In anul 1812, un francez, Benjamin Delessert, a facut o descoperire revolutionara: el a reusit sa extraga printr-un procedeu industrial o cantitate insemnata de zaharoza (substanta din care este compus zaharul) din sfecla. Era o descoperire de o importanta pe care nici el si nici contemporanii sai nu au putut-o intelege la acel moment. Doua secole mai tarziu, alimentatia unei parti insemnate a planetei este dependenta de zahar, care poate fi produs in cantitati practic nelimitate. Un adult european, de pilda, consuma anual, in medie, 50 de kg de zahar in stare pura sau introdus in diferite alimente. Facand un calcul simplu, ne putem da seama ca, de-a lungul vietii, fiecare dintre noi consuma cantitati incredibile, de ordinul tonelor, din acest preparat rafinat industrial. Aceste tone de zahar inghitite de-a lungul anilor sunt procesate cu ajutorul unei mici glande numite pancreas, iar metabolizarea sa consuma cantitati enorme de minerale si de vitamine din organism. Consecinta: una din patru persoane peste 50 de ani sufera de diabet in diferite stadii, avitaminozele si tulburarile de metabolism al calciului sunt foarte larg raspandite, la fel ca si caria dentara, deficientele imunitare etc. Tot industria a venit in "ajutor" si de data aceasta. A fost creata mai intai zaharina, un edulcorant artificial care contine 0 calorii si nu afecteaza deloc pancreasul. Apoi, mult mai tarziu, au aparut ciclamatul si fratele sau mai mediatizat - aspartamul, alte indulcitoare artificiale cu 0 calorii. Insa toate trei s-au dovedit a face in organism ravagii mai mari decat zaharul, perturband sistemul nervos, sistemul imunitar si cel endocrin, favorizand afectiuni din cele mai diverse, de la boala canceroasa, la tulburarile psihice. Multi dintre acesti edulcoranti au fost interzisi de guvernele statelor dezvoltate, aparand in plus la televizor spoturi care ne sfatuiesc insistent sa evitam excesul de zahar. Intrebarea este: CUM? Alimentatia pe care o primim de la varste foarte fragede este dependenta de gustul dulce al zaharului, iar in contextul dat, schimbarea radicala a comportamentului alimentar nu este chiar usoara. Ajutorul vine tot de la farmacia naturii, prinr-un extract natural numit "dulcostevina", un remediu extraordinar contra afectiunilor pe care chiar zaharul le produce. Dar sa-i aflam cartea de vizita.
Sora mare a steviei
Dulcostevina este un extract obtinut din planta de origine sud-americana Stevia rebaudiana (sinonim Eupatorium rebaudianum). Asa cum arata numele, este vorba de o specie de stevie, un fel de "sora" din Paraguay si Brazilia a steviei noastre, dar ceva mai mare, care creste pana la un metru inaltime, avand radacini profunde in sol si frunze micute, de 2-3 cm lungime. In aceste frunze sta tot secretul acestei plante extraordinare: ele secreta vreo zece principii active care au un gust dulce foarte puternic, mai intens decat al zaharului. Una dintre aceste substante (steviozida) este, de pilda, de... 300 de ori mai dulce decat zaharul. Dulcostevina este, asadar, un amalgam foarte bine echilibrat si sanatos de substante cu efect indulcitor (dar nu numai), extras din frunzele steviei dulci. In Brazilia si in Japonia acest extract este omologat ca indulcitor si folosit pe scara tot mai larga. Exista semnale in presa ca giganti cum ar fi "Coca Cola" sau "Pepsi" studiaza intens posibilitatea introducerii acestui indulcitor natural in noile linii de bauturi "prietenoase cu sanatatea". Sa vedem insa cum putem folosi aceasta planta, deopotriva alimentara si medicinala, acum, in viata de zi cu zi.
Cum se prepara si cum se administreaza dulcostevina
Cum spuneam, dulcostevina este un extract natural din frunzele steviei dulci, un extract care contine pe langa steviozida, substanta cu gustul dulce cel mai puternic, si alte principii active sinergice, cum ar fi rebaudiozida, steviolbiozida etc. Tot acest amestec are efecte indulcitoare si totodata terapeutice, putand fi administrat ca atare, ca extract pur, sau sub forma lichida.
