Stimate domnule Mihai, experienta mea clinica de peste douazeci de ani mi-a oferit, in decursul timpului, exemple de sindroame vertiginoase, cu tot felul de modalitati de manifestare. Voi incerca sa va ofer cateva explicatii medicale, atat in limbajul medicinii alopate, cat si prin prisma medicinii traditionale chineze. Ameteala este un simptom descris ca o senzatie de plutire, de gol, de clatinare sau de slabiciune, lesin. Vertijul este o senzatie eronata de deplasare a corpului in raport cu mediul, si invers. El tradeaza un dezechilibru la nivelul aparatului cohleovestibular. Ameteala poate aparea in: boli cardiovasculare (hipertensiune arteriala, hipotensiune arteriala, tulburarile de ritm si de conducere ale inimii, valvulopatii), boli digestive (suferinte biliare, gastro-duodenite, parazitoze digestive), boli endocrine (disfunctii tiroidiene, insuficienta cortico-suprarenaliana, hiperfoliculinismul la femei).
In cazul dvs., pare sa fie vorba despre o suferinta digestiva la originea ametelii, cel mai probabil de cauza biliara. M-a orientat spre aceasta durata destul de lunga a ultimei crize (afirmati ca a tinut cateva saptamani). Din punct de vedere energetic, starea pe care ati descris-o tradeaza o afectare a organului energetic "vezica biliara" si a portiunii meridianului acestui organ situata la nivelul zonei temporale a creierului.
Ca sa preveniti repetarea unor asemenea episoade, sunt de urmat cateva directii importante:
- alimentatie mai usoara, fara grasimi si prajeli, cu masa de seara cel tarziu la ora 19, din care sa nu lipseasca supele si ciorbele, precum si legumele si fructele. De evitat alimentele care stimuleaza in mod brutal secretia biliara, cum ar fi ciocolata sau smantana.
- folosirea, atunci cand este cazul, a suplimentelor nutritive care contin enzime digestive si saruri biliare, cum sunt Colebilul sau Bilicholul, Trifermentul sau Mezym-ul forte. Este bine sa aveti permanent in casa si un medicament cu efect antispastic pe musculatura neteda, cum este No-SPA, la care sa recurgeti atunci cand apare un disconfort digestiv. Eu recomand, la cabinet, persoanelor de varsta a treia un vasodilatator cerebral, care le confera o protectie impotriva evenimentelor vasculare de tip ischemic, despre care ati intrebat. De obicei, prescriu extract de ginkgo biloba, alegand ca produs Bilobilul in concentratie de 80 miligrame pe tableta, cate 2 tablete zilnic, dimineata si seara. Mai prescriu, in alte cazuri, Oxybral sau Cavinton. Alt medicament vasodilatator cerebral, mai putin folosit in prezent decat in trecut, este Rederginul, sub forma de picaturi. El actioneaza bine si pe componenta vasculara a sistemului cohleo-vestibular. Va recomand sa-l folositi daca reapar crizele. De asemenea, in situatia in care ameteala revine, folositi No-SPA, tablete de 40 miligrame, cate 1 tableta, de trei ori pe zi. Un medicament folosit din ce in ce mai des in ultima vreme, care influenteaza sistemul vestibular prin mecanisme complexe si incomplet elucidate, este Betasercul (betahistina). Va sfatuiesc sa folositi cate 2 tablete de 24 miligrame zilnic, dimineata si seara, pana la disparitia ametelilor.
Va propun sa asociati acestor recomandari si cateva preparate gemoderivate, in cure de cate 3 luni, de doua ori pe an, dupa cum urmeaza:
- Extract din mladite de artar (Hacer campestre) - cate 50 picaturi pe zi, dimineata.
- Extract din mladite de rozmarin (Rosmarinus officinalis) - cate 50 picaturi, dimineata.
- Extract din mladite de vasc (Viscum album), cate 50 picaturi pe zi, seara.
Picaturile se administreaza intr-o jumatate de pahar cu apa plata, cu 30 minute inainte de mese.
Tot in scopul prevenirii acelor crize suparatoare, puteti face cate 10 sedinte de acupunctura, la fiecare schimbare de anotimp, cum spun chinezii. Va doresc multa sanatate si astept vesti bune de la dvs.
