Raspuns pentru ROSU PETRU - Bucuresti - F. AS nr. 965 - "Sotia mea scuipa si medicii nu-i gasesc cauza"

Redactia
EUGEN GIURGIU - biolog, Alba Iulia, tel 0741/92.88.80

Pentru excesul de saliva se recomanda ceaiul de salvie (Salvia officinalis). Se pun 2 lingurite de planta maruntita la 250 ml apa clocotita. Se acopera 15 minute, apoi se strecoara. Se consuma 500 ml, in cursul unei zile. Aceasta planta ajuta foarte mult la diminuarea secretiilor. Se poate folosi fara pauza o perioada de trei luni, apoi urmeaza o pauza de 10 zile, dupa care se poate relua. Se recomanda si alte plante care au tanin mult: angelica, anin, coada-racului, nuc, coaja de stejar etc. * Un pahar de 200 ml de vin rosu, dar din surse sigure, sa nu fie facut din struguri stropiti si sa fie cat mai inchis la culoare. Suplimentar, este bine sa faca spalaturi nazale cu apa cu sare. Am mai publicat reteta in "Formula AS", dar o repet, fiind extrem de utila in multe afectiuni.
Spalaturi nazale
Yoghinii folosesc zilnic, dimineata si seara, spalaturile nazale, ca o metoda de curatire a organismului. Exista, de asemenea, copii chinezi si japonezi care fac acest lucru incepand cu varsta de 3 ani. Se spune ca este cea mai eficienta metoda, daca se aplica zilnic. Nu are nici un efect nedorit. Pentru o spalatura nazala trebuie folosit un litru de apa. Iata procedeul: se pune 1 litru de apa la fiert, intr-un vas emailat. Se adauga o lingurita de sare de bucatarie, indiferent daca este iodata sau fara iod. Se prefera insa sarea mai mare, nu cea fina. Se lasa fiertura sa ajunga la temperatura corpului, apoi se pune putin lichid in causul palmei drepte, si se trage pe o nara, cealalta fiind astupata cu degetul mainii stangi. Apa se evacueaza pe gura. Procedeul se face alternativ, cand pe o nara, cand pe cealalta, atat dimineata, cat si seara. Singura problema este sa nu se iasa afara in frig cu narile umede. Procedeul se practica perioade lungi de timp, eventual chiar toata viata, cu efecte deosebite pentru intreg organismul. Fereste de alergii, de rinite, veti respira corect, pentru ca fosele nazale sunt curate. Ajuta, de asemenea, in cazul sforaitului. In cazurile in care exista anumite afectiuni precum gripa, guturai etc., se va pune in apa cu care se fac spalaturi si cateva picaturi de suc de lamaie. Ajuta la refacerea integritatii mucoaselor nazale si in unele cazuri, chiar la regasirea simtului mirosului, pierdut de multi dupa o anumita varsta. Pentru alergii, se va face tratament cu o saptamana inainte de perioada critica a aparitiei lor, si se poate continua pe toata perioada sezonului (in cazul polenului). In celelalte cazuri de alergii aeriene, este bine sa se faca perioade mai lungi de timp. Si dependenta de anumite medicamente precum Bixtonim, Rinofug etc. se poate inlatura cu aceste spalaturi nazale. Mai nou, s-a dovedit ca la bolnavii care fac radioterapie sau chimioterapie si, concomitent, fac in perioada respectiva spalaturi nazale, efectele nedorite ale medicamentelor sunt mult diminuate. Daca s-au format cruste in nas si nu se mai desprind sau va jeneaza, la fel, aplicati spalaturi nazale. Acestea vor dizolva si elimina crustele. In plus, vor indeparta si praful care a fost depus pe peretii nasului si va veti simti mult mai bine, pentru ca organismul va primi aer mai sanatos.
Spalaturile nazale sunt forte eficiente pentru o serie de afectiuni: afectiuni respiratorii, alergii, cancer, chimio si radioterapii, guturai, infectii, intaresc imunitatea organismului, raceli, rinite, sinuzite, sforaitul in timpul somnului. Indiferent ca sunt la copii sau la adulti, spalaturile nazale pot ajuta atat la prevenirea acestor afectiuni, cat si la tratare.

