Ingrediente (pentru 4 portii): 1 kg cartofi mici, 4 linguri ulei de masline, 1 legatura rozmarin, 50 g seminte de floarea-soarelui, 1 lingurita seminte de chimen, sare, piper negru macinat.
Mod de preparare: * Se spala cartofii bine de tot, se unge o tava cu 2 linguri de ulei si se aseaza in ea cartofii taiati in doua pe lung, cu taietura in jos. * Se dau la cuptorul incins la 170 si se coc 30 de minute. * Se spala rozmarinul, se zvanta si se toaca acele (fara coditele groase). Se taie mai mare semintele de floarea-soarelui si se amesteca cu chimenul si cu 3/4 din rozmarin. Se sareaza si se pipereaza puternic. * Se intorc cartofii pe cealalta parte, se presara peste ei amestecul de rozmarin si seminte, se stropesc cu uleiul ramas si se mai lasa 5-10 minute la cuptor, sa se rumeneasca. Inainte de a-i servi, se presara si restul de rozmarin tocat.
Piept de pui cu sos de rosii si busuioc
Mod de preparare: * Se oparesc rosiile, se curata de pielita si se taie cubulete. Se curata ceapa si usturoiul, se taie marunt, respectiv se preseaza si se dunstuiesc in trei linguri de ulei incins, pana ce devin sticloase. Se adauga rosiile taiate, bulionul si ardeii iuti si se lasa sa fiarba 5 minute, fara capac. * Se toaca marunt maslinele (fara samburi) si se incorporeaza in sos, impreuna cu busuiocul spalat, zvantat si tocat. Se condimenteaza cu sare, piper si otet. * Se rade coaja jumatatii de lamaie si se amesteca cu o jumatate de lingurita de sare, o priza de piper si uleiul ramas. Se spala fileurile de pui, se zvanta si se ung cu uleiul astfel condimentat, dupa care se dau la cuptor, sub grill, se prajesc cate 7 minute pe fiecare parte si se servesc cu sosul de rosii fierbinte.
Peste cu sos de patrunjel verde
Ingrediente (pentru 4 portii): 4 pesti curatati, 2 lamai, sare, piper macinat, 3 linguri ulei, 2 catei de usturoi, 4 fire de patrunjel. Pentru sos: 250 ml zeama concentrata de legume (Knorr+apa), 1 lingura amidon (sau zeamil), 4 linguri vin alb (sau zeama de lamaie), 1 galbenus, 50 g unt, piper de Cayenne, putin zahar, 100 g frisca batuta, 3 legaturi patrunjel verde.
Pentru sos: Se amesteca zeama de legume cu amidonul. * Se pun pe foc si se lasa sa dea in clocot, amestecand incontinuu. * Se face focul mai mic, se incorporeaza vinul si galbenusul si apoi untul taiat bucatele. Se condimenteaza cu sare, piper si putin zahar. * Se spala patrunjelul, se aleg frunzulitele si se adauga la sos, impreuna cu frisca batuta si se tine sosul la cald, fara sa clocoteasca. * Se dau pestii la cuptor, sub grill, se prajesc circa 15 minute, intorcandu-i de cateva ori si se servesc cu sosul cald si cu bucatile de lamaie puse deoparte.