Un apel "sarbatoresc" in favoarea salvarii Rosiei Montane ne-a parvenit zilele acestea la redactie. El este semnat de asociatiile studentesti si de cercetatorii romani din principalele orase universitare ale lumii, care deplang "permeabilitatea" autoritatilor romane fata de interesele unei corporatii straine si lipsa de transparenta fata de cetatenii Romaniei, intr-un caz de importanta nationala. Solidaritatea unor tineri romani aflati la distante de mii de kilometri, acolo unde problemele tarii ar trebui sa se vada vag si estompat, este datatoare de optimism si sperante. Iata ca zeci de studenti si universitari romani si-au gasit timp si energie pentru a se inscrie intr-o lupta dreapta si patriotica, purtata de societatea civila. Adaugata la apelurile celor peste 1100 de istorici, arheologi si academicieni din intreaga lume, la opozitia principalelor organizatii internationale de protectia mediului, la opozitia ICOMOS (Consiliul Mondial al Monumentelor), la pozitia specialistilor in drept european, a celor mai importanti istorici ai perioadei romane si a altor instante din strainatate, Scrisoarea deschisa a studentilor/cercetatorilor romani din intreaga lume ar trebui sa reprezinte pentru Guvern si Presedintie un semnal in plus ca intentiile lor legate de Rosia Montana nu sunt deloc agreate de marea masa a romanilor, oriunde s-ar afla.
"Romania este expusa unei campanii publicitare agresive, sponsorizata de compania miniera, in vederea influentarii opiniei publice in favoarea proiectului de exploatare"
"Noi, studentii si cercetatorii romani aflati la stagii universitare in afara Romaniei, ne declaram profunda ingrijorare in legatura cu criza ecologica si umanitara aproape iminenta de la Rosia Montana. In aceasta zona din vestul Romaniei, Rosia Montana Gold Corporation (RMGC) planuieste sa deschida o ampla exploatare aurifera la suprafata. Numeroase institutii si organizatii non-guvernamentale romanesti si internationale si-au exprimat, in repetate randuri, dezacordul fata de acest proiect. Academia Romana si asociatia Alburnus Maior au semnalat consecintele ireparabile asupra mediului natural si asupra patrimoniului istoric si arheologic, datand din perioada romana si pre-romana. De asemenea, Bisericile istorice din zona, reprezentand cetateni de toate confesiunile, si-au declarat opozitia ferma fata de realizarea proiectului, in conditiile in care populatia din zona mai larga a Vaii Ariesului nu a fost consultata. Pozitii similare au fost adoptate si de catre ICOMOS, consultantul pe probleme arheologice al UNESCO, si de familia regala a Romaniei.
In virtutea acestor argumente, si ca urmare a discutiilor noastre cu locuitori ai Rosiei Montane, consideram ca raportul riscuri-beneficii este net in favoarea riscurilor, nu al beneficiilor, iar statul roman ar avea de pierdut pe termen lung, prin derularea acestui contract. Pierderile de patrimoniu, evidentiate pe larg in raportul Academiei Romane, laolalta cu distrugerea unei comunitati depozitare a unei traditii unicat, obliga statul roman sa ia o decizie care sa respecte importanta culturala a zonei si sa vina in sprijinul cetatenilor sai, doritori sa-si continue existenta pe pamanturile de bastina. Saracirea accelerata a populatiei Rosiei Montane, prin desemnarea unei zone "monoindustriale" ilegale, si obstructionarea incercarilor de dezvoltare alternativa mineritului, sunt fapte pe care autoritatile locale trebuie sa si le asume si sa le remedieze cat mai curand. Agricultura si turismul, bazate pe traditiile locale, pot face obiectul unei colaborari cu agentiile de turism si organizatiile non-guvernamentale care au elaborat si demarat proiecte de dezvoltare durabila. In conditiile actuale, exprimarea unei pozitii publice, in scopul responsabilizarii societatii civile si a factorilor de decizie romani si europeni, este atat necesara, cat si urgenta.
* * *
Semnatari: Asociatiile Studentilor Romani de la Princeton University, Carnegie Mellon University, Massachusetts Institute of Technology, University of Minnesota, University of Chicago, Rutgers University, Arizona State University, University of Wisconsin-Madison, Harvard University, Stanford University, Caltech, University of Illinois at Urbana-Champaign, Yale University; Liga Studentilor Romani din Strainatate (LSRS); Global Romanian Students and Young Professionals Society (GRSPS); Asociatia "Ad Astra" a Cercetatorilor Romani de Pretutindeni. Au mai semnat urmatoarele ziare romanesti din diaspora: "Accent Montreal" - newspaper of the Romanian community in Montreal, Canada; Civic Media Association of Romanian Journalists; "ZigZag Roman-Canadian" - newspaper of the Romanian-Canadian community; "Impact" - Romanian newspaper based in Montreal, Canada.
"Inconstientii care vor sa distruga Rosia Montana trebuie alungati"
Forumul deschis dupa publicarea online a Scrisorii studentilor si cercetatorilor romani a fost asaltat de cititori dornici s a-si exprime opinia cu privire la tema in discutie. Dovedind o buna informatie si un interes real fata de ceea ce se intampla acasa, forumistii au cerut, in covarsitoarea lor majoritate, salvarea Rosiei Montane. Citam cateva dintre opiniile celor care si-au publicat numele real.
"Subscriu punctului de vedere al autorilor acestui articol, de a nu se exploata Rosia Montana pentru depozitele de aur. Sustin prezervarea zonei pentru bogatiile ei naturale si culturale!" (Mircea Lupu, doctorand in inginerie electrica la University of Pittsburgh, SUA). "Sunt impotriva exploatarii miniere de la Rosia Montana. Sunt pentru pastrarea Rosiei Montane asa cum este, naturala si cu vestigiile nationale si culturale care exista.
Pentru conformitate