Pulberea
Este extractul cel mai pur al plantei, conditionat sub forma unui praf albicios, cu un efect de indulcire atat de puternic, incat pus pe limba, da mai intai senzatia de amar. Un varf de cutit din aceasta pulbere are un efect de indulcire mai puternic decat doua lingurite de zahar. Atentie insa, gustul dulce al dulcostevinei este un pic diferit de cel al zaharului, pentru unii necesitand un timp de obisnuire cu el. Insa toti cei care au consumat vreme de mai multe luni dulcostevina in loc de zahar, s-au obisnuit cu gustul extractului natural si chiar l-au gasit agreabil. Pulberea se adauga in ceaiuri si in limonade, precum si in salatele de fructe pentru indulcire (echivalenta este de un varf de cutit pentru un efect de indulcire similar cu cel a doua lingurite de zahar). De asemenea, pulberea se foloseste in locul zaharului, in diferitele retete, pentru prepararea dulciurilor. In principiu, un varf de lingurita de dulcostevina este echivalentul unei linguri de zahar, insa in practica va trebui sa faceti mai multe incercari, pentru a gasi proportiile care vi se potrivesc.
Solutia de dulcostevina
Este un extract lichid, cu o putere de indulcire ceva mai redusa decat cea a pulberii pure, dar foarte usor de administrat si de dozat. Sase picaturi din aceasta solutie indulcesc un pahar de limonada de 200 ml, iar opt picaturi, o cana de ceai de 300 ml. Solutia de dulcostevina se poate adauga si in creme, in orice fel de hrana cu consistenta lichida sau semi-solida, asigurand o omogenizare perfecta. In plus, se conserva mai usor si pe o perioada de timp mult mai indelungata, neridicand problemele de depozitare pe care le implica pulberea, care este extrem de sensibila la umiditate. Majoritatea utilizatorilor de dulcostevina prefera forma lichida, datorita avantajelor sale de manipulare si dozare, efectele terapeutice ale celor doua forme de administrare fiind perfect identice.
Boli prevenite cu dulcostevina
* Diabetul - inlocuirea zaharului cu dulcostevina in alimente si in bauturi ar duce in scurta vreme la reducerea cu pana la... 90% a incidentei diabetului de tip II (forma cea mai intalnita). Dulcostevina folosita ca indulcitor contine doar cantitati infime de hidrati de carbon si este si un puternic stimulent si reglator al activitatii pancreasului, fiind un excelent mijloc profilactic pentru boala diabetica.
* Obezitatea - studiile arata ca peste 60% dintre persoanele obeze isi bazeaza dieta preponderent pe dulciuri, care sunt un amestec "infernal" de zahar alb si grasimi, care se depune rapid sub forma tesutului adipos. Utilizarea dulcostevinei in locul zaharului nu doar ca elimina un procent important de calorii, dar ajuta si la reducerea dependentei fata de dulciuri.
* Carii dentare - extractul lichid de dulcostevina a demonstrat in laborator efecte antibiotice puternice contra bacteriei Streptococcus mutans, care este principala vinovata pentru producerea placii bacteriene si a cariilor care perforeaza dintii. Consumul de dulcostevina, dar si clatirea gurii cu extractul de dulcostevina diluat in apa ajuta, asadar, la prevenirea cariilor, dar si a altor afectiuni, cum ar fi gingivitele.
* Infectii renale, litiaza renala - administrarea de dulcostevina stimuleaza activitatea rinichilor, favorizand diureza si "spaland" astfel intreg aparatul reno-urinar. Mai mult, la majoritatea consumatorilor de dulcostevina s-a observat o crestere a nevoii de lichide (printr-un mecanism reflex pornind de la nivelul papilelor gustative). De pilda, persoanele care consuma o limonada indulcita cu stevie dulce au nevoie de o cantitate mai mare de lichid pentru a-si potoli setea. Ca atare, administrarea acestui extract "programeaza" organismul sa consume mai multe lichide, ceea ce duce la imbunatatirea sanatatii rinichilor si ajuta la prevenirea imbolnavirilor la acest nivel.
