Stimata doamna, concentratia prea mare de colesterol, acizi biliari, pigmenti etc. ce compun lichidul biliar determina dezvoltarea calculilor biliari, chiar daca in cazul dvs. vezica biliara a fost extirpata. Aceste structuri cristaline pot obtura, de la caz la caz, atat caile biliare intrahepatice (canalicule biliare, colangiole etc.), cat si pe cele extrahepatice (ex. canalul hepato-coledoc) producand sau nu simptome caracteristice - dureri in abdomenul superior, mancarimi (prurit), fecale de culoare gri-deschis sau cafenie, episoade icterice etc. Aceste simptome apar de obicei in urma unor mese copioase, care exceleaza in grasimi, si sunt insotite de balonare, senzatie de greata, vomismente, colici abdominale, febra (uneori) si o intoleranta fata de alimentele grase. Cu toate ca nu acuzati aceste semne si simptome, posibila migrare a calculilor intrahepatici poate determina o obstructie la nivelul ductului biliar comun, localizata la jonctiunea acestuia cu ductul pancreatic, caz in care se impune indepartarea (chirurgical) imediata a obstructiei. In plus, concomitent cu inflamarea portiunii cefalice a pancreasului (pancreatita edematoasa in cazul dvs.) pot aparea complicatii (strictura ductului biliar datorata calculilor), consecutive chirurgiei vezicii biliare, care se pot dezvolta imediat dupa operatie sau la distanta de cativa ani dupa aceasta.
Tratamentul corespunzator litiazei biliare intrahepatice (si nu numai) trebuie sa contina remediile necesare dizolvarii calculilor, cat si stoparii procesului de dezvoltare a unor structuri litiazice noi.
* Armurariu - modifica compozitia bilei si determina dizolvarea si eliminarea calculilor deja formati. Se administreaza sub forma de extract standardizat (70, 80% silimarina), cate un comprimat de trei ori pe zi, insumand circa 280 mg.
* Vitamina C - importanta in prevenirea si combaterea litiazei biliare, deoarece scade nivelul colesterolului biliar si determina micsorarea riscului de formare a calculilor. Se administreaza 1000 mg pe zi, in 2-3 reprize.
* Colina, Inozitol (le gasiti in complexul vitaminei B) - intaresc functia hepatica si biliara. Alaturi de acesti compusi, metionina (creste nivelul taurinei) imbunatateste afluxul biliar si favorizeaza dizolvarea calculilor. Colina, inozitolul si metionina se gasesc in diferite suplimente lipotropice - Lipovitan, Hepadiet - si se administreaza conform indicatiilor din prospect.
* Papadia - preparatele pe baza de papadie pot mari secretia biliara de 3-4 ori, intensificand astfel actiunea acizilor biliari in scopul dizolvarii calculilor. Se administreaza sub forma de infuzie - 2 lingurite la o cana de apa - 2-3 cani pe zi, in care se adauga 2 lingurite otet de mere, un alt remediu foarte util in dizolvarea calculilor biliari.
* Hepatobil V - cu proprietati coleretice, antispastice, pe calea sistemului nervos central. Se administreaza cate 1 comprimat de trei ori pe zi, inaintea meselor principale.
Alte remedii eficiente in cazul litiazelor biliare sunt reprezentate de infuziile de rostopasca, coada-soricelului si turita-mare, decocturile de frasinel si brusture, maceratul de hrean, iar dintre gemoderivate, extractul de muguri de artar.
Sa auzim numai de bine!
(P.S. Adresez multumiri doamnei Sofia Dumitru, pentru increderea si aprecierile facute la adresa mea in paginile revistei.)
DALILA PASCU - specialist in terapii complementare si reflexoterapie, Timisoara, B-dul Take Ionescu nr. 11-13, sc. B, ap. 17, cod 300062, tel. 0741/31.80.07
"Sufar de cistita si anexita cronica, infectie cu Klebsiella recidivanta"
(Raspuns pentru CHIVU OANA, F. AS nr. 862)
Majoritatea infectiilor urinare afecteaza vezica si uretra, deoarece bacteriile patrund in tractul urinar pe calea uretrei. In mod normal, bacteriile sunt eliminate prin urinare sau stapanite prin capacitatile antibacteriene ale urinei. Totusi, anumite conditii cresc riscul ca aceste bacterii sa ramana pe loc si sa se multiplice producand infectie: activitatea sexuala, sarcina, obstructia urinara si virulenta anumitor bacterii (E-Coli, Klebsiella etc.). Infectia vezicii (cistita) se refera la inflamatia acesteia (postinfectie) si apare frecvent la femei dupa contact sexual. Bacteriile prezente frecvent in abdomenul inferior sunt impinse in vezica, unde se multiplica. Desi infectia vezicii este suparatoare, disconfortanta, ea nu constituie o afectiune grava si poate fi tratata prin antibioterapie, iar in cazurile usoare, se vindeca si fara tratament. Unele femei predispuse la infectii vezicale, asa cum sunteti si dvs., pot preveni aparitia acestora prin administrarea unei mici doze de antibiotic, imediat dupa actul sexual. Atunci cand tratamentul antibiotic nu da rezultate, se poate recurge cu succes la metodele naturiste, profilactic si curativ, efectul acestora completand sau inlocuind excelent tratamentul antibiotic. Prin urmare, va propun urmatorul tratament naturist:
* Sucul, infuzia sau extractele de merisor - determina scaderea, involutia unor bacterii (E.Coli, Klebsiella) din tractul urinar, inhiband cresterea filamentelor subtiri prin care bacteriile se ataseaza la mucoasa vezicii. Se iau 3 x 30 picaturi pe zi, diluate in 100 ml lichid, inaintea meselor.