MIRCEA PEIA - specialist medicina complementara si reflexoterapie - Timisoara, tel. 0256/43.18.91, 0747/22.20.24
"Am polineuropatie diabetica periferica"
(Raspuns pentru IOANA - Bucuresti, F. AS nr. 954)
Desi cauzele care determina neuropatiile periferice sunt numeroase, cea mai obisnuita ramane, totusi, boala diabetica, semnele si simptomele aparand dupa o evolutie indelungata. Termenul de neuropatie periferica este folosit pentru a descrie deteriorarea suferita de unul sau mai multi nervi periferici, precum in cazul sindromului de tunel carpian (un singur nerv) si sindromului Guillain-Barre (mai multi nervi).
In cazul in care deteriorarea este minora, se pot semnala senzatii de durere arzatoare (cazul dvs.), pe cand o deteriorare severa poate produce un dezechilibru major sau slabiciune musculara. Totusi, spre deosebire de nervii sistemului nervos central, cei ai sistemului nervos periferic se pot regenera in urma unor ingrijiri si tratamente corecte.
Trebuie stiut ca tratamentul neuropatiei periferice vizeaza, obligatoriu, cauza determinanta, ceea ce pentru dvs. inseamna mentinerea unui nivel adecvat al glicemiei. Acest deziderat se poate realiza prin administrarea de medicamente din clasa Biguanidelor, inhibitorilor de alfa-glucozidaza, sulfamidelor hipoglicemiante, meglitinidelor si glitazonelor, in functie de decizia medicului curant. Mai nou, puteti beneficia si de ajutorul unor medicamente recent aparute pe piata romaneasca - sitagliptina si exenatida (Incretin mimetice). Rolul acestora este sa stimuleze secretia de insulina la fiecare masa, sa incetineasca absorbtia gastrica si sa stimuleze senzatia de satietate. Ameliorarea simptomelor dureroase se poate realiza cu ajutorul analgezicelor (paracetamol, aspirina, ibuprofen) sau al anticonvulsivantelor. Anticonvulsivantele folosite, de obicei, pentru controlul crizelor epileptice, de tipul gabapentinului, carbamazepinei si fenitoinei, pot fi utilizate pentru tratarea durerilor acute, arzatoare. Si Mexiletina - medicament folosit in tratamentul aritmiilor cardiace, poate fi uneori de folos in ameliorarea durerilor acute. Unguentul topic (local) Capsaicin (Capzasim, Zostrix) poate ameliora durerile neuropate periferice care apar in diabet, desi instalarea efectelor terapeutice in cazul administrarii poate dura 1-2 saptamani. Daca nu gasiti acest unguent, puteti folosi tinctura de ardei iute, cu care frictionati zilnic zona (zonele) hiperalgice.
Sigur ca si medicina naturista dispune de remedii importante, pentru cazurile de neuropatie periferica, consecutiva diabetului (si nu numai). Dintre acestea, recomand:
- Pentru controlul glicemiei - infuzia de brusture, extractul din muguri de dud negru, schinduful, topinambur, daitab, rachitan, laptisor de matca (scade rezistenta la insulina a organismului), eucaliptul, Ginseng (diminueaza glicogeneza hepatica, scazand cantitatea polizaharidelor din sange).
- Pentru refacerea nervilor periferici: susan (pulbere) - util in nevritele degenerative, Diabrot - util in complicatii ale diabetului (micro-macro-angiopatie, neuropatie, insuficienta renala progresiva, afectarea retiniana, pierderea sensibilitatii in membrele inferioare etc.), drojdie de bere (B-complex), ulei esential de cimbru.
Particularitatile ce tin de administrarea corecta a remediilor naturiste, in conformitate cu stadiul de afectare neuropata si simptomatologie, le putem discuta telefonic. Sa auzim numai de bine.
Dr. Li Luo Xi - specialist in medicina traditionala chineza - Bucuresti, tel. 021/210.41.64, 0788/86.43.33
"Am sinuzita cronica si adenom de prostata"
(Raspuns pentru ION G. - Bucuresti, F. AS nr. 927)
Ca specialist in medicina traditionala chineza va pot spune urmatoarele: factorii care determina aparitia sinuzitei sunt cele 6 energii patogene externe, caldura acumulata la nivel de ficat-colecist, caldura si umezeala la nivel splina-stomac. Simptomele generale sunt: rinoree, obstructie nazala, scaderea pragului olfactiv, cefalee.
