Studentii si cercetatorii romani din strainatate se solidarizeaza cu Muntii Apuseni

Ion Longin Popescu
"Vrem ca Rosia sa ramana... Montana! Spunem NU proiectului minier!"

Un apel "sarbatoresc" in favoarea salvarii Rosiei Montane ne-a parvenit zilele acestea la redactie. El este semnat de asociatiile studentesti si de cercetatorii romani din principalele orase universitare ale lumii, care deplang "permeabilitatea" autoritatilor romane fata de interesele unei corporatii straine si lipsa de transparenta fata de cetatenii Romaniei, intr-un caz de importanta nationala. Solidaritatea unor tineri romani aflati la distante de mii de kilometri, acolo unde problemele tarii ar trebui sa se vada vag si estompat, este datatoare de optimism si sperante. Iata ca zeci de studenti si universitari romani si-au gasit timp si energie pentru a se inscrie intr-o lupta dreapta si patriotica, purtata de societatea civila. Adaugata la apelurile celor peste 1100 de istorici, arheologi si academicieni din intreaga lume, la opozitia principalelor organizatii internationale de protectia mediului, la opozitia ICOMOS (Consiliul Mondial al Monumentelor), la pozitia specialistilor in drept european, a celor mai importanti istorici ai perioadei romane si a altor instante din strainatate, Scrisoarea deschisa a studentilor/cercetatorilor romani din intreaga lume ar trebui sa reprezinte pentru Guvern si Presedintie un semnal in plus ca intentiile lor legate de Rosia Montana nu sunt deloc agreate de marea masa a romanilor, oriunde s-ar afla.

"Romania este expusa unei campanii publicitare agresive, sponsorizata de compania miniera, in vederea influentarii opiniei publice in favoarea proiectului de exploatare"

"Noi, studentii si cercetatorii romani aflati la stagii universitare in afara Romaniei, ne declaram profunda ingrijorare in legatura cu criza ecologica si umanitara aproape iminenta de la Rosia Montana. In aceasta zona din vestul Romaniei, Rosia Montana Gold Corporation (RMGC) planuieste sa deschida o ampla exploatare aurifera la suprafata. Numeroase institutii si organizatii non-guvernamentale romanesti si internationale si-au exprimat, in repetate randuri, dezacordul fata de acest proiect. Academia Romana si asociatia Alburnus Maior au semnalat consecintele ireparabile asupra mediului natural si asupra patrimoniului istoric si arheologic, datand din perioada romana si pre-romana. De asemenea, Bisericile istorice din zona, reprezentand cetateni de toate confesiunile, si-au declarat opozitia ferma fata de realizarea proiectului, in conditiile in care populatia din zona mai larga a Vaii Ariesului nu a fost consultata. Pozitii similare au fost adoptate si de catre ICOMOS, consultantul pe probleme arheologice al UNESCO, si de familia regala a Romaniei. Recent, Asociatia Oamenilor de Stiinta Romani de Pretutindeni, "Ad Astra", a analizat, intr-un document dat publicitatii, principalele probleme legate de proiectul minier si s-a pronuntat ferm impotriva inceperii exploatarii. Eventualitatea realizarii proiectului va atrage dupa sine distrugerea a patru munti, adapostind importante galerii si vestigii din perioada romana, desfiintarea mai multor biserici si cimitire, stramutarea unei mari parti din populatie si stergerea urmelor unei comunitati milenare. Pe langa distrugerile iremediabile, mult minimalizate in descrierea proiectului realizata de RMGC, exploatarea ar avea o serie de efecte negative asupra echilibrului natural al regiunii, in primul rand, prin posibilitatea contaminarii ecosistemului cu cianuri si metale grele. In ciuda tehnicilor avansate de stocare si neutralizare, pe care compania pretinde ca le va folosi, studii de specialitate arata ca ele nu indeplinesc cerintele de siguranta prevazute de Directivele Europene privind gestionarea deseurilor rezultate din minerit si nu ofera garantii suficiente impotriva scurgerilor si contaminarilor accidentale. Temerile in acest sens sunt justificate: exista locuri in lume unde, in urma declararii falimentului de catre companiile exploatatoare (degrevate astfel de la plata daunelor), autoritatile locale cheltuiesc resurse substantiale, pentru intretinerea unor foste zone de exploatari miniere, soldate cu contaminari. Cazul minei de aur de la Yellowknife, Canada, care a lasat in urma un sol contaminat cu materiale toxice, este in acest sens concludent.
In virtutea acestor argumente, si ca urmare a discutiilor noastre cu locuitori ai Rosiei Montane, consideram ca raportul riscuri-beneficii este net in favoarea riscurilor, nu al beneficiilor, iar statul roman ar avea de pierdut pe termen lung, prin derularea acestui contract. Pierderile de patrimoniu, evidentiate pe larg in raportul Academiei Romane, laolalta cu distrugerea unei comunitati depozitare a unei traditii unicat, obliga statul roman sa ia o decizie care sa respecte importanta culturala a zonei si sa vina in sprijinul cetatenilor sai, doritori sa-si continue existenta pe pamanturile de bastina. Saracirea accelerata a populatiei Rosiei Montane, prin desemnarea unei zone "monoindustriale" ilegale, si obstructionarea incercarilor de dezvoltare alternativa mineritului, sunt fapte pe care autoritatile locale trebuie sa si le asume si sa le remedieze cat mai curand. Agricultura si turismul, bazate pe traditiile locale, pot face obiectul unei colaborari cu agentiile de turism si organizatiile non-guvernamentale care au elaborat si demarat proiecte de dezvoltare durabila. In conditiile actuale, exprimarea unei pozitii publice, in scopul responsabilizarii societatii civile si a factorilor de decizie romani si europeni, este atat necesara, cat si urgenta. Romania este expusa unei campanii publicitare agresive, sponsorizata de compania miniera, in vederea influentarii opiniei publice in favoarea proiectului de exploatare. Toate acestea se intampla in conditiile in care Parlamentul Uniunii Europene a votat, cu o majoritate coplesitoare, o rezolutie care cere interzicerea mineritului pe baza de cianuri. Prin urmare, consideram ca implicarea institutiilor statului si a unei parti din mass-media in autorizarea si promovarea unui proiect aflat la limita legalitatii cere o replica mai sustinuta din partea societatii civile, si in special a tinerilor, care vor suporta consecintele unor decizii pripite. Rosia Montana nu este o problema ipotetica, din viitor, si nici o situatie pe care am mostenit-o de la generatiile anterioare. Daca nu luam atitudine acum, peste 17 ani, cand exploatarea de aur va fi luat sfarsit, generatia noastra se va confrunta cu un dezastru ecologic si cu problemele unei zone economice defavorizate. Nu putem abandona mostenirea noastra culturala, de dragul unor promisiuni de imbogatire efemera! Acum, cat nu este prea tarziu, ne sta in putere sa ne solidarizam cu cei care cred intr-un viitor mai bun pentru Rosia Montana, bazat pe respectul fata de natura, traditii si istoria locului".
* * *
Semnatari: Asociatiile Studentilor Romani de la Princeton University, Carnegie Mellon University, Massachusetts Institute of Technology, University of Minnesota, University of Chicago, Rutgers University, Arizona State University, University of Wisconsin-Madison, Harvard University, Stanford University, Caltech, University of Illinois at Urbana-Champaign, Yale University; Liga Studentilor Romani din Strainatate (LSRS); Global Romanian Students and Young Professionals Society (GRSPS); Asociatia "Ad Astra" a Cercetatorilor Romani de Pretutindeni. Au mai semnat urmatoarele ziare romanesti din diaspora: "Accent Montreal" - newspaper of the Romanian community in Montreal, Canada; Civic Media Association of Romanian Journalists; "ZigZag Roman-Canadian" - newspaper of the Romanian-Canadian community; "Impact" - Romanian newspaper based in Montreal, Canada.

