Cu mai mult sau mai putin succes. Este pe cale de a reusi in ridicarea varstei de pensionare. Comisia de munca a Camerei Deputatilor a admis cererea presedintelui Traian Basescu si va reexamina legea pensiilor. Varsta de pensionare la femei va fi de 63 de ani, iar la barbati de 65 de ani, ceea ce indeparteaza colapsul imediat al fondului de pensii, dar si explozia unei bombe cu efect intarziat. De asemenea, Guvernul isi va asuma raspunderea pentru legea privind salarizarea unitara a bugetarilor, ale caror salarii vor creste cu numai 15%, in loc de 33%, cat ar fi fost necesar pentru a recupera taierea de 25% operata in iunie.
La aceste masuri nepopulare, exploatate fara jena de populismul si de demagogia opozitiei, se adauga incercarea de a reduce multimea ajutoarelor sociale. Desi saraca, cu o economie cu probleme, Romania este un stat al protectiei sociale, fara a avea si posibilitatile financiare pentru aceasta generozitate, un fel de a redistribui saracia. Peste 200 de ajutoare sociale greveaza bugetul. De ele beneficiaza 13 milioane de oameni, ceea ce impovareaza anual bugetul cu 8,8 miliarde de lei. Lax si birocratic, sistemul ingaduie abuzuri si este o poarta deschisa pentru munca la negru. Guvernul vrea o comasare a ajutoarelor pentru a diminua numarul beneficiarilor si pentru ca ele sa ajunga la cei aflati cu adevarat in dificultate. O lege prin care guvernul taie alocatiile complementare ce revin familiilor cu venituri mici sau monoparentale, a trecut de Senat prin adoptare tacita si va trece si prin Camera Deputatilor, unde guvernul are majoritatea.
Lucrurile s-au impotmolit acolo unde guvernul dorea reducerea de la doi ani la un an a concediului maternal pentru cresterea copiilor, ceea ce ar fi degrevat bugetul de un miliard de lei anual. Desi se prevad indemnizatii pentru mamele care se intorc mai devreme la munca, masura a indignat opozitia, a starnit proteste in coalitie, inclusiv printre femeile din PDL, partidul premierului Emil Boc. Cu doua exceptii notabile, presedintele Camerei Deputatilor, Roberta Anastase, care a invocat o deprofesionalizare a mamelor care ar ramane sa-si ingrijeasca copiii timp de doi ani, si Elena Udrea, care nu poate sa stea departe de munca mai mult de cateva luni, "daca as fi mama." Problema e ca nici una nu pare a fi avut experienta unei mame care a crescut copii. Iar la statutul lor social a face astfel de afirmatii e ca si cum ai spune ca o femeie nu poate iesi in public neacompaniata de o geanta Vuitton.
Oricum, nepopulara, masura ar afecta natalitatea si viitorul unei tari care se confrunta cu o emigrare masiva a fortei de munca, cu diminuarea populatiei active si cu cresterea numarului pensionarilor. Intr-o prima etapa, coalitia la putere a facut pasul inapoi. Pe langa inevitabila pierdere de imagine, argumentul principal a fost ca tara nu dispune de o retea adecvata de crese si gradinite si putine femei si-ar putea permite, fie si cu indemnizatia primita, sa-si angajeze o femeie sau o bona filipineza, care sa vada de copil in timpul cand mama ar trebui sa se afle la munca. Insa pana seara s-a schimbat schimbarea. La cererea lui Traian Basescu, care si-a asumat nepopulariatea masurii si riscul pierderii de imagine, guvernul a decis reducerea concediului maternal de la doi ani la un an. Singura noutate, masura nu se aplica mamelor care sunt deja in concediu.
Cu aceasta ultima masura nepopulara, bugetul va fi inaintat Parlamentului. Un buget de austeritate, fragil si ponosit ca anteriul lui Arvinte, cel care si-a peticit haina roasa in coate taind din maneci, dupa ce a lungit manecile taind din poale. Nu din calicenie, ci din saracie.