Ba, si mai grav, ea nu este recunoscuta si, deci, netratata, pentru ca unele simptome ale acestei suferinte sunt similare cu manifestarile graviditatii. Motiv pentru care reteaua de sanatate nu poate decat aproxima situatia, iar statisticile oficiale raman nesigure.
Din punct de vedere medical, depresia este o maladie neurodegenerativa, cu prezenta unor leziuni de atrofie neuronala, evidentiate prin mijloacele moderne de scanare tomografica a creierului. Depresia poate surveni in timpul sarcinii ori pe durata unui an de la nasterea unui copil, viu sau mort.
Simptomele depresiei
Apar in timpul graviditatii sau dupa nastere: somnolenta, insomnie, stare apasatoare, de tristete, de neputinta, lipsa de speranta, invinovatire fara temei, chiar disperare, neincredere in sine. Femeia cu depresie postpartum este incapabila sa aiba grija de copil, isi pierde interesul pentru activitatile materne, atat de dorite pana atunci, oboseste usor si are o stare de slabiciune permanenta, se plange de lipsa de energie, de dificultate de concentrare, dureri de cap, tulburari digestive, plange des, manifesta apetit oscilant, ori mananca prosteste, ori refuza hrana; are crize de agitatie si tendinte de claustrare, evitand conversatiile. Nu in ultimul rand, obsesii suicidare, gandul ca totul se poate rezolva curmandu-si viata.
Exista explicatii?
Cercetarile recente din domeniul neurologic au demonstrat ca depresia afecteaza creierul chimic, energetic si electric, pe anumite arii ale lui, iar in situatii avansate, aceste zone sunt supuse atrofiei. In ce priveste cauzele acestui proces, cea mai sigura dintre ele are in vedere existenta unui istoric familial al acestei boli (daca au mai existat in familie si alte cazuri similare, legate de sarcina, sau alte boli psihice).
Depresia instalata dupa nastere este mai usor de diagnosticat. Ea are in vedere marile schimbari hormonale din corpul femeii, progesteronii si estrogenii, prolactina si hormonii tiroidieni. De asemenea, o activitate redusa a glandei tiroide este raspunzatoare de multe din simptomele depresiei. (Ea participa decisiv la echilibrul metabolismului si la nivelul energetic al organismului.)
Cum si cand trebuie ajutata gravida ori lauza cu manifestari depresive?
Iata cateva sfaturi de prim ajutor:
* In formele usoare, se poate recomanda tratamentul la domiciliu.
* In formele severe de deviatie mentala, dupa caz, trebuie intrerupta sarcina sau alimentarea copilului la san, din cauza efectelor antidepresivelor asupra creierului fatului sau al noului nascut.
* O medicatie adecvata in relatie cu starea glandei tiroide.
* Oprirea consumului de alcool, cafea si a obiceiului de a fuma.
* Studii recente arata ca alcoolul distruge neuronii din lobul frontal, ceea ce explica scaderea semnificativa a vointei de a trai, a increderii in sine. De asemenea, consumul prelungit de cafea dezechilibreaza chimismul normal din creier, legaturile dintre neuroni. Fumatul poate sa fie mai nociv decat alcoolul, afectand cerebral si fatul sau noul nascut alimentat la piept.
* Daca starea de sanatate a femeii impune prevenirea unei sarcini, se recomanda folosirea prezervativelor. Anticonceptionalele orale au multe efecte secundare, unele foarte severe, iar aplicarea steriletului poate produce leziuni locale, chiar ireversibile.
* Expunerea la lumina solara limitata la cateva minute.
* Este importanta pastrarea unui echilibru ponderal, apelandu-se la alimente usor digerabile, bogate in minerale si vitamine, la care sa se adauge exercitii fizice si miscare in locuri linistite, ce au efect antistresant. (Un efort fizic moderat asigura drenarea sangelui venos si a lichidului cefalorahidian din creier.)
* Somn odihnitor obligatoriu - produce repararea si reinnoirea rapida a creierului.
* Consum suficient de apa - asigura o buna fluiditate (velocitate) a sangelui in organism, cu conditia evitarii diureticelor de orice fel.
La toate aceste masuri, consilierea din partea psihologului va ajuta femeia depresiva sa regaseasca rostul lucrurilor, redobandind facultatea de a judeca!