Extractul din muguri de plop - un propolis mai diluat
Primavara este anotimpul florilor si al miresmelor imbatatoare, dar si perioada din an in care albinele, iesite din iarna grea, desfasoara o activitate intensa de colectare a substantelor necesare traiului de zi cu zi. Despre nectar, polen, miere se vorbeste mult. Despre propolis, si mai ales despre originea sa si cum este adus in casa albinelor, mai putin. Caci mierea curge rauri, dar propolisul se masoara in grame. Apicultorii comercializeaza sute de kilograme de miere, dar propolisul se prepara si se utilizeaza ca esenta, in flacoane mici. De unde si un interes mai mic de a-l produce, cat si o mai slaba cunoastere a lui.
Ce este propolisul? O mixtura de substante rasinoase si ceara. Cuvantul deriva din grecescul pro, adica pentru, sau in apararea, si polis, adica cetate. Deci, un material produs pentru apararea "cetatii" (a se citi: stupul albinelor).
Ce origine are? Substantele rasinoase sunt colectate de albine de pe mugurii si ramurile tinere ale copacilor si arbustilor. Aici ele au rolul de a le proteja de frig si de radiatiile solare puternice. Dupa ce le aduc in stup, albinele le mixeaza cu ceara si secretii proprii, rezultand propolisul, care va proteja casa lor.
In Romania, propolisul este recoltat cel mai mult de pe muguri de plop, dar si de pe mesteacan, alun, salcie, stejar, si alti copaci, iar, uneori, de pe scoarta de conifere si prun.
S-a observat, in timp, ca extractele hidro-alcoolice din muguri de plop sau de mesteacan reproduc, in buna masura, cromatografic, componentele tincturii de propolis. Unii fitoterapeuti spun ca pot fi chiar mai bune decat tinctura de propolis. Personal, nu m-as incumeta la o astfel de afirmatie. Este dificil de facut o apreciere de laborator, pe baza compozitiei chimice, doar utilizarea lor comparativa, in anumite arii medicale specifice, poate da masura diferentelor de eficienta. As spune ca extractul din muguri de plop este destul de aproape de compozitia tincturii de propolis, dar principiile active se regasesc intr-o mai mica cantitate in extractul din muguri de plop. Adica, este ceva mai slab. Dar, atentie mare, poate fi mult mai bun decat o tinctura de propolis falsificata, care din pacate exista pe rafturile magazinelor.
Precautii la recoltare
Evident ca extractul din muguri de plop poate fi "solutia saracului". Este o modalitate simpla de a dobandi un remediu bun, pentru eventualele nevoi casnice.
Desi nu intalnim prea des specia cea mai cautata de albine pentru mugurii sai, plopul negru (Populus Nigra), putem, totusi, sa culegem din plopii care se afla in camp un numar suficient de muguri si pentru folosul nostru. Toate speciile de plop, anume cel alb, negru si tremurator, pot furniza muguri utilizabili in fitoterapie. Evitati sa recoltati muguri de pe plopii aflati la marginea soselelor. Toti arborii si culturile, in general, care se afla de-a lungul drumurilor si a cailor ferate sunt incarcate cu noxe, gratie tocmai capacitatii lor de a absorbi aceste reziduuri. Gradul de intoxicare depinde de trafic si de distanta pana la drum. Cautati zone de lunca si zavoaie, departe de civilizatia urbana.
Capriciile meteorologice din ultima vreme nu inseamna ca primavara nu va veni. Cum va iesi soarele, porniti la o plimbare in natura! Dupa ce ati gasit plopii care ne pot furniza aceste grauncioare de sanatate, sa avem grija ca folosul nostru sa nu intre in contradictie cu mama natura. Adica, nu trebuie sa distrugem copacul caruia ii culegem mugurii. Copacul este o fiinta care simte si sufera, chiar daca noi nu ii auzim durerea. Pentru a recolta aceste mici bijuterii roditoare, nu este necesar nici sa taiem arborele cu drujba, si nici sa-l despuiem de crengi. Se pot recolta mugurii folosind o scara sau taind doar crengi mai mici, una de ici, alta de colo, asa incat se strange suficienta materie vegetala! Fara nici o gluma, cereti copacului iertare cand faceti acest lucru, ba, si mai mult, spuneti-i care este scopul. Explicati-i prin ganduri sau cuvinte rostite ca nu din lacomie il raniti, ci pentru sanatatea dumneavoastra sau a unui suferind. Va garantez ca astfel veti obtine, finalmente, un produs mai bun...
Mugurii se desprind usor cu mana, din varful fiecarei ramuri, in cursul lunii Martie, pana la inceputul lunii Aprilie, dar, in orice caz, atata timp cat sunt fusiformi, conici-ascutiti, de culoare brun-galbuie. Cand incep sa se deschida, nu mai sunt utili.
Ca sa va incredintati ca ceea ce faceti are folos, incercati sa striviti intre dinti si sa mestecati cateva secunde un astfel de mugur. Daca resimtiti un gust puternic, o usoara senzatie de arsura in gura, este clar ca ati gasit ceea ce cautati. Senzatia de arsura, similara cu cea a propolisului, este data de o serie de uleiuri volatile (betulen, humulen, cariofilen s.a.). Mugurii contin numeroase substante active, intre care mentionam: salicina, populina, acid malic, acid galic, manitol, crizina.
Modul de preparare
Cel mai bine este sa folositi mugurii proaspeti. Se pot si usca, dar la temperaturi mici, de pana la 35 de grade Celsius, in strat subtire. La temperaturi mai mari, se pierd o serie de principii active, iar extractul este mai slab.
