Pentru excesul de saliva se recomanda ceaiul de salvie (Salvia officinalis). Se pun 2 lingurite de planta maruntita la 250 ml apa clocotita. Se acopera 15 minute, apoi se strecoara. Se consuma 500 ml, in cursul unei zile. Aceasta planta ajuta foarte mult la diminuarea secretiilor. Se poate folosi fara pauza o perioada de trei luni, apoi urmeaza o pauza de 10 zile, dupa care se poate relua. Se recomanda si alte plante care au tanin mult: angelica, anin, coada-racului, nuc, coaja de stejar etc. * Un pahar de 200 ml de vin rosu, dar din surse sigure, sa nu fie facut din struguri stropiti si sa fie cat mai inchis la culoare. Suplimentar, este bine sa faca spalaturi nazale cu apa cu sare. Am mai publicat reteta in "Formula AS", dar o repet, fiind extrem de utila in multe afectiuni.
Spalaturi nazale
Yoghinii folosesc zilnic, dimineata si seara, spalaturile nazale, ca o metoda de curatire a organismului. Exista, de asemenea, copii chinezi si japonezi care fac acest lucru incepand cu varsta de 3 ani. Se spune ca este cea mai eficienta metoda, daca se aplica zilnic. Nu are nici un efect nedorit. Pentru o spalatura nazala trebuie folosit un litru de apa. Iata procedeul: se pune 1 litru de apa la fiert, intr-un vas emailat. Se adauga o lingurita de sare de bucatarie, indiferent daca este iodata sau fara iod. Se prefera insa sarea mai mare, nu cea fina. Se lasa fiertura sa ajunga la temperatura corpului, apoi se pune putin lichid in causul palmei drepte, si se trage pe o nara, cealalta fiind astupata cu degetul mainii stangi. Apa se evacueaza pe gura. Procedeul se face alternativ, cand pe o nara, cand pe cealalta, atat dimineata, cat si seara. Singura problema este sa nu se iasa afara in frig cu narile umede. Procedeul se practica perioade lungi de timp, eventual chiar toata viata, cu efecte deosebite pentru intreg organismul. Fereste de alergii, de rinite, veti respira corect, pentru ca fosele nazale sunt curate. Ajuta, de asemenea, in cazul sforaitului. In cazurile in care exista anumite afectiuni precum gripa, guturai etc., se va pune in apa cu care se fac spalaturi si cateva picaturi de suc de lamaie. Ajuta la refacerea integritatii mucoaselor nazale si in unele cazuri, chiar la regasirea simtului mirosului, pierdut de multi dupa o anumita varsta. Pentru alergii, se va face tratament cu o saptamana inainte de perioada critica a aparitiei lor, si se poate continua pe toata perioada sezonului (in cazul polenului). In celelalte cazuri de alergii aeriene, este bine sa se faca perioade mai lungi de timp. Si dependenta de anumite medicamente precum Bixtonim, Rinofug etc. se poate inlatura cu aceste spalaturi nazale. Mai nou, s-a dovedit ca la bolnavii care fac radioterapie sau chimioterapie si, concomitent, fac in perioada respectiva spalaturi nazale, efectele nedorite ale medicamentelor sunt mult diminuate. Daca s-au format cruste in nas si nu se mai desprind sau va jeneaza, la fel, aplicati spalaturi nazale. Acestea vor dizolva si elimina crustele. In plus, vor indeparta si praful care a fost depus pe peretii nasului si va veti simti mult mai bine, pentru ca organismul va primi aer mai sanatos.
Spalaturile nazale sunt forte eficiente pentru o serie de afectiuni: afectiuni respiratorii, alergii, cancer, chimio si radioterapii, guturai, infectii, intaresc imunitatea organismului, raceli, rinite, sinuzite, sforaitul in timpul somnului. Indiferent ca sunt la copii sau la adulti, spalaturile nazale pot ajuta atat la prevenirea acestor afectiuni, cat si la tratare.
MIRCEA PEIA - specialist medicina complementara si reflexoterapie - Timisoara, tel. 0256/43.18.91, 0747/22.20.24
"Am trombocitopenie, si tratamentul alopat are multe efecte secundare"
(Raspuns pentru MARIA - F. AS nr. 959)
Uneori, trombocitopenia usoara este o problema care se corecteaza de la sine, insa, atunci cand ea imbraca forme precum purpura trombocitopenica idiopatica (cazul dvs.), tratamentul devine obligatoriu. Aceasta afectiune apare atunci cand sistemul imun functioneaza prost, anticorpii atacand plachetele sanguine. Purpura trombocitopenica idiopatica poate fi legata de o boala autoimuna, ce apare dupa o infectie recenta sau dupa administrarea unor medicamente (heparina, chinidina, procainamida, rifampicina si majoritatea medicamentelor chimioterapice).
Asa stand lucrurile, intelegeti, cred, ca, desi va este teama de efectele secundare ale tratamentului alopat, acesta nu poate fi ocolit si, mai mult decat atat, el trebuie sa vizeze obligatoriu patologia subiacenta, care a determinat scaderea numarului de trombocite.
Medicina naturista propune, in cazul trombocitopeniilor, tratamente bazate in special pe gemoderivate. Dintre acestea, va sfatuiesc sa utilizati:
* Extractul de muguri de Carpen si extractul din mladite de Tamarix - daca extractul din mladite de Tamarix actioneaza mai mult ca antianemic, stimuland hematopoeza si functia splenica, cel de muguri de Carpen prezinta actiune antihemoragica (hemostatica), cat si stimulanta a productiei de trombocite, atat cantitativ cat si calitativ, scazand, totodata, timpul partial de tromboplastina. Cele doua gemopreparate dau rezultate bune in patologii precum trombocitopenia iatrogena post-medicamentoasa, cea autoimuna si cea din hipersplenism, insuficienta hepatica cu hipergamaglobulinemie si trombocitemie, intoxicatie cu anticoagulante si sindrom hemoragic provocat de anticoagulante. Se administreaza conform prospectului. Sigur ca in functie de cauza precisa a trombocitopeniei se mai pot utiliza si alte tipuri de remedii naturiste, insa, repet, numai ca forma complementara a tratamentului alopat. Sa auzim numai de bine!
"Tatal meu are niste rani urate pe picioare, cu diagnostic incert"
(Raspuns pentru NICOLETA R. - F. AS nr. 965)
Stimata doamna, este clar ca pe fondul unei infectii tegumentare, tatal dvs. sufera si de insuficienta circulatorie periferica.