Sta la birou, inconjurat de telefoane, hartoage, facturi, ambalaje de medicamente si dosare cu studii clinice proaspat sosite de la Universitatea de Medicina si Farmacie din Bucuresti. Tanar, aratos, cu o conditie fizica maxima, intrezarita pe sub imbracamintea sport. Citeste ingandurat mail-urile dintr-un laptop micut, scrie, apoi raspunde la telefoanele care suna continuu. Vorbeste ba in romana, ba in rusa, da dispozitii, ia hotarari... Privirea i se mai insenineaza cand priveste fotografiile celor trei copii ai sai, frumos aranjate pe birou. O secretara slabuta aduce un alt teanc de hartii, pe care le semneaza dupa ce le studiaza atent. Mai tasteaza ceva la calculator, apoi il pliaza. Isi inchide cele trei telefoane mobile si apasa pe un buton. "Nu sunt aici pentru nimeni!" Soarbe din cafeaua care s-a racit intre timp. "Scuze, acum putem vorbi!" Barbatul din fata mea este Veaceslav Ciuhrii, biolog de profesie, la fel ca faimosul sau tata, d-l Dr. Doc. Mircea Ciuhrii, pe care-l cunoasteti bine din paginile revistei. Si, la fel ca parintele sau, se ocupa si el de... sanatate. Si, cum mai mult ca sigur ca banuiti, tot din insecte! Cateva dintre cele mai bune preparate realizate de el au fost testate si aprobate ca medicamente, fiind deja incluse in Nomenclatorul de Medicamente din Republica Moldova si alte tari din spatiul CSI. "Aschia nu sare departe de trunchi", spune un proverb romanesc... In acest caz, samanta s-a prins, a incoltit, s-a dezvoltat si a dat si roade!
Pe urmele tatalui
- Slavic, esti un continuator al tatalui tau, Mircea Ciuhrii, pe drumul cercetarii in domeniul medicamentelor realizate din insecte. Ce anume te-a facut sa mergi pe acest drum?
- Pe cand eram copil, sub regimul comunist rus, tata lucra in Franta, unde conducea un mare laborator de cercetare in virusologie. Simpla idee ca as putea sa ajung si eu intr-o zi peste hotare, in vestul Europei, mi-a inflacarat visele de copil. Cand am crescut si am putut sa inteleg in profunzime posibilitatile medicale pe care le deschide fascinanta lume a insectelor, am discutat serios cu tata si el m-a incurajat sa merg pe acest drum. Asa ca am urmat cursurile Facultatii de Biologie din Chisinau, iar ulterior m-am specializat in virusologie si microbiologie.
- De ce nu ai venit in Romania impreuna cu tatal tau, care a devenit, in scurta vreme, o celebritate?
- In primul rand, pentru ca la Chisinau ma simt acasa. Acolo m-am nascut, acolo am familia si foarte multi prieteni. In al doilea rand, n-am avut acea "chemare" catre entomologie - stiinta care studiaza insectele. Atunci cand intreaga mea familie s-a mutat in Bucuresti, am preferat sa raman in Chisinau, pentru ca aveam aici mai multe afaceri de care nu ma puteam ocupa de la distanta. Totusi, am fost tot timpul fascinat de munca de cercetare a tatalui meu si de rezultatele pe care le-a obtinut in plan medical, cu preparatele sale entomologice. In momentul in care el a inceput sa fie recompensat - mai mult peste hotare, din pacate! - pentru descoperirile pe care le-a facut, fiind premiat la diverse expozitii de profil si recunoscut in mediul medical academic international, m-am interesat mai mult despre produsele pe care le promova. M-au mahnit nespus neincrederea cu care a fost intampinat tatal meu in mediul medical din Romania si scandalurile in care a fost tarat tocmai de catre cei care ar fi trebuit sa-l sprijine. Am stat mult sa ma gandesc ce se afla in spatele acestor atacuri din partea presei si a medicilor si am inteles ca ceea ce-l facea vulnerabil pe tata era faptul ca nu avea suficiente studii stiintifice, capabile sa explice actiunea terapeutica a preparatelor produse de el. Tocmai de acest aspect s-au legat cei care l-au contestat. In plus, studiile erau necesare si pentru a putea inregistra preparatele entomologice ca medicamente, visul tatei de-o viata.
