In oale de pamant largi la gura se pune lapte de vaca, bivolita, dupa ce a fost strecurat si fara a-l fierbe. Cand laptele ramane mai multa vreme in repaos, incepe a se acri din cauza inmultirii fermentilor. Se tine in oale acoperite cu capace de lemn la un loc potrivit de cald (15gr. e suficient). O temperatura prea ridicata grabeste coagularea laptelui inainte de a se forma smantana; iar o temperatura scazuta intarzie inchegarea laptelui si il amaraste. Calitatea chisleagului atarna si de la curatenia oalelor. De aceea, grija mare sa aiba gospodina de a opari bine oalele de pamant, spalandu-le daca se poate cu somoiog din iarba de coada-calului (care contine pretioase materii curatitoare) si sa le usuce perfect. La tara, satencele au buna idee a le si aera, punandu-le in parii gardului cu gura in jos. Dupa 2-3 zile de repaos, laptele este bine transformat in chisleag. Atunci ii scoatem smantana cu o lingura de lemn si batem laptele fin, cu lingura, sau cu un mic batator special, ori chiar in putinei.
Lapte covasit
E un preparat delicios care se face din orice fel de lapte. Pentru preparare e bine sa avem o terrina (cratita de pamant) sau orice castron de lut, faianta, ori chiar vas de lemn. Modul de pregatire: fierbem, bunaoara, 3/4 lapte, iar 1/4 il lasam nefiert. Se ia putin iaurt si-l frecam bine pana se face ca un lapte batut; il diluam cu laptele nefiert, tot amestecand, apoi turnam peste el si laptele fiert (racorit, numai caldut). Il amestecam, il acoperim cu capac si-l asezam la un loc linistit, mai la caldura (aproape de masina de gatit). Pana a doua zi la pranz e gata.
Iaurt
Se fierbe un litru de lapte. Intr-un castron frecam 4 linguri de smantana de la un lapte ce a fost pus la prins sau aceeasi cantitate de alt iaurt. Turnam laptele caldut peste aceasta maia, amestecam putin si acoperim vasul. Il punem la un loc cald si il mai si acoperim cu o stofa groasa sau panzatura stransa in patru, pentru a-i tine cald. Dupa ce s-a inchegat bine, se tine la racoare, pentru a nu se oteti.