Materia vegetala se pune intr-un vas inchis cu capac, peste care se toarna alcool de cca. 60 de grade tarie, pana deasupra mugurilor. Se verifica nivelul in timp, si daca scade se poate completa. Alcoolul poate sa fie si o palinca curata si tare.
Datorita suprafetei mari de contact, agitarea devine optionala pentru amestec, dar poate sa contribuie la o mai rapida si completa extractie. Trebuie pus la intuneric si la o temperatura ambientala. In camara sau beci e prea rece pentru o extractie buna, asa ca mai bine inveliti borcanul in staniol si lasati-l intr-o camera in care copiii mici nu au acces. Intr-o luna, aveti extractul de muguri de plop.
Mod de administrare
Cum se foloseste si pentru ce? In principiu, dozele pot fi o data si jumatate mai mari fata de cele de tinctura de propolis. Toamna si primavara, preparatul se administreaza profilactic, in scopul intaririi imunitatii. Se pot face cure interne de 3-4 saptamani. La adulti, se dau cate 2 x 1,5 ml/zi; la copii sub 14 ani: 2 x 0,5-1,5 ml/zi; copii sub 3 ani: 1,5 picaturi/kg corp/zi. Se imparte in doua prize, dimineata si seara, si se ia pe stomacul gol, amestecat cu miere de albine sau picurat pe tarate de grau (ori zahar brut, paine, biscuti).
Solutia are un gust puternic si da o senzatie specifica de arsura, daca este gustata simpla. Cand este pusa in contact cu apa, rezinele din ea vor precipita instantaneu, si se va colora in alb. Este si o proba a calitatii.
Extractul hidro-alcoolic din muguri de plop se utilizeaza, in primul rand, ca imuno-stimulator si imuno-modulator; chelator de metale grele, anti-inflamator, analgezic, anti-termic, diuretic (cu eliminarea acidului uric) si ca un bun calmant in inflamatiile cailor urinare. Poate fi folosit de copii si adulti in raceli, gripe, infectii, scaderi ale imunitatii, manifestate prin dese suferinte virale.
De la caz la caz, in conditiile unor afectiuni mai severe, dozele pot fi substantial marite. Astfel, pentru afectiuni considerate cronice, la adulti se poate utiliza in doze crescatoare, incepand cu de 3 ori cate 1 ml pe zi, in prima saptamana, apoi de 3 ori cate 2 ml pe zi in saptamana a doua, pana la de 3 ori 3 ml pe zi, in saptamana a treia si a patra. O saptamana pauza si apoi cure de lunga durata, cu 3 x 3 ml pe zi, cate trei-patru saptamani, cu o saptamana pauza.
In cazul problemelor acute, cum ar fi un abces dentar spre exemplu, se poate folosi in doze chiar mai mari (de catre adulti), de 5-6 ori pe zi cate 3-5 ml, cu clatirea gurii pentru 5-10 secunde, spre a beneficia si de efectul local, urmata de ingerarea efectiva.
Este util si in parodontoze, in uz local. Se clateste bine gura (macar 30 de secunde), de doua ori pe zi, dupa toaleta bucala, cu o solutie preparata din 1-3 ml extract si 10-20 ml apa.
Suferinzii de guta il pot folosi cu mult succes, de trei ori cate 2 ml pe zi, in cure de cate trei saptamani, cu o saptamana pauza. Desigur, aceasta doza a fost gandita pentru persoane cu greutate de 60-80 de kg. Daca masa corporala este mai mare, atunci si dozele trebuie sa fie mai mari. Este bine sa va asigurati ca cei bolnavi de guta beau suficienta apa, si cel mai important, trec la o schimbare a regimului de viata, care incepe cu ceea ce mananca, pana la renuntarea completa la alcool. Postul Pastelui poate fi o buna ocazie de a incepe un astfel de proces de detoxifiere.
Bolnavii oncologici si hematologici care fac chimio si radio-terapie pot folosi cu succes extractul de muguri de plop, pentru a combate starile de rau aduse de aceste tratamente dure, gratie proprietatilor extractului de detoxifiere, chemo- si radio-protectie, anti-inflamatoare. Ar fi necesare doze mari de extract din muguri de plop, de 4 ori cate 4 ml pe zi, cu un orar care sa crute odihna pacientilor, de exemplu la orele 7, 12, 18, 23. Cel mai indicat este ca acest tratament adjuvant sa fie inceput inainte de administrarea citostaticelor sau de sedintele de radio-terapie, apoi mentinut pe toata durata lor si dupa incheiere, macar inca o luna. Apoi se poate face o pauza mai lunga, de doua-trei saptamani. Ulterior, bolnavii pot sa reia aceasta cura, cu o administrare mai blanda, de 3 ori cate 2 ml pe zi, pentru continuarea terapiei oncologice. Un sfat care vine din experienta: cei care fac sedinte de chimio-terapie este bine sa nu se alimenteze cu cel putin 24 de ore inainte. Beti doar apa sau limonada. Efectele adverse imediate ale citostaticelor vor fi mai slabe.
EXTERN, extractul de muguri de plop are bune efecte antiseptice, cicatrizante, antimicotice. De exemplu, in micozele piciorului, se administreaza pe termen lung, atat local, prin tamponare, de cel putin doua ori pe zi, cat si intern. Dozele orale pot fi identice cu cele de profilaxie, dar luate 6 luni fara pauza, apoi se poate intrerupe si se face o evaluare.
Mama Natura ne pune la dispozitie la tot pasul remedii utile pentru o viata sanatoasa. Noi trebuie doar sa le observam si sa facem efortul de a le utiliza cu intelepciune.
www.melidava.ro