Stimata doamna, tulburarile hepatice, caracterizate prin infiltrarea ficatului cu grasimi, cu precadere de trigliceride, sunt cauzate de hepatite alcoolice, ciroze alcoolice, tulburari de metabolism, obezitate, administrare de medicamente intramuscular sau intravenos timp prelungit, diabet, intoxicatii, maladii rare (precum Gaucher, Wolman, Rexe), excese de medicamente pe cale orala, etc. si creeaza premisele unei afectiuni numite steatoza (ficat gras si marit - hepatomegalie). In general, simptomele sunt dependente de cauza steatozei (mici intepaturi in partea dreapta, sub ultimele coaste, o usoara paloare a fetei, ingalbenire a tenului, icter atenuat, apatie, stare generala de oboseala). Cazurile de steatoze severe pot duce la insuficienta hepatica, cu dureri abdominale, ascita, vomismente, sau encefalopatie hepatica, cu tulburari neuropsihice severe (irascibilitate, miscari anormale, incoerenta), care pot merge pana la coma sau deces. Daca steatoza de care suferiti este legata de un consum excesiv de alcool, incetati sa mai beti vreme de un an orice fel de alcool si faceti o cura de menajare a ficatului, cu o alimentatie bazata pe fructe si legume. Daca aveti dureri abdominale, folositi comprese reci cu argila si comprese calde cu planta coada-calului. Faceti bai calde la picioare - hidroterapie - 20 de minute, cu ceai concentrat din 30 g coada-calului, 25 g brusture, 25 g tataneasa, 30 g coada-soricelului (se pun doua maini la 6 l de apa). Studii clinice si experimentale consacrate au dovedit ca armurariul este planta cu cea mai mare eficacitate in caz de steatoza (1 lingurita la 250 ml apa). Se beau 3 cani pe zi, cu 15 minute inainte de masa. Pulbere fina, sublingual: 5 minute, de patru ori pe zi, cate o lingurita mica (de plastic), dupa care beti ceai din 25 g pedicuta, 30 g pufulita, 30 g anghinare, 30 g radacina de cicoare salbatica. Luati 3 capsule de LIV 52 pe zi, dupa mese; dimineata si seara cate o capsula de Silymarin milk thistle - 1 gelula (100 ml silimarina).
Produse din miere:
* Laptisorul de matca (de preferat proaspat, cu putere mare regeneratoare si antivirala) se administreaza sublingual, 1-2 g/zi.
* Polen - cel uscat, de pe piata, se poate amesteca cu miere sau sucuri proaspete de: portocale, mere, struguri, cirese, lamai, fragi, capsuni etc.
* Propolisul brut, proaspat, de la apicultori (5 g/zi), se suge si se mesteca inainte de a fi inghitit.
Va doresc din toata inima multa sanatate!
MIRCEA PEIA - specialist medicina complementara si reflexoterapie - Timisoara, tel. 0256/43.18.91, 0747/22.20.24
"Mama are hepatita autoimuna si a facut hemoragie digestiva"
(Raspuns pentru DANIELA CALOIAN, F. AS nr. 854)
Hepatita autoimuna este considerata a fi rezultatul unor factori care produc aberatii ale sistemului imunitar, determinandu-l sa atace celule si tesuturi sanatoase din organism, in cazul dvs. fiind vorba despre celulele parenchimului hepatic. De cele mai multe ori, factorii suspectati sunt virusul care determina aparitia pojarului, virusul Epstein-Barr (care produce mononucleoza) si hepatitele virale. La persoanele cu hepatita autoimuna, administrarea de corticosteroizi usureaza semnele si simptomele (produce remisia bolii), in aproximativ 80% din cazuri, reduce inflamatia ficatului. Cele mai frecvent utilizate medicamente sunt Prednisonul si Prednisolonul, insa datorita efectelor secundare frecvente asociate, este necesara reducerea treptata a dozelor administrate, pana la cea mai mica doza posibila, care este inca eficienta. Trebuie stiut ca tratamentul cu corticosteroizi nu este indicat in infectiile hepatice virale, deoarece supreseaza sistemul imun, permitand virusului sa se multiplice mai rapid.
