Foarte multe boli pleaca de la intestin. As aminti doar cateva: astmul, migrenele, bolile de piele. Curatati-l tot mereu si fiti atenti la alimentatia echilibrata, cu fructe si legume proaspete. In plus, recomand produsele integrale, mai ales painea.
Va rog, de asemenea, sa respectati intervalul de timp "slab" al stomacului, adica intre orele 19-21, si nu mancati nimic sau foarte putin inaintea si in timpul lui. Si in orice caz, nu ceva greu.
Daca vreti sa-i faceti un bine stomacului dvs., consumati morcovi cruzi rasi. Si, de asemenea, mere putin "zbarcite", asa cum sunt cele pastrate in pivnita, la sfarsitul iernii.
Ceapa actioneaza in intestin ca un burete. Elimina - odata cu ea - substantele toxice si-l scapa de tot ce e nesanatos. Si leurda curata stomacul si intestinul.
Mirosul gurii
Mirosul gurii vine aproape intotdeauna de la stomac. Tratat - de pilda cu salvie sau cu zeama de cartof (se rade cartoful crud si se stoarce) - mirosul dispare de la sine.
Arsuri stomacale
Arsurile pot fi usor evitate, in foarte multe cazuri. Ele apar pentru ca omul este prea lenes ca sa mestece bine. Fiecare imbucatura trebuie mestecata de cel putin 25 de ori. O femeie al carei sot suferea de arsuri stomacale imi spunea ca acesta inghite mancarea nemestecata, "ca un caine". Va rog luati-va un ragaz pentru mancat si nu cititi si nu va uitati la televizor in timpul mesei. Mancatul e una din cele mai importante activitati ale zilei si n-ar trebui sa se faca stand in picioare sau umbland de colo-colo.
Afectiuni ale stomacului
Daca aveti probleme cu stomacul, sa nu beti niciodata ceai de musetel. Beti ceai de salvie sau mestecati frunzele crude. Eficienta este si zeama de cartofi, bauta dimineata, inainte de micul dejun.
Din nuci verzi si boabe de ienupar se poate prepara un bitter (bautura amara) pentru stomac, cu mult mai bun decat cele de la pravalie. Nucile trebuie sa fie complet verzi, dar sa se intrevada forma fructului inauntru. Luati 20 de nuci, taiati-le felii (ca pe salam) si puneti-le intr-un borcan (cu capac). Adaugati un pumn de boabe de ienupar zdrobite, 5-6 cuisoare, doua batoane de scortisoara si acoperiti-le cu rachiu curat. Inchideti borcanul si tineti-l circa 6 saptamani la soare sau la caldura. Nucile devin aproape negre, iar bitterul face bine si la ficat, pentru ca il curata de toxine.
Nu mancati niciodata la televizor!
Sughit
Luati o jumatate de lingura de zahar, turnati otet peste el si inghititi-l dintr-o data. Sau puteti rontai cateva cuisoare (mirodenii).
Balonari
Balonarile pot sa provina si de la bila. "Tratati-o", asadar, cu suficiente substante amare si balonarile trec, de obicei, de la sine. Substante amare se gasesc in papadie, dar si in ruccola (niste frunze lunguiete, bune pentru salata). Sau incercati cu andive. In orice caz, salatele nu trebuie tinute in apa calda, fiindca se dilueaza substantele amare, care trebuie sa ramana intacte.
Incercati tratamentul cu tinctura de sclipeti (Potentilla erecta). Se pune intr-un borcan de dulceata un strat - gros de 2 cm - de planta uscata maruntita si se umple borcanul cu rachiu curat. Rachiul incepe sa se inroseasca inca de a doua zi. Scuturati-l - din cand in cand - in urmatoarele 2-3 saptamani, si este gata pentru folosit.
Diaree
Nu tratati diareea chiar din primul moment, pentru a lasa toxinele sa iasa din organism. Dupa care incercati cu tinctura de sclipeti. Eficiente sunt si coarnele - mancati 4-5 coarne pe zi, dar scuipati samburii. Este foarte important sa beti lichide multe, pentru ca prin diaree pierdeti o cantitate mare de apa. Gutuile fierte sau prajite pot fi, de asemenea, de folos.
Dupa o diaree, intestinul trebuie mai intai sa se refaca. Pentru aceasta se mananca mei si se bea ceai de salvie. Rezultate bune se pot obtine si cu argila.
