Ingrediente (pentru 4 borcane a 400 ml): 2 kg gutui, 2 lamai, 800 g zahar.
Mod de preparare: * Se spala bine gutuile, pentru a indeparta puful de pe coaja, se sterg cu un servet, se taie in patru si apoi bucati mai mici, dupa ce s-a eliminat partea lemnoasa si semintele. * Se spala lamaile cu apa fierbinte si se storc. Se pun pe foc, intr-o oala, bucatile de gutui, zeama de lamaie, jumatatile de lamaie stoarse si 2 l de apa si se lasa sa fiarba incet, circa 2 ore, pana ce se inmoaie fructele si incep sa se sfarame. * Se indeparteaza lamaile, se toarna piureul intr-o sita imbracata cu tifon si se lasa sa se scurga, fara a presa fructele, pentru ca zeama sa ramana limpede. * Se masoara 1 l de zeama de gutui, se adauga zaharul si se fierbe la foc mic, pana ce se ingroasa (circa 15-20 de minute). * Proba de inchegare: se toarna putina zeama fierbinte pe o farfurioara (rece) si se lasa sa se raceasca. Daca se incheaga, se poate pune jeleul in borcane, daca nu, se lasa sa mai fiarba. * Inainte de a turna jeleul in borcane, se aduna - eventual - spuma, cu o lingura. Borcanele trebuie spalate cu apa fierbinte, se inchid cu capac si se tin 20 de minute cu gura in jos.
Serbet de gutui
Ingrediente (pentru 4 portii): 1/2 l suc proaspat de gutui (se obtine folosind storcatorul de fructe), 125 g zahar, 3-4 linguri zeama de lamaie, eventual 2-3 linguri rachiu parfumat de pere.
Mod de preparare: * Se pun pe foc - intr-o cratita - putin suc de gutui impreuna cu zaharul si se lasa sa se incinga - amestecand intruna - pana ce se topeste zaharul. * Se adauga sucul de gutui ramas, zeama de lamaie si - eventual - rachiul, se lasa sa se raceasca, se toarna compozitia intr-un recipient de metal si se tine in congelator ca sa inghete. Intre timp, se amesteca din 15 in 15 minute cu telul sau cu mixerul, pentru ca serbetul sa fie cremos. Se serveste in cupe sau in pahar.
Lichior de gutui cu condimente
Ingrediente (pentru circa 40 de paharele a 2 cl): 1 kg gutui, 1 baton scortisoara, 4 cuisoare, 6 boabe de piper alb, 150 g zahar alb (eventual candel), 0,7 l rachiu de secara (sau alcool).