Cum scopul principal al tratamentului oricarei forme de hepatita este ameliorarea simptomatologiei si prevenirea cicatrizarii hepatice (ciroza), se pune problema daca administrarea de corticosteroizi este cea mai indicata metoda sau este mai degraba de preferat un tratament naturist, care sa includa remedii ce detin proprietati similare corticosteroizilor si, pe deasupra, contin factori activi de regenerare hepatocitara, precum si substante care asigura protectia ficatului impotriva agresorilor de tot felul (metale grele, toxine, radicali liberi, germeni patogeni, trigliceride etc.). In opinia mea, terapia naturista ofera avantaje in plus fata de tratamentul alopat, tocmai prin faptul ca nu prezinta nici un fel de efecte secundare, precum in cazul corticosteroizilor si imunosupresoarelor de sinteza (Azatioprina, Ciclosporina). Utilizati urmatoarea schema de tratament naturist:
* Armurariu - continutul de flavonoide lignanice (sylibina, sylicriotina, sylidiamina) cunoscute sub denumirea de sylimarina, recomanda armurariul in tratamentul hepatopatiilor de diferite etiologii, avand remarcabile proprietati hepatoprotectoare, de stimulare a sintezei proteinelor, de protectie a integritatii membranelor celulare hepatice nelezate si de stimulare in procesul de biosintetizare a celulelor hepatice noi (regenerare). Se administreaza cate 1 comprimat de trei ori pe zi, inainte de mese, in cure de 2-3 saptamani, cu 10 zile pauza intre ele.
* Livecom - produs ayurvedic, utilizat cu succes in disfunctii cronice ale ficatului si regenerarea tesuturilor hepatice. Pentru imbunatatirea procesului de regenerare hepatica, suplimentului i se adauga ca ingredient Piper longum si Lemn-dulce, care reduc acumularea trigliceridelor in celula hepatica. Administrarea se face dupa prospect.
* Extract din muguri de coacaz-negru - este un cortizon-like (actiune similara cortizonului) ce stimuleaza secretia hormonilor antiinflamatori si moduleaza raspunsul imun incriminat in distrugerea hepatocitelor. Se administreaza 50 picaturi diluate in 100 ml apa, de trei ori pe zi, inaintea meselor principale. Se poate combina cu extractul de lemn-dulce si extractul de yucca, alte surse importante de corticosteroizi naturali.
* Imunovit - contine extracte vegetale din brusture, pufulita, echinacea si sunatoare, cu proprietati imunomodulatoare si depurative, indicat in patologiile cu substrat autoimun (hepatita, poliartrita reumatoida, colagenoze etc.). Se administreaza dupa prospect.
La aceasta schema de tratament se asociaza administrarea de suplimente antioxidante (acid alfa-lipoic, Lactoferina, Curcumina, Astragalus etc.), care protejeaza si stabilizeaza celula hepatica, stimuleaza regenerarea si detoxifierea hepatica, prin mentinerea ridicata a nivelului de Glutation hepatic. Sa auzim numai de bine!
Dr. IOAN GH. MARGINEAN - medic primar ORL - C.M.I. "SANOMED" Sibiu, tel. 0722/73.52.72
"Fetita mea are laringita si traheita acuta"
(Raspuns pentru BUCA ILEANA - Craiova, F. AS nr. 915)
Laringita acuta este frecvent intalnita la copii si se vindeca relativ usor in cazul unui copil stenic, eutrofic si de varsta nu prea mica. In cazul fetitei dvs., terenul atopic, alergia si rinoadenoidita sunt factori favorizanti in recurenta laringitei. Simptomatologia consta in: disfonie (raguseala), tuse seaca, dispnee (respiratie dificila), stridor, febra, coriza si obstructie nazala. Tratamentul puseelor acute va fi condus de medicul specialist O.R.L., pediatru si alergolog. Profilaxia recurentelor laringitei la copil se schematizeaza astfel:
* Evitarea noxelor si a factorilor iritanti (praf, fum), a temperaturilor extreme.
* Tratamentul rino-adeno-faringitei, al diatezelor generale, evitarea malmenajului vocal.
* O buna hidratare cu ceai din: podbal, plumanarica si lichen de piatra (infuzie dintr-o lingurita planta, la 200 ml apa clocotita).
* Refacerea troficitatii mucoasei prin apiterapie: 3x1 lingurita miere zaharisita/zi.
* Sustinerea terenului imunologic cu Imunogrip junior sau Imunostimulent (extract de echinacea): 3x1 lingurita/zi.
* Instilatii nazale seara, la culcare, cate 2 picaturi dintr-o solutie preparata (reteta proprie).
* 10 sedinte aerosoli cu: flixotide nebules 0,5 mg, gentamicina si ser fiziologic.
* Seara, inainte de culcare, se pulverizeaza 20-30 pufuri din "Ocnasept" spray (aerosol natural salin, cu extract din uleiuri volatile), deasupra patului, aerosoli care vor fi inhalati in cursul somnului. "Ocnasept" poate fi comandat la tel. 0269/21.78.61, 0269/42.12.56, e-mail: sanmed@online.asconet.ro
* 10-14 sedinte aerosoli salini in statiunile balneoclimaterice Ocna Sibiului sau Govora.