Stiinta in laborator
Pentru a demonstra stiintific eficacitatea produselor, am inceput studierea lor aprofundata. Astfel, am apelat la specialistii de la Universitatea de Farmacie si Medicina din Chisinau, pentru a studia din punct de vedere farmacologic si medical mecanismele lor de actiune, conform normelor in vigoare. In 2000, impreuna cu prof. dr. Ghicavii Victor, seful catedrei de Farmacologie Clinica a Universitatii de Farmacie si Medicina din Chisinau, am inceput studiile preclinice. Mi-a fost foarte greu sa-l conving sa inceapa acest proiect. Dansul mi-a spus din start ca este un proces anevoios, care necesita multe experimente stiintifice si - implicit - foarte multi bani, pentru a le pune pe piata ca medicamente. Am avut insa ambitie si mi-am pus "la bataie" toti banii pe care-i obtineam din celelalte activitati.
In paralel, am incercat sa gasesc o metoda de standardizare a preparatelor. Fiind preparate biologice, este foarte complicat sa obtii mereu o substanta activa in aceeasi concentratie, pentru ca, in procesul de formare a unei insecte, substantele se transforma foarte rapid, isi schimba compozitia de la o ora la alta. Noi folosim anumite peptide, care exista in ouale de fluturi sau in pupe, timp de maximum o ora. Daca nu le extragem in acel interval, degeaba o mai facem, pentru ca nu vom regasi in pulberea rezultata substantele de care avem nevoie... Totusi, cu ajutorul unor farmacisti de exceptie, nu numai ca am reusit acest lucru, ci am si imbunatatit formula preparatelor.
Dupa ce s-a dovedit ca substantele active nu sunt toxice, in 2003 am obtinut permisiunea Ministerului Sanatatii sa incepem studiile clinice. S-au repartizat preparatele in trei spitale, unde s-au facut studii pe trei loturi de pacienti: unul care urma tratamentul alopat (chimic), altul care lua tratamentul nostru si un lot caruia i se dadea placebo - o substanta neutra, care nu avea nici un efect terapeutic. Rezultatele obtinute in hepatitele virale si in afectiunile imunitare au fost spectaculoase, inca din primele luni de studii. Nici medicii nu se asteptau la asa ceva, erau pur si simplu incantati. Dupa definitivarea studiilor clinice, am obtinut autorizatia de punere pe piata a preparatelor studiate. Atunci am infiintat o noua firma, Newtone Trading, care se ocupa exclusiv cu studierea preparatelor entomologice si producerea medicamentelor aprobate.
Medicamentele viitorului
- Sa inteleg ca in prezent, produsele obtinute din insecte se comercializeaza ca medicamente?
- Bineinteles! Dar nu peste tot... Avand aceasta autorizatie, am inceput sa promovam medicamentele in tarile membre CSI. Mi-am creat o echipa de marketing foarte puternica, am inceput sa le inregistrez in tot mai multe tari, actualmente le avem in aproape toate tarile CSI, si rezultatele tratamentelor sunt foarte bune. Echipa medicala a firmei participa la toate congresele si simpozioanele internationale si pot sa afirm cu bucurie ca din ce in ce mai multi medici incep sa aiba incredere in aceste produse si sa le recomande bolnavilor. Desi nu facem publicitate produselor noastre, vanzarile sunt peste asteptari. Mi-am dat seama ca prezentarea stiintifica a unui produs si, mai ales, a rezultatelor tratamentelor, la un congres de specialitate, incita interesul medicilor.
- Vei introduce aceste medicamente si pe piata vestica?
