Stimata doamna Sanziana Pop,
Am stat mult pe ganduri in ce fel anume ar fi cel mai bine sa ne exprimam bucuria si recunostinta noastra pentru modul in care, prin intermediul unui articol al unui redactor de-al revistei dumneavoastra, d-l Bogdan Lupescu, un numar de patruzeci de preoti ortodocsi au avut, prin darul lui Dumnezeu, binecuvantatul prilej de a calca pe urmele Sfantului Apostol Pavel si ale Sfantului Apostol Ioan, ale Preacuratei Maicii lui Dumnezeu, Pururea Fecioara Maria. Cert este ca va scriem aceste randuri cu aceasta constiinta multumitoare, a unor oameni care s-au intors in parohiile lor si in comunitatile lor crestine din intreaga tara, unii fiind profesori, altii preoti de spitale ori integrati in diferite actiuni sociale, cu un suflu nou, datorat cunoasterii pe viu a locurilor carora Sf. Ap. Ioan le adresa scrisorile Apocalipsei, mustrandu-le sau mangaindu-le, dupa cum se aflau in lucrarea lor cu Dumnezeu. Din locurile in care Maica Domnului si Apostolii Pavel, Ioan, Luca si Filip si-au aflat deopotriva pace si incercare, liniste si martiriu. Din cetatile de odinioara in care s-au nascut mucenicia si rezistenta crestinismului primar, slava si decaderea unei intregi perioade bizantine.
Nu stiu daca se cade aceasta, dar socotim ca o datorie de suflet sa multumim si celei care a ingaduit redactorului sau sa adaposteasca in paginile "Formulei AS" articolul care a nascut aceasta posibilitate de pelerinaj, posibilitate largita, acum, catre credinciosii nostri, mai bine de cinci sute cautand modul in care ei insisi pot sa ajunga in binecuvantatele locuri ale Troiei, Pergamului, Efesului, Miletului, Didimei, Tiatirei, Sardisului, Laodiceei, Heliopolisului, Filadelfiei, in miezul de odinioara al slavitului Bizant, Constantinopolul Sfintei Sofia, ale Izvorului Tamaduirii Vlahernelor si binecuvantatei biserici a Patriarhiei Ecumenice. Am trecut prin locuri incarcate de frumusete si dureroasa istorie, prin locuri inca nedescoperite cu totul turistului obisnuit, paziti de Maica Domnului, ocrotiti de sfinti. Nu a fost moment al pelerinajului in care rugaciunea noastra sa nu va pomeneasca, de cele mai multe ori alaturi de numele minunatului prunc al lui Bogdan, care cazuse victima unui accident, marcand cu teama si durere inceputul pelerinajului nostru. Dar punctand cu slava dumnezeiasca biruinta vietii impotriva mortii, a luminii impotriva intunericului.
Randurile acestea vi le adresam tocmai pentru a va spune ca nici astazi, intorsi la sfintele altare de acasa, nu lipsiti din taina rugaciunii noastre. Pelerinajul nostru s-a incheiat cu o minunata prietenie, cu cresterea noastra in respect si drag pentru preotie si tainele Bisericii noastre, cu evlavie fata de istoria mai veche si mai noua a Ortodoxiei. Reverendele noastre strabatand strazile cetatilor de odinioara si ale Istanbulului de astazi, bucuria prin care ne-am identificat cu neamul si credinta noastra, evlavia intalnirii cu locurile lui Dumnezeu din Asia Proconsulara, toate acestea ne obliga sa va multumim dumneavoastra si colaboratorilor.
La vremea de acum, a multor vorbe aruncate in vantul urii si dezbinarii, se vadeste ca jurnalismul poate pastra rezerve de cuvinte vii, datatoare de ton, si in cele bune.
Cu respect, in numele celor 40 de preoti-pelerini,
Pr. Conf. Univ. Dr. CONSTANTIN NECULA
Facultatea de Teologie "Andrei Saguna", Sibiu
Consilier Pastorala, Misiune si Imagine al Mitropoliei Ardealului