IGIENA ALIMENTARA
Igiena alimentara joaca un rol primordial in profilaxia cancerului. Suntem convinsi ca subiectii predispusi la aceasta boala, daca s-ar supune din copilarie, sau cel putin dupa 30-40 de ani, la indicatiile date mai jos, ar avea cea mai mare sansa sa scape de cancer. In primul rand, trebuie sa stim ca regimul alimentar nu trebuie sa fie excedentar. Experimentele pe animale arata ca regimurile cantitativ reduse exercita o actiune inhibitoare sau de intarziere asupra cancerului. Paralel, se recomanda sistematic postul alimentar. Aceasta simpla masura este dupa parerea noastra un excelent procedeu preventiv. In ce priveste restrictiile calitative, ele trebuie facute mai ales asupra corpilor grasi, a sosurilor grase, maioneze, galbenus de ou, smantana, maruntaie, creier, alimente care cauzeaza oboseala ficatului si sunt factori hipercolesterolemici.
Grasimile animale vor fi eliminate, caci ele contin toxine provenind din vasele limfatice si sunt bogate in acizi saturati, adevarati generatori de colesterol.
Grasimile incalzite si reincalzite sau care sunt utilizate de mai multe ori la prajit vor fi total suprimate, caci ele sfarsesc prin a se incarca cu agenti cancerigeni proveniti din ciclizatia acizilor grasi. Unii cancerologi nu ezita sa atribuie o fractiune destul de importanta a cancerelor de tub digestiv la om acestor grasimi supraincalzite.
Dintre corpii grasi se vor utiliza de preferinta uleiurile de porumb sau de floarea-soarelui, care au o foarte mare proportie de acizi grasi nesaturati, ce par sa produca mai putin colesterol decat acizii grasi saturati. Uleiul de masline scurs inainte de tescuire (presat la rece), ca si untul proaspat si crud, pot fi utilizate in cantitati moderate.
Substantele zaharate - se vor prefera mierea si zaharul din fructe zaharului industrial. Statisticile par sa demonstreze ca marirea frecventei tumorilor maligne este paralela cu cresterea consumului de zahar.
Nu se va abuza de cartofi, pe motiv ca sunt bogati in saruri de potasiu si au actiune alcalinizanta. Pentru acelasi motiv, si in afara avizului medical competent, nu se vor utiliza apele alcaline in alimentatia curenta.
Lichiorurile, aperitivele, alcoolurile de orice fel vor fi complet suprimate. Se vor evita alimentele foarte calde, bauturile calde, alimentele foarte reci, care sunt la fel de agresive. Un exemplu izbitor al rolului cancerigen al alimentelor prea calde se constata in epiteloma esofagului, observata la chinezi, care inghit orezul fierbinte, si se observa mai ales la barbati, pentru ca femeile fiind obligate (mai ales in vechea China) sa astepte pana ce sotul isi termina masa, orezul se mai racea si-l mancau mai rece.
Alimentatia moderna, cauza cancerului
Toate produsele pamantului au devenit, astazi, mai mult sau mai putin dezechilibrate in constitutia lor biologica, prin intrebuintarea intensiva a ingrasamintelor chimice, mai ales a potasiului. De asemenea, alimentele de origine animala (carne, lapte, oua), cand animalele primesc, cum se intampla frecvent, o alimentatie proasta sau sunt injectate cu hormoni de crestere. Amestecurile constituite din reziduuri de carne de peste, turte de seminte care contin produse chimice utilizate pentru extragerea uleiurilor, alimente aditionate de antibiotice cum este Penicilina, Streptomicina, Teramicina, emeomicina, amestecuri alimentare pe baza de uree sintetica, toate sunt nocive. Apa pura nu se mai gaseste in orasele noastre caci, in general, este "imbunatatita" cu clor.
In sfarsit, de la locul de origine si pana la masa, cand va fi consumat, alimentul este supus unei serii de manipulari care ii altereaza calitatea. Adesea se adauga un numar de produse chimice, numar care a ajuns azi sa treaca de 1000, dintre care unele sunt recunoscute cancerigene. Acestea sunt produse de conservare (antiseptice, antioxidante, antidiastazice), substante de inalbire, de clarificare, de ameliorare, aromatice, de indulcire, arome si esente sintetice, coloranti (la acest capitol, trebuie sa amintim ca a trebuit sa treaca ani pentru a se interzice incorporarea in unt, in scop pur estetic, a colorantilor azotici, care sunt net cancerigeni).
Si ce sa mai spunem despre procedeul de iradiere a unor alimente ca ceapa, cartofii, usturoiul etc.? Sau a puilor taiati cu raze gama, produse de cobalt 80, in scopul conservarii lor...
Idealul este ca agricultorii si producatorii de zarzavaturi sa revina la culturile naturale, la ingrasamintele pe baza de balegaruri de ferma. In felul acesta li s-ar intinde si orasenilor o mana de ajutor, altfel consumatorul, daca este citadin, n-are ce face decat sa astepte ceea ce i se ofera pe piata. Taranul care poseda o parcela de pamant poate sa-si cultive pentru uzul personal principalele legume necesare, fara a folosi ingrasamintele chimice. Atentie si la ustensilele folosite in bucatarie, cele mai bune fiind cele care nu se altereaza la foc sau in contact cu alimentele. Sunt recomandate ustensilele de fonta de buna calitate, de pamant, gresie, portelan, otel inoxidabil, sticla tip Pyrex. Aluminiul este incriminat de diversi autori drept cancerigen, fapt care nu a fost demonstrat. Totusi, mai bine este sa nu se utilizeze vase din aluminiu, pentru ca alimentele se altereaza, la fel ca si cele de cupru si vasele cu email de calitate proasta.