- Inca de la inceput m-am gandit la piata pe care o sa le vindem. Am avut de ales intre piata CSI sau piata UE si mi-am dat seama ca n-o sa imi ajunga banii si viata pentru a ajunge sa vand un medicament in UE, pentru ca sunt multe cerinte exagerate. Totodata, nu puteam sa nu tin cont de interesele consortiilor farmaceutice internationale, care nu permit unor producatori mici, ca noi, sa le ocupe un segment de pacienti pe suferinta carora ei castiga sume fabuloase, chiar si fara a avea rezultate terapeutice remarcabile cu medicamentele lor. De altfel, este stiut faptul ca nici un mare producator de medicamente nu ar scoate pe piata "leacul magic" al unei afectiuni, deoarece ar ramane fara "clienti". Oamenii sanatosi nu sunt iubiti de aceste companii... Am avut oferte de la multe firme celebre din intreaga lume, sa le vindem brevetele preparatelor. Asta ne-a dat de gandit... Inseamna ca avem produse bune! Atunci, de ce sa le vindem licenta si nu medicamentele? Totusi, cand apari cu un produs nou, concurezi cu firme care au istoric de sute de ani in spate si o putere financiara inimaginabila. Ca sa demarezi niste studii de bioechivalenta cu niste produse ale unor firme internationale trebuie sa ai foarte multi bani. In plus, dupa cum spuneam, este si politica multor firme mari, sa nu dea voie firmelor mici sa isi faca vanzari in spatiul lor. Din acest punct de vedere, mi-a fost mai usor la Chisinau, avand o piata mai loiala si mai usor de penetrat. Asa ca am ales sa ma dezvolt pe piata din est.
Gustul amar al succesului
- De ce nu aduci medicamentele tale si in Romania?
- Nu cred ca exista vreo firma care sa aiba curajul sa inregistreze in momentul de fata, in Romania, un produs farmaceutic nou inventat. Toti producatorii fabrica produse generice si asteapta sa expire patentele unor medicamente, ca sa le faca si ei. (Fiecare patent are o durata de viata, dupa care poate fi produs de oricine.) Ca sa scoti pe piata un nou preparat, este nevoie de multa rabdare si de foarte multi bani. Din motivul acesta, desi am adus produsele si in Romania, ele sunt inregistrate ca suplimente nutritionale. Totusi, cateva firme, dupa ce au vazut ca sunt inregistrate in mai multe tari ale lumii, sunt interesate sa le produca si aici, ca medicament. Numai ca in Romania cerintele impuse de UE sunt mai drastice decat in orice alta tara europeana. Am vizitat multe companii europene producatoare de medicamente si am vazut conditiile de fabricatie de acolo. Eu credeam ca trebuie sa fie ceva comparabil cu NASA, dar nu-i asa... In multe privinte, romanii ar putea sa dea lectii. Cu toate acestea, am ambitia sa-mi aduc produsele ca medicamente in Romania. Si sunt sigur ca o sa reusesc.
Precizari pentru sceptici
- Trebuie sa se stie ca procedeul de obtinere a substantelor biologic active din insecte este unul pur farmaceutic, complet steril. Am auzit ca unii oameni isi inchipuie ca folosim in preparatele noastre muste sau gandaci striviti! Nici vorba de asa ceva! Este vorba, de fapt, de insecte tinute in conditii speciale, in crescatorii. Mai mult, nu folosim insecte mature, ci in faze inferioare de dezvoltare, cum ar fi pupele sau ouale, din care extragem numai anumite substante. Este un proces foarte complicat, deoarece toate aceste substante isi modifica foarte repede structura si compozitia chimica. Daca noi cautam o anumita proteina, o putem gasi intr-un interval de doar 45 de minute, dupa care, prin oxidare, aceasta se transforma in altceva. Am reusit sa obtinem o tehnologie de extragere, sa avem o metoda sigura de identificare a acestor substante si am facut monografii farmacopeice care ne permit dozarea lor exacta.
Avem crescatorii de insecte in Uzbekistan, unde trebuie mentinute permanent anumite conditii de temperatura si umiditate, care sa nu permita infectarea acestor spatii, pentru ca altfel insectele mor imediat.
Cateva date utilitare
- Cat dureaza un tratament complet cu aceste produse?
- Tratamentul cu Imuheptin dureaza cel putin trei luni, in functie de evolutia pacientului. Avem pacienti care il iau continuu, mai ales bolnavii cu hepatita cronica virala B si C, pentru ca se simt bine si au incredere in el.
