(Trentino)
Ingrediente (pentru 8 portii): 2 vinete, sare, 1 ardei rosu, 100 g rucola (salata cu frunze mici), 2 fire de maghiran, ulei de masline pentru prajit, 300 g branza de vaci, 3 lingurite mustar potrivit de iute, piper proaspat macinat, 1 lingurita otet de vin (rosu si bun) sau otet balsamic.
Mod de preparare: * Se spala vinetele, se sterg si se taie - pe lung - felii groase de 1/2 cm (cu un cutit bine ascutit). Se sareaza si se lasa sa stea 10 minute. * Se spala ardeiul cu apa fierbinte, se zvanta si se taie cubulete (se pun deoparte 2 linguri de ardei). * Se spala rucola, se scutura bine de apa si se indeparteaza coditele mai lungi. Se toaca un pumn de rucola si frunzulitele de maghiran. Se sterg feliile de vanata si se prajesc in uleiul incins, pana ce se rumenesc frumos pe ambele parti. * Se lasa vinetele sa se scurga pe hartie absorbanta si se amesteca mai intai branza de vaci cu mustarul, se adauga rucola tocata si maghiranul si se condimenteaza cu sare si piper. Se intinde umplutura pe feliile de vanata, care se ruleaza (se fixeaza, eventual, cu scobitori), si se aseaza pe un platou adanc, impreuna cu restul de rucola. Se presara peste ele cubuletele de ardei ramase si se stropesc cu otet.
Paine prajita cu fasole batuta
(Latium)
Ingrediente (pentru 8 portii): 375 g fasole boabe, 1 lingurita seminte de marar, 1/2 legatura cimbru, 50 ml ulei de masline extravirgin, sare iodata, piper macinat, 1 paine alba (Ciabatta).
Mod de preparare: * Se fierbe fasolea aproximativ 30 de minute, impreuna cu semintele de marar si cimbru, se scurge (se pune deoparte 1 pahar cu apa in care a fiert) si se marunteste in mixer, pana ce devine cremoasa, adaugand uleiul si apa cat cere. Se condimenteaza cu piper si se ung cu ea feliile de paine prajita.
Branza gratinata cu paine si sos de rosii
(Abruzzia)
Ingrediente (pentru 4 portii): Sosul de rosii: 2-3 cepe, 2 catei de usturoi, 1 crenguta de rozmarin, 2-3 linguri ulei de masline, 1 borcan rosii pasate (690 g), sare iodata, 1-2 ardei iuti. Painea: 4 felii groase de paine de casa, 240 g cascaval, 240 g cas afumat, piper macinat mai mare.
DULCIURI
Tort cu mure si zer
Ingrediente (pentru 6 persoane): Aluatul - 225 g faina, 50 g zahar tos fin, 115 g unt nesarat, rupt bucatele, 1/4 lingurita esenta de migdale. Umplutura: 2 galbenusuri mari, 1 ou intreg, 70 g zahar brun, 50 g zahar vanilat, 1 baton mare de vanilie (miezul razuit), 1 lingurita amidon, 250 ml zer, 50 ml smantana groasa sau Mascarpone, 500 g mure sau alte fructe.
Mod de preparare: * Se amesteca bine (eventual in robotul de bucatarie) zaharul cu faina, se adauga bucatelele de unt si se framanta, pana ce compozitia devine faramicioasa. Se adauga esenta de migdale si eventual putina apa pentru a obtine un aluat legat si neted. * Se pune aluatul pe o planseta infainata, se framanta usor, se inveleste cu o folie de plastic si se tine o ora la frigider. Se intinde apoi o foaie groasa de 4 mm si se imbraca cu ea o forma rotunda cu diametrul de 22-24 cm. Se acopera forma si se tine inca o ora la rece. * Se-ncinge cuptorul la 180gr.. Se acopera aluatul din tava (fundul) cu hartie pentru copt si un strat de boabe de fasole si se da 15 minute la cuptor (se precoace). Se indeparteaza apoi hartia si boabele si se mai coace inca 5 minute, pana ce se rumeneste. * Se amesteca galbenusurile, oul intreg, zaharul tos, zaharul vanilat, vanilia si faina, si se adauga - putin cate putin - zerul si smantana incalzite - cu grija - intr-o cratita. Se acopera aluatul cu un strat de mure, se toarna deasupra umplutura, se da tarta la cuptor si se coace 35-40 de minute, pana ce patrunde zerul in aluat.