Trebuie sa mancam crud
Printre indicatiile pozitive, vom retine utilizarea zilnica a drojdiei de bere, a sarurilor de magneziu (continute in graminee, leguminoase). "Daca uzajul de saruri de magneziu se va generaliza, numarul de cancerosi se va diminua", scrie profesorul Delbet.
Drojdia de bere va fi luata la fiecare masa, amestecata cu legume, sau in supa, in doza de 1 lingurita pentru copii si 1-2 linguri pentru adulti si batrani.
Sarurile de magneziu vor fi furnizate de sarea marina nerafinata, painea neagra, curmale si legumele verzi.
Alimentatia vegetala, in mare parte cruda si deci bine vitaminizata, este o conditie capitala pentru mentinerea rezistentei organice, avand un rol anticancerigen. In tot cazul, s-a putut constata la animale ca regimul de carente in unele vitamine si in acizi aminati provoaca ciroze si cancere de ficat. Este de subliniat ca persoanele frecvent atinse de cancer de ficat sunt, in mod precis, acelea care au regimuri sarace in vitamine.
Doctorul Michael Carton afirma: "In caz de cancer operat, unul dintre cele mai eficace moduri de a scapa de recidive este de a urma un regim foarte pur si in parte crud".
Medicii naturisti pretind chiar ca au vindecat cazuri de cancer prin cura de dezintoxicare organica si cu alimentatie in cea mai mare parte cruda. Se estimeaza ca usturoiul crud este, prin proprietatile sale dezinfectante, un bun prevenitor al cancerului. Si ceapa cruda ar avea acelasi rol. "Cancerul este mai putin frecvent decat in alte parti in tarile unde populatia consuma zilnic si in mare cantitate ceapa cruda" (Bulgaria, Turcia, Siria, Egipt, Algeria).
Alte recomandari:
* Se va evita constipatia.
* Se vor evita, mai ales dupa varsta de 40 de ani, medicamentele tonice, stimulante sau reconstituente capabile sa provoace o excitatie nervoasa sau celulara care poate avea o actiune nociva asupra ficatului.
* Se vor evita, pe cat posibil, tratamentele cu cortizon sau cu derivatii sai, ca si luarile de sange importante, care stimuleaza diviziunile celulare.
* Se vor evita, de asemenea, curele alcaline, indeosebi cele cu apa carbonatata de sodiu (apele minerale mai ales). Nu se va abuza de preparate de saruri de potasiu.
In schimb, curele de dezintoxicare, de solubilizare si eliminare a anumitor substante, facute in statiuni bine cunoscute si recomandate de medic, sunt deosebit de favorabile.
* Se vor supraveghea atent: plagile, iritatiile, inflamatiile cronice, ulcerele, cicatricele, caci o degenerescenta canceroasa poate surveni la acest nivel. Pentru acelasi lucru se vor ingriji dintii cariati, protezele iritante. Se vor urmari micile leziuni ale pielii, mai ales dupa 50 de ani, verucile, negii, grains de beaut. Cei mai periculosi negi sunt cei de pe fata, palmele mainilor, picioare. Daca un neg devine sensibil si se inroseste la baza, de urgenta va fi examinat si extirpat larg de catre medicul chirurg. Este foarte periculos a irita un neg, fie prin frecare cu prosopul, mai ales daca prosopul contine culori cancerigene, fie prin incercarea neindemanatica de a-l rupe.
BAILE DE SOARE SI TUTUNUL
Razele ultraviolete continand un agent cancerigen, trebuie sa fim prudeti cu practica bailor de soare, mai ales dupa o anumita varsta. Fara a merge atat de departe ca un cancerolog american care sfatuieste sa nu se practice deloc gradinaritul si sporturile in aer liber, dupa 50 de ani, ca fiind ocupatii cancerigene, va sfatuim sa evitati baile de soare excesive si repetate, mai ales in perioadele de pubertate si dupa 45 de ani, cand glandele cu secretie interna sunt fie foarte active, fie in dezechilibru. La aceste varste, vor fi total evitate aparatele cu ultraviolete.
De asemenea, se vor evita pe cat posibil examenele radiologice. S-a demonstrat ca marirea numarului de leucemii la copii a fost cauzata prin expunerea la examene radiologice a femeilor insarcinate, caci celulele embrionului sunt foarte sensibile la razele X.
Examenul radiologic provoaca la adulti cancere, caci nu exista prag sub care razele X sa ramana fara pericol. Se cunosc sute de victime printre medicii radiologi.
Gudroanele de tutun, fiind cancerigene, se va recomanda sa se intrerupa total fumatul. Daca este imposibil acest dezvat de un obicei atat de nefast, se vor fuma maximum 4 tigarete pe zi, cu filtru (sau 1 pipa), si mai bine daca se vor folosi port-tigarete lungi, avand la capat un mic tampon de vata, pentru condensarea produselor gudronoase. Totusi, trebuie sa stim ca riscul cancerului nu dispare din momentul incetarii fumatului, dar posibilitatea de cancerizare nu se mai dezvolta, ci ramane pe loc, din acel moment.