Tratamente interne
* Diabetul de tip I - inlocuirea zaharului cu dulcostevina reduce mult din cantitatea de hidrati de carbon ingerata zilnic, fiind de un imens ajutor pentru tinerea sub control a acestei afectiuni. Pacientii care consuma dulcostevina ca indulcitor au nevoie de doze zilnice mai mici de insulina, dezvolta intr-o proportie mult mai mica anumite complicatii cardiovasculare ale bolii diabetice.
* Diabetul de tip II - substituirea zaharului cu extractul de stevie dulce nu ajuta doar la reducerea portiei zilnice de hidrati de carbon, dar are si efecte hipoglicemiante. Un studiu facut in Danemarca, in anul 2000, a aratat ca administrarea acestui aliment-remediu stimuleaza celulele beta ale pancreasului sa produca insulina, fiind de un imens ajutor pentru tratarea acestei forme de diabet.
* Hipertensiune - un alt studiu facut in anul 2000, de data aceasta in China, a urmarit 106 pacienti hipertensivi, barbati si femei, care au consumat pana la un gram de dulcostevina pe zi. Pacientii au fost impartiti in doua grupe, cei din prima grupa au primit extractul de stevie, iar cei din a doua grupa au primit un remediu fals (placebo). Dupa trei luni, la pacientii care au primit dulcostevina s-au observat scaderi semnificative ale presiunii arteriale (atat cea sistolica, cat si cea diastolica) fata de grupul de control, care a primit remediul placebo. Medicii chinezi au conchis ca "administrarea extractului de stevie dulce are efecte certe in ameliorarea hipertensiunii arteriale, fiind un tratament adjuvant valoros in aceasta afectiune".
* Adjuvant in ischemie cardiaca - studii facute in Brazilia au aratat ca extractul de stevie are efect vasodilatator, ca ajuta la eliminarea excesului de sodiu din organism si ca regleaza presiunea arteriala. Consumul zilnic de dulcostevina (minimum 1 gram pe zi) ajuta, asadar, la diminuarea intensitatii si frecventei crizelor cardiace, reducand si riscul de infarct al pacientilor ischemici. Studii preliminare, facute de asemenea in Brazilia, arata si posibile efecte tonice cardiace ale extractului de stevie dulce.
* Adjuvant in aritmie cardiaca - unul dintre primele studii stiintifice facute cu stevia dulce, in anul 1978, a aratat ca la animalele de experienta tratate cu extractul din aceasta planta apare un efect surprinzator de regularizare a ritmului cardiac. Ca atare, folosirea zilnica a dulcostevinei ca indulcitor poate fi si un foarte bun adjuvant pentru persoanele care sufera de aritmie cardiaca.
* Infectii gripale - cateva pahare de limonada preparata cu suc de lamaie si dulcostevina (6-10 picaturi de extract lichid la 300 ml de apa) este de un imens ajutor in cazul racelilor. Dulcostevina scade usor febra (datorita efectului vasodilatator), reduce senzatiile neplacute, cum ar fi vertijul si durerile de cap. Mai mult, studii foarte recente arata o posibila actiune antivirala a extractului de stevie dulce. Se pare ca dulcostevina incetineste si chiar impiedica procesul de replicare a virusurilor.
* Retentie de lichide - se consuma zilnic un litru de ceai de flori de soc si de flori de tei, indulcit cu dulcostevina (6-8 picaturi de extract lichid la cana).
Atat cele doua plante mentionate, cat si dulcostevina maresc diureza, ajutand la mobilizarea si la eliminarea surplusului de apa din organism. Studiile de medicina experimentala au aratat ca administrarea dulcostevinei mareste rata filtrarii sangelui de catre rinichi, precum si cantitatea de urina eliminata.
* Candidoza - se inlocuieste vreme de macar 45 de zile zaharul din alimentatie cu dulcostevina. Eliminarea zaharului ajuta la reglarea pH-ului organismului, in conditiile in care un pH acid este corelat cu o inmultire puternica a acestei "ciuperci" parazite. In plus, dulcostevina are efecte anticandidozice directe, impiedicand proliferarea in exces a acestui microorganism.