Avand in vedere cauzele care genereaza aceasta afectiune, putem distinge mai multe tipuri de sinuzita:
- Tipul vant-frig - se manifesta prin secretie nazala apoasa, obstructie nazala, scaderea pragului olfactiv, cefalee, vertij, congestie nazala, febra, tuse, uscaciune si amar in gura.
- Tipul caldura - se manifesta prin secretie nazala turbida, galben verzuie, obstructie nazala, scaderea pragului olfactiv, cefalee, vertij, congestie nazala, febra, tuse, uscaciune si amar in gura.
- Tipul caldura la nivel ficat-colecist - se manifesta prin secretie nazala, scaderea pragului olfactiv, cefalee, absenta mirosului, uscaciune si amar in gura.
- Tipul umezeala la nivel splina-stomac - se manifesta prin secretie nazala turbida, galbuie, urat mirositoare, in cantitate mare, cefalee, inapetenta, greata, febra in a doua parte a zilei, gat uscat.
- Diferenta energetica a splinei - se manifesta prin secretie nazala clara in cantitate mare, trenanta, obstructie nazala intermitenta, scaderea pragului olfactiv, absenta mirosului.
- Deficienta energetica a rinichiului "C" - se manifesta prin secretie nazala turbida, scaderea pragului olfactiv, caldura la nivelul palmelor si talpilor, vertij, acufene, gonalgie.
Tratamentul consta in sedinte de acupunctura si presopunctura, ulei special din plante pentru decongestionare si combaterea cefaleei, praf inhalant, care se foloseste atat pentru decongestionare cat si pentru combaterea polipilor. Se administreaza si capsule cu plante combinate dupa retete specifice chinezesti. Tratamentul va fi diferentiat in functie de tipul de sinuzita si de particularitatile fiecarui pacient. In cazul dvs., va recomand un consult pentru a identifica tipul de sinuzita, urmand a aplica tratamentul corect.
ADRIANA VLAD - fitoterapeut, consultant nutritie - Deva, tel. 0254/23.10.61, 0726/76.15.57, e-mail: elite.nutritia@yahoo.com
"Baietelul meu are cicatrice hipertrofica"
(Raspuns pentru - PETRE CARMEN, F. AS nr. 958)
Cicatricele constituie o parte a procesului de vindecare si pot aparea atat in interior, cat si la exterior. Cicatricele vizibile apar dupa ce tegumentul a suferit o pierdere de substanta dermoepidermica, dar pot aparea cicatrice si la nivelul organelor interne, de exemplu in cazul unei rupturi musculare sau in cazul inciziilor din timpul interventiilor chirurgicale.
In cazul unui traumatism sau agresiune, cu ruptura sau pierdere de substanta la nivelul tesuturilor corpului, organismul se vindeca prin producerea unei substante denumite colagen. Aceasta este o proteina si se sintetizeaza la nivelul regiunii traumatizate, ajutand la inchiderea plagii.
O cicatrice hipertrofica este o cicatrice foarte larga care se poate forma atunci cand se distruge o zona mare din tegument sau daca leziunea se infecteaza. Pentru cicatrizare si vindecare se folosesc atat in dieta, cat si in aplicatii cu creme, produse pe baza de colagen, care regenereaza tesuturile.
Astfel, ca tratament intern, va recomand produse naturiste si homeopatice: Apsis CH7, Imunostim, B-Complex, Betacaroten, Yucca, Ulei de primula + vitamina E, Tonic imunitar "E-lite". Ca tratament local, va recomand sa folositi unguent cu marul-lupului, galbenele si rostopasca.
Tonicul imunitar "E-lite" are efect antiinflamator, antiinfectios, antipiretic, antigripal, antitusiv, decongestionant, secretolitic, tonic imunitar. Contine miere, propolis, polen, laptisor de matca, tincturi de muguri de plop, echinacea, ridiche neagra, salcie si soc, uleiuri esentiale de pin, salvie, ienupar, fenicul, cimbrisor de camp, muguri de brad, menta si geraniu. Este recomandat persoanelor care sufera de bronsite alergice si infectioase, amigdalite acute si cronice, gripa, febra, imunitate scazuta, infectii virale si microbiene (stafilococi, streptococi, candida etc.).
Tonicul imunitar "E-lite" se prepara doar in farmaciile "E-lite Nutritia" din Deva, str. Mihai Eminescu, bl. H1, ap. 3, parter.
(Raspuns valabil si pentru CONSTANTIN ION - Nadlac, "Nu mi se inchide operatia", F. AS nr. 958)