Constipatie
Constipatia este o problema a zilelor noastre, care afecteaza un numar important de oameni. Dar ea poate fi prevenita. In primul rand printr-o alimentatie si un mod de viata sanatos.
Am avut multi pacienti care sufereau de ani de zile de o constipatie rebela si, desi li se prescrisesera o multime de medicamente, nu se mai descurcau fara laxative.
Merele ajuta la digestie. La fel si otetul de mere. Puneti 1 cm de otet intr-un pahar, umpleti-l cu apa si beti o data pe zi, la una din mese.
Recomand, de asemenea, varza murata. Unii oameni scapa de probleme mancand 1-2 linguri dimineata, inainte de micul dejun. Aveti rabdare. Cu cat e mai "veche" constipatia, cu-atat este mai lunga, de regula, durata normalizarii. Va rog nu renuntati. Cu timpul, puteti fi siguri ca veti avea din nou un scaun regulat. Fara laxative. Si inca ceva. Daca folositi, pentru purgatie, foi de siminichie (senna), n-o faceti decat de cel mult o data la trei saptamani.
Ciuperca intestinala
(Candida)
Daca suferiti de aceasta boala, simptomele pot fi dintre cele mai diferite. Unul dintre ele este, de pilda, neurodermita. Daca scapati de ciuperca, dispar si problemele legate de piele. Personal, va recomand sa mancati zilnic morcovi (cruzi) rasi si 3-4 frunze de patlagina. Plus acupresura, acel masaj al degetului aratator, practicat de zeci de ori pe zi. La sfarsit, pentru refacerea intestinului, consumati mei, castane comestibile, ceai de tei si argila. Cura cu post si postul in general mi se par nepotrivite. Deregleaza organismul. S-ar putea sa mearga o data, de doua sau de cinci ori, dar s-ar putea, de asemenea, sa-i afecteze echilibrul metabolic.
B. Somnul
Daca adormiti greu, cununa mea de sanziene v-ar putea fi de ajutor. Culegeti partea aeriana a catorva flori de sanziene, impletiti din ele o coronita si puneti-o sub pat.
Este buna, nu doar pentru adormit, ci si pentru a va proteja de radiatii. Si o boaba de rozariu tinuta sub pat va poate ajuta. Sau laptele de migdale, preparat in felul urmator: puneti intr-un borcan o lingura de migdale dulci date pe razatoare, turnati peste ele un pahar de lapte cald si adaugati o lingurita de miere. Amestecati laptele si beti-l cu o ora inainte de culcare.
Din ghizdei (Lotus corniculatus) puteti prepara un ceai impotriva insomniei. Taiati planta inflorita cu tija cu tot si aveti grija sa nu se rupa floarea! Folositi un cutit sau o foarfeca. Puneti in apa clocotita o lingura de planta proaspata sau o lingurita de planta uscata, lasati-o sa fiarba 1-2 secunde si apoi sa se infuzeze circa 10 minute. Beti ceaiul inghititura cu inghititura, cu o jumatate de ora inainte sa va culcati.
Somnul intrerupt de peste noapte are legatura cu anumite organe. Cei ce se trezesc - in mod regulat - intre orele 1-3 ar putea avea probleme cu ficatul, iar cei care se trezesc intre 3-5, cu plamanii.
Alifie tripla
Ingrediente necesare: circa 500 g de untura de porc si urmatoarele plante proaspete: coada-soricelului (flori si frunzulite), galbenele (flori si frunze tinere, neatinse de mana), frunze de zmeur (varfurile frunzelor mari + frunzulite mai tinere).
Se taie plantele marunt, se amesteca si se introduc (circa un pumn bun) in untura incinsa. Se amesteca o data si se lasa sa fiarba incet 4-5 minute. Se iau de pe foc si se pun deoparte sa se odihneasca trei sau patru zile. Se incalzeste apoi, din nou, compozitia si se strecoara printr-o sita imbracata cu tifon. Se stoarce bine, se toarna in borcanele si se tine la frigider (dupa ce s-a racit).
Recomand crema tripla pentru rani si pentru toate afectiunile pielii, de exemplu neurodermita. Dar este buna si impotriva inflamatiilor gatului, pentru ca se poate inghiti (in fond, se prepara cu untura de porc!).
07.02.2011, 00:27Marcel Motzul
Retetele sunt bune;majoritatea recomandarilor par sa aiba un efect pozitiv dar, autoarea nu este cumva austriaca si nu germana?!-tirolul este o comunitate a austriei!