* Adjuvant in depresie - in medicina traditionala din Paraguay si din Brazilia, zonele de origine ale acestei plante, frunzele de stevie dulce sunt administrate frecvent pentru re-echilibrare emotionala, dar si pentru combaterea starilor de oboseala si de astenie. Folosirea dulcostevinei ca indulcitor in locul zaharului s-a dovedit adesea a avea efecte tonice si antidepresive, imbunatatind viata emotionala a pacientilor depresivi sau care sufera de sindromul de oboseala cronica.
Tratamente externe
* Acnee - extractul lichid de stevie dulce, diluat in proportie de 1:10 in apa si aplicat pe fata sub forma de lotionari are efecte benefice in tratamentul acneei, datorita actiunii sale antibiotice, dar si vasodilatatoare periferice. Stevia dulce aplicata extern imbunatateste circulatia la nivelul pielii si favorizeaza, ca atare, vindecarea mai rapida si estetica a epidermei. Mai mult, folosirea interna a dulcostevinei in locul zaharului are efecte de reglare hormonala la nivelul gonadelor, actionand chiar la nivelul substratului endocrin al acestei afectiuni.
* Rani - ca solutie de prim-ajutor, se poate aplica pe ranile de gravitate mica si medie pulbere de dulcostevina, care are efecte anti-bacteriene si previne astfel infectarea leziunilor la nivelul pielii.
Slabitul cu ajutorul Dulcostevinei
Unul din domeniile in care acest extract natural este cu adevarat miraculos e, fara indoiala, cel al slabitului. Ce poate face stevia dulce pentru a ne ajuta sa scapam de kilogramele in plus? In primul rand, ca inlocuitor al zaharului are zero calorii, deci nu ingrasa absolut deloc. Apoi, spre deosebire de zahar, care induce accese de foame prin cresterea exploziva a cantitatii de insulina in sange, dulcostevina inhiba foamea, stabilizand nivelul glicemiei. De asemenea, asa cum aratam anterior, consumul dulcostevinei in locul zaharului reduce in mod natural apetitul pentru dulciuri, care sunt principalul inamic al siluetei. Nu in ultimul rand, dulcostevina ajuta la eliminarea surplusului de apa din tesuturi, facandu-ne sa dam jos cu usurinta 1-2 kilograme si eliminand aspectul incarcat al pielii, produs de retentia de lichide.
Concret, pentru a slabi, primul pas este sa inlocuim cat mai rapid zaharul cu dulcostevina. De un mare ajutor vor fi limonadele indulcite cu dulcostevina, care sunt un diuretic excelent, dar si un inhibitor al apetitului. Atunci cand ne este foame, mai ales cand simtim nevoia de dulciuri, un pahar de suc sau de ceai indulcit cu dulcostevina este salvator, el "taind" nevoia de dulce. Trebuie stiut si ca acest adevarat produs de slabit nu este deloc toxic, nu da dependenta si poate fi folosit pe termene foarte lungi, fara reactii adverse.
PRECAUTII
Pacientii cu diabet insulinodependent isi vor monitoriza cu atentie glicemia atunci cand substituie zaharul cu dulcostevina si vor tine legatura cu medicul curant, care va ajusta dozele de insulina. Aceasta deoarece acest extract are un efect hipoglicemiant foarte bine documentat si necesita reducerea insulinei administrate zilnic, pentru a nu produce dezechilibre.
CONTRAINDICATII
Toate studiile de toxicologie facute pana in prezent nu au aratat existenta vreunei reactii adverse la administrarea, chiar si pe termene lungi, a extractelor de stevie dulce. De asemenea, nu a fost consemnata pana acum, printre zecile de milioane de consumatori de dulcostevina, existenta vreunei reactii alergice la acest produs.
Dulcostevina, atat sub forma de pulbere, cat si lichida, este produsa la noi de catre firma "Vitalia K" din judetul Prahova si este omologata ca supliment alimentar de catre Ministerul Sanatatii. O gasim in farmaciile si in magazinele naturiste, sau poate fi comandata la tel. 0745/43.58.77., 0788/52.16.06. ori pe internet, scriind la adresa naturavitalia @gmail.com sau vizitand magazinul www. herbauniversal.ro