Tratamentul cu Imupurin este mai scurt: se iau cate doua capsule pe zi, timp de 30 de zile - o cura toamna si una primavara, atat pentru stimularea sistemului imun, cat si pentru diminuarea efectelor alergiilor. Multi medici il recomanda in combinatie cu Imuheptin in tratamentul hepatitelor B si C, dar si ca adjuvant in tratamentul altor boli cronice cu deficit imunitar, inclusiv in cancere, unde efectele adverse ale chimioterapiei si radioterapiei "zdruncina" sistemul imunitar al pacientului.
- Cat costa si de unde pot fi procurate aceste produse?
- Preparatele Imupurin si Imuheptin costa 100 de lei cutia cu 30 de capsule si se gasesc deja in unele farmacii din tara. Pentru a usura accesul bolnavilor la aceste produse, am deschis o "linie verde" - un numar de telefon gratuit, unde cei care au nevoie de ele le pot comanda telefonic, urmand sa le primeasca a doua zi, prin curierat rapid, cu plata ramburs.
- Catre ce nazuiesti in viitor?
- Utilizarea insectelor in medicina cunoaste un trend mondial. Dupa 2001, s-au facut tot mai multe cercetari in domeniul entomologiei, in special in tarile occidentale - Franta, SUA, Canada, Japonia. Sunt sigur ca ideile noastre au fost preluate de specialistii farmacologi si vor fi dezvoltate. Cercetatorii acestia au o baza materiala solida, dispun de laboratoare ultramoderne, au grupuri de studiu impresionante, cu oameni foarte bine pregatiti in domeniile lor de activitate. Totusi, suntem cu un pas inaintea tuturor. Sunt convins ca peste scurt timp, vom scoate noi formule de medicamente cu extracte din insecte pentru bolile care nu raspund la tratamentele actuale. Ma bucur ca, pana la urma, noi suntem deschizatori de drum!
In timpul studiilor clinice ale produselor, am obtinut foarte multe informatii stiintifice. In curand, imi voi sustine teza de doctorat, avand ca subiect obtinerea substantelor biologice active extrase din insecte, pentru utilizare in tratarea hepatitelor B si C, iar profesorii indrumatori s-au aratat foarte interesati de acest subiect. Am inceput si studiile pentru o noua gama de preparate cosmetico-terapeutice, pe care le vom scoate pe piata pana la inceputul anului viitor. In paralel, am demarat si proiectul de constructie a unei fabrici de medicamente moderne, la standarde europene, unde vreau sa-mi obtin singur materia prima, deoarece costurile de productie ale partenerilor nostri din Germania sunt cam piperate. In concluzie, sanatosi sa fim si sa treaca criza asta mai repede, ca restul le facem noi pe toate, cu ajutorul lui Dumnezeu!
DOUA PREPARATE DE EXCEPTIE
Hepatita B si C
Aceasta biotehnologie a mai fost folosita si de alti cercetatori, dar produsul nostru se bazeaza pe studii in care s-a observat ca anumite insecte, cand sunt infectate cu un tip de virus, accelereaza sinteza proteinelor cu efect antiviral. In urma cercetarilor, s-a stabilit ca unul din virusurile care ataca o specie de insecte stimuleaza in paralel sinteza proteinelor in organismul infectat, iar sistemul de aparare al insectei incepe sa formeze alfa-interferoni. In acest stadiu de dezvoltare, trebuie oprita evolutia organismului insectei si are loc extragerea acestor substante. Este un proces foarte complicat, dar genial totodata, pentru ca astfel se pot obtine foarte multe substante biologic active naturale, cum ar fi chiar insulina.
Afectiuni imunitare
RECOMANDARI
Prof. dr. GHICAVII VICTOR,
seful catedrei de Farmacologie Clinica a Universitatii de Farmacie si Medicina "Nicolae Testemitanu" din Chisinau
Prof. dr. VICTOR PANTEA,
seful catedrei de Boli Infectioase la Facultatea de Perfectionare a Medicilor din cadrul Universitatii de Farmacie si Medicina "Nicolae Testemitanu" din Chisinau
Informatii suplimentare despre aceste produse entomologice puteti gasi pe site-ul firmei (www.laboratoarelenewtone.ro) sau la tel. 021/211.99.12. Comenzi directe se pot face la numarul gratuit 0800.008.017.