* Extractele din mladite de iarba neagra si ienupar sunt eficiente in combaterea infectiilor tractului urinar, ca uretrite si cistite recidivante. Se administreaza combinat cate 40 picaturi pe zi, de trei ori, inaintea meselor principale, diluate in 100 ml lichid.
* Uleiul esential sau volatil de cimbru este antibioticul natural ideal pentru combaterea cistitelor, avand un spectru de actiune atat asupra germenilor gram pozitivi, cat si a celor gram negativi. Se iau de trei ori pe zi cate 3 picaturi pe o lingurita de miere, inaintea meselor principale.
* Uleiuri esentiale de arbore de ceai, levantica sau musetel. Au proprietati antiinflamatoare si antibacteriene. Se aplica sub forma de comprese calde, in zona inferioara a spatelui, in bai de sezut sau in bai obisnuite. Este necesar un consum de cel putin 2,5-3 l lichide pe zi, precum si de alimente diuretice, cum ar fi telina, patrunjeul, frunzele de papadie, prazul, perele, lubenita etc.
PENTRU TRATAMENTUL ANEXITEI, luati tinctura de branca-ursului, de trei ori pe zi, cate 30 picaturi, diluate in 100 ml lichid, inaintea meselor cu 30 minute, si infuzie de coada-soricelului, 2-3 cani pe zi, pana la disparitia simptomelor. De asemenea, tratamentul trebuie completat cu tablete de Imunostim, 3x1 pe zi, inaintea meselor, si instilatii vaginale cu decoct de marul-lupului (20 de zile) - la 500 ml apa, se incorporeaza o lingura planta, care se lasa la fiert 10 minute, acoperit, la foc mic. Pentru eventualele lamuriri, ma puteti contacta telefonic. Va doresc insanatosire grabnica.
VASILE STANCIU - fitoterapeut, Bucuresti, tel. 0724/37.32.48
"Cum se trateaza naturist infectia cu HPV?"
(Raspuns pentru ANCA, F. AS nr. 879)
Implicat in producerea verucilor (condiloamelor acuminate), vegetatiilor veneriene, iar unele tulpini in cancerul de col uterin, Papillomavirusul Uman (HPV) este descoperit in urma testului Babes Papanicolau, recomandat femeilor, cel putin o data la 2 ani. Aceasta proba (nedureroasa), prelevata din colul uterin, va fi colorata, amplificata si examinata la microscop, pentru a detecta precoce starile precanceroase sau celulele modificate ce indica prezenta cancerului.
Din cele peste 80 tipuri de HPV, tulpinile 6 si 11 sunt asociate cu Condyloma Acuminata (papule bej-maronii), iar tulpinile 16, 18, 31 sunt implicate in cancerul de col uterin, vagin, cervix, vulva. Fiind o boala cu transmitere sexuala, tratamentul trebuie urmat de toti partenerii cu care persoana infectata a venit in contact. Un tratament alopat cu eficacitate totala inca nu se cunoaste. Curent, se foloseste electrocauterizarea, ablatia cu laser, crioterapia, acid tricloracetic, 5-fluorouracil. Principalul mijloc de preventie este folosirea prezervativului la contactul cu noi parteneri.
Tratamentul naturist curinde spalaturi vaginale zilnice, folosind irigatorul "Tantum Rosa", cu canula de 12 cm. Infuzia, preparata din 8 lingurite planta la 1 litru de apa clocotita se face din: musetel - primele 7 zile; flori de salcam - a doua saptamana; salvie, sunatoare, urzica, napraznic si galbenele - a treia saptamana; urzica, marul-lupului, trifoi rosu - a patra saptamana. 21 de zile se introduce in vagin, seara, un supozitor din argila moale. Acest tratament este folosit in paralel cu Super Turkey Tail, Grifron Maitake, Goldenseal si Cats Claw. Pentru alte detalii, contactati-ma! Multa sanatate!
PAUL NITU - Aleea Pod Giurgiului nr. 1, bl. 14, ap. 57, sector 5, Bucuresti, tel. 0728/90.33.12, e-mail: paulnitu1573@yahoo.com
"Am ateromatoza carotidiana si dislipidemie"
(Raspuns pentru POPA ELENA, F. AS nr. 879)
Suferintele pe care le aveti sunt datorate unor dezechilibre in ceea ce priveste lipidele (adica grasimile) din sange, depozitate in peretii vaselor sanguine. Este periculos faptul ca, in viitor, daca aceste grasimi nu se reduc, apare riscul de infarct miocardic. Nivelul lipidelor din sange poate fi redus printr-o alimentatie sanatoasa (fara grasimi animale, albus de ou, viscere); prin exercitiu fizic (30 minute de mers pe jos) si printr-un tratament naturist cu Cholestone, administrat cate 2 capsule, inaintea fiecarei mese. Printre componentii sai activi, se numara: uleiul de seminte de in, cu efect benefic asupra colesterolului si lipidelor din sange, si pectina de mar, care ajuta la mentinerea unui nivel normal de colesterol si amelioreaza lipidemia! Sperand ca v-am putut fi de folos, va urez sa aveti multa sanatate si numai bine! Pentru alte recomandari si informatii, va stau la dispozitie la telefon.