
* Schizandra - protejeaza membrana hepatocitelor, reduce nivelul transaminazelor, mentine nivelul de glutation hepatic, stimuleaza fazele I si II de detoxifiere hepatica, fiind indicata in ciroza, hepatite virale si alcoolice, icter, carcinom hepatic. Se administreaza cate 2 capsule de doua ori pe zi, la masa.
* Livecom, sirop - protejeaza celula hepatica de agresiuni si contribuie la regenerarea ei, are un important efect antiviral, antiinflamator, antioxidant si antitumoral, fiind indicat in hepatite virale si toxice, steatoza si ciroza hepatica. Se administreaza 1-2 lingurite, de 2-3 ori pe zi, inainte de mese.
* Tintaura - inhiba proliferarea virusurilor (A, B, C), incetinind ritmul de evolutie al cirozei hepatice. In fazele avansate, cand apar modificari structurale la nivelul ficatului, se administreaza in combinatie cu Iarba de Anghinare, 4 lingurite pulbere din cele 2 plante in amestec, zilnic, pe stomacul gol.
* Clorofila - inhiba divizarea virusului hepatitic (B, C), impiedica fibrozarea hepatica, ajuta la regenerarea hepatocitelor. Se poate obtine din Patrunjel, Urzica, Leurda, prin centrifugare. Se tin cure de cate 6 saptamani (150-200 ml suc din plantele mentionate pe zi), cu doua saptamani pauza, dupa care se poate relua.
In acelasi scop se mai pot utiliza: Agaricus Blazei, Laptisor de matca, Rostopasca, Ganoderma Lucidum, Astragalus (imunostimulent si hepatoprotector).
Pentru splenomegalie puteti utiliza extractul din mladite de Caprifoi (3x50 picaturi, diluate in 100 ml apa, pe zi), iar pentru trombocitopenie, extractul din muguri de Carpen (aceeasi posologie).
Sa auzim numai de bine!