MIRCEA PEIA - specialist medicina complementara si reflexoterapie - Timisoara, tel. 0256/43.18.91, 0747/22.20.24

"Am trombocitopenie, si tratamentul alopat are multe efecte secundare"
(Raspuns pentru MARIA - F. AS nr. 959)


Uneori, trombocitopenia usoara este o problema care se corecteaza de la sine, insa, atunci cand ea imbraca forme precum purpura trombocitopenica idiopatica (cazul dvs.), tratamentul devine obligatoriu. Aceasta afectiune apare atunci cand sistemul imun functioneaza prost, anticorpii atacand plachetele sanguine. Purpura trombocitopenica idiopatica poate fi legata de o boala autoimuna, ce apare dupa o infectie recenta sau dupa administrarea unor medicamente (heparina, chinidina, procainamida, rifampicina si majoritatea medicamentelor chimioterapice). Astfel, trombocitopenia poate fi produsa de un numar de boli, cum ar fi lupusul eritematos, limfomul, leucemia limfatica cronica, sarcoidoza sau, in unele cazuri, de o infectie severa (virala) survenita in urma unei transfuzii de sange. Este, deci, de la sine inteles ca gravitatea trombocitopeniei depinde de cauza subiacenta, tratarea acesteia putand fi suficienta pentru restabilirea productiei de plachete din maduva osoasa. In cazul purpurei trombocitopenice idiopatice, tratamentul poate include medicamente care inhiba sau altereaza suspansul imun, cum ar fi corticoterapia sau terapia intravenoasa cu imunoglobuline. Sechestrarea plachetelor sanguine in splina poate impune, uneori, indepartarea acesteia (splenectomie). Mai trebuie stiut ca la adulti purpura trombocitopenica idiopatica este, deseori, cronica, poate varia ca severitate in timp si poate chiar prezenta recaderi, dupa o aparenta remisiune completa. Din fericire, cele mai grave complicatii ale acesteia, cum ar fi hemoragii cerebrale si cele de la nivelul tractului digestiv, apar foarte rar. In cazul hemoragiilor severe, sangele pierdut poate fi inlocuit prin transfuzii de masa eritrocitara, concentratul trombocitar administrandu-se doar pentru tratarea trombocitopeniilor severe, in mod particular celor legate de patologii neoplazice sau chimioterapie.
Asa stand lucrurile, intelegeti, cred, ca, desi va este teama de efectele secundare ale tratamentului alopat, acesta nu poate fi ocolit si, mai mult decat atat, el trebuie sa vizeze obligatoriu patologia subiacenta, care a determinat scaderea numarului de trombocite.
Medicina naturista propune, in cazul trombocitopeniilor, tratamente bazate in special pe gemoderivate. Dintre acestea, va sfatuiesc sa utilizati:
* Extractul de muguri de Carpen si extractul din mladite de Tamarix - daca extractul din mladite de Tamarix actioneaza mai mult ca antianemic, stimuland hematopoeza si functia splenica, cel de muguri de Carpen prezinta actiune antihemoragica (hemostatica), cat si stimulanta a productiei de trombocite, atat cantitativ cat si calitativ, scazand, totodata, timpul partial de tromboplastina. Cele doua gemopreparate dau rezultate bune in patologii precum trombocitopenia iatrogena post-medicamentoasa, cea autoimuna si cea din hipersplenism, insuficienta hepatica cu hipergamaglobulinemie si trombocitemie, intoxicatie cu anticoagulante si sindrom hemoragic provocat de anticoagulante. Se administreaza conform prospectului. Sigur ca in functie de cauza precisa a trombocitopeniei se mai pot utiliza si alte tipuri de remedii naturiste, insa, repet, numai ca forma complementara a tratamentului alopat. Sa auzim numai de bine!

BOICEA FLOREA - Draganesti-Olt, tel. 0249/46.62.02, 0741/37.27.94

"Tatal meu are niste rani urate pe picioare, cu diagnostic incert"
(Raspuns pentru NICOLETA R. - F. AS nr. 965)


Stimata doamna, este clar ca pe fondul unei infectii tegumentare, tatal dvs. sufera si de insuficienta circulatorie periferica. Daca ranile supureaza, folositi tinctura de marul-lupului, prin aplicarea de comprese, de doua ori pe zi. Daca nu supureaza, folositi un unguent din: marul-lupului, galbenele si sanziene, in parti egale. Acesta se aplica de doua ori pe zi, in strat subtire. Nu se panseaza. Pentru stimularea circulatiei periferice si contra varicelor, va recomand sa preparati un unguent astfel: 15 g marul-lupului, 20 g galbenele, 10 g sulfina, 10 g ienupar, 5 g rasina de pin alb, 10 g scoarta de stejar, 15 g coaja de alun, 20 g coada-soricelului si 15 g tataneasa. Toate ingredientele (in afara de rasina) se pun intr-un borcan. Se toarna peste ele 120 ml alcool de 60gr.. Se lasa la macerat 12 ore. Se pune la fiert pe baia de abur cu 500 ml ulei de masline, timp de trei ore. Se mai lasa la macerat 48 de ore. Se filtreaza, iar separat se topesc 30 g ceara de albine si rasina de pin alb. Dupa topire se combina cu uleiul medicinal din plante. Se amesteca pana se omogenizeaza. Se pastreaza la frigider. Se aplica in strat subtire, de doua ori pe zi. Se maseaza circular. Daca nu aveti posibilitatea sa preparati tinctura si unguentele, va rog sa ma contactati telefonic. Va doresc numai bine!