Dar multi oameni incep sa sufere de ele iarna, odata cu instalarea frigului, cand, fara nici un motiv, pe anumite suprafete ale corpului - fata, brate, picioare (de regula, genunchii sau partea interioara a coapselor), pielea se irita, se inroseste, se acopera cu pete, cu eruptii. Iar orice iesire din casa provoaca guturai, dureri de ochi sau senzatie de mancarime, lacrimare, mai ales in zilele insorite. In locuri deschise, unde bate vantul, apar dureri de cap, in zona tamplelor si a fruntii, sau se produce efectul bronhospastic provocat de stenoza bronsica brusca. Dar in incaperile calde toate simptomele dispar. Frigul nu este un alergen precum polenul, organismul nu produce anticorpi, de aceea, sensibilitatea marita la temperaturi scazute se numeste si pseudoalergie.
Hipersensibilitatea la frig apare la persoanele cu imunitatea dereglata, legata de problemele tractului gastro-intestinal, in special ulcer si disbacterioza, dar si la cei cu hepatita cronica, colecistita, pancreatita, amigdalita si sinuzita. Preparatele imunostimulatoare si antihistaminice nu au totdeauna efectul dorit. Dar unde ele isi declina puterea, salvarea vine de la tratamentele naturiste.
Reguli pentru cei afectati
1. Evitati pe cat posibil expunerea la frig. Ramaneti acasa in zilele deosebit de reci si cu vant.
2. Folositi manusi calduroase, cizme inalte, un fular pufos care acopera gura si nasul, caciuli care acopera urechile.
3. Purtati haine numai din materiale naturale, bumbac si in, mai putin lana, care, la fel ca si materialele sintetice, poate agrava reactiile alergice.
4. Inainte de iesirea dintr-o incapere calda, ungeti pielea fetei si a mainilor cu o crema, sau cel putin cu vaselina cosmetica, si beti o cana de ceai fierbinte. Cei cu rinita alergica pot sa picure in nas medicamente antialergice, dar nu cele cu efect vasoconstrictor, deoarece ele usuca mucoasa nazala, ceea ce poate agrava reactiile alergice.
5. Pe locurile iritate, cu senzatie de prurit, se aplica diferite comprese: o lingurita de bicarbonat de sodiu dizolvata in 200 ml de apa calduta, suc de aloe, vitamina E in ulei.
6. Reduceti (sau renuntati la) consumul de cafea, cacao, condimente, afumaturi, carnati uscati, citrice, ananas si alte alimente care provoaca reactii alergice.
Remedii
Oricat ar parea de ciudat, deseori problema se rezolva folosind metode de calire. In cazul persoanelor cu alergie la frig, se mareste treptat actiunea temperaturilor scazute asupra organismului. Procedurile incep neaparat in timpul verii, prin stropirea si spalarea talpilor cu apa tot mai rece (jet de dus). Fiecare etapa intre scaderea temperaturii si marirea suprafetei corpului supusa procedurii dureaza cel putin 6-7 zile. Este foarte important ca procesul sa nu fie intrerupt. In afara de procedurile externe, trebuie invatat organismul si cu mancarea rece, incepand cu doze minime - o lingurita sau o inghititura.
Retete din popor
* Ceai de dentita. Iarba cu floricele galbene, pufoase, dentita este una din cele mai apreciate plante in retetele populare, deoarece are efecte benefice multiple. Cei care beau zilnic ceai proaspat din dentita, in loc de cafea, timp de cativa ani la rand, pot sa-si reprogrameze sistemul imunitar in asa fel ca el sa nu mai fie sensibil la alergeni. Ceaiul se prepara dintr-o lingurita plina de planta tocata marunt si 200 ml de apa fierbinte.
* Amestec de papadie si brusture. Turnati 3 pahare de apa rece de izvor peste un amestec din parti egale (cate o lingura) de radacini de papadie si de brusture si lasati sa macereze 8-10 ore. Puneti infuzia cu plante pe foc, lasati-o sa fiarba 10 minute, apoi opriti focul. Dupa racire, se filtreaza. Se beau cate 125 ml, de 5 ori pe zi.
* Suc de telina. Se beau 2 linguri cu 30 minute inainte de masa, de 3 ori pe zi. Daca nu aveti posibilitatea sa stoarceti suc, preparati infuzie din 2 linguri de telina rasa si 250 ml de apa. Se beau cate 75 ml, de 3 ori pe zi, inainte de masa.
Lacrimi inghetate
Vi s-a intamplat sa lacrimati pe strada, din cauza vantului rece sau a gerului? Uneori lacrimarea este legata de deformarea pleoapelor, ce apare odata cu inaintarea in varsta. Cu trecerea anilor, punctele lacrimale se deplaseaza impreuna cu pleoapele in jos si nu mai absorb lacrimile, care se revarsa pe piele.
Cum sa procedam?
1. Stergeti-va lacrimile corect - din exterior spre nas si in sus, altfel, daca le stergeti in sens opus, intindem si slabim pleoapele.
2. Protejati-va ochii purtand ochelari de protectie cu lentile putin innegrite.
3. Scufundati-va fata cu ochii deschisi in apa curata, timp de 15 secunde, apoi ridicati-va fata si priviti pe geam 30 de secunde. Repetati scufundarea, tot 15 secunde. Se fac 4-5 serii de scufundari, apoi se spala ochii cu apa rece.
4. O ceapa tocata se fierbe in 500 ml apa, se strecoara si se raceste. In decoct se adauga o lingurita de miere de albine. Se foloseste pentru spalaturi.
5. O lingura de seminte de marar zdrobite se infuzeaza, pana la racire, in 200 ml de apa clocotita. Se imbiba tampoane de vata cu infuzie si se aplica pe ochi, timp de 15 minute.
6. O lingurita rasa de ceai negru se infuzeaza in 175 ml de apa fierbinte, se strecoara si se amesteca cu 150 ml de lapte. Se foloseste pentru spalaturi si comprese.
7. Se fierb 3 linguri de mei in 500 ml apa, timp de 20-30 minute. Se spala ochii cu decoctul strecurat, cu 30 minute inainte de culcare, iar meiul se mananca cu ulei de in.