"Inconstientii care vor sa distruga Rosia Montana trebuie alungati"

Forumul deschis dupa publicarea online a Scrisorii studentilor si cercetatorilor romani a fost asaltat de cititori dornici s a-si exprime opinia cu privire la tema in discutie. Dovedind o buna informatie si un interes real fata de ceea ce se intampla acasa, forumistii au cerut, in covarsitoarea lor majoritate, salvarea Rosiei Montane. Citam cateva dintre opiniile celor care si-au publicat numele real.
"Subscriu punctului de vedere al autorilor acestui articol, de a nu se exploata Rosia Montana pentru depozitele de aur. Sustin prezervarea zonei pentru bogatiile ei naturale si culturale!" (Mircea Lupu, doctorand in inginerie electrica la University of Pittsburgh, SUA). "Sunt impotriva exploatarii miniere de la Rosia Montana. Sunt pentru pastrarea Rosiei Montane asa cum este, naturala si cu vestigiile nationale si culturale care exista. Inconstientii care vor sa distruga Rosia Montana trebuie alungati din tara!! Pur si simplu!" (Mariana Chirea, cercetator, Portugalia). "Vreau ca Rosia sa ramana... Montana! Spun NU proiectului minier!" (Alexandra Stoica, MIT, SUA). "Si eu ma alatur demersului. Desi este o prostie din multe puncte de vedere (al mediului, moral etc.), a ajuns deja mult prea departe. Sper sa mai putem contrabalansa foamea de bani" (Madalina Bonta, Jacobs University, Bremen). "Aurul de la Rosia Montana apartine romanilor. Natura si obiceiurile din Rosia Montana trebuie protejate. Bunicii mei locuiesc in Parcul Natural Apuseni, si ce se intampla la momentul actual acolo e inacceptabil". (Vasilica Maria Margalina, URJC-Madrid si BEM-Bordeaux). "Pe mine ma ingrijoreaza, in contextul Rosiei Montane, lipsa de proceduri si atitudini democratice la nivel politic central, in luarea deciziilor care afecteaza comunitati locale sau regionale. Daca ceva cu atat de mari riscuri pentru sanatatea fiintelor umane, si nu numai din zona Apusenilor, ci si a celor in aval de Aries, este decis atat de netransparent, ce fel de garantii exista ca alte decizii similare, de anvergura poate mai mare (gen depozitarea de deseuri nucleare in tara), vor fi tratate cu mai multa atentie la nivel central, politic si birocratic?" (Bori Kovacs, doctorand la Universitatea Oxford). "Rosia este una din cele mai vechi localitati din Europa si a cunoscut si trait toate evenimentele istoriei romanilor, iar mai marii nostri vor sa ne-o instraineze? Salvati Rosia Montana din ghearele vulturilor!!" (Rose-Marie, stud. Paris). "Salvati Rosia Montana, salvati flora si fauna zonei! Mentineti viata in Rosia, in stadiul ei natural! Opriti accesul corporatiilor straine la exploatarea zacamintelor naturale din Romania!" (Alexandrina Radulescu, LPN Connecticut, U.S.A).

Pentru conformitate