Este vorba despre banii la care ministrii ar trebui sa renunte pentru a demonstra public ca "risipa" nu este cuvant romanesc, poate si pentru a contracara imaginea proasta de dupa scandalul cu cheltuielile ministerului tineretului. Economia anuala la buget facuta daca ministrii ar renunta la 20 la suta din salariu ar valora, zic oameni cu simtul umorului, exact cat 18 mii de pepeni sau cat 12 metri de autostrada. Unii spun ca nici hainele ministrilor, luati separat, nu fac atat de putin, daca adunam Rolexurile si gentile Vuitton si facem abstractie de limuzine. Discutia pare paralela cu realitatea, avand in vedere ca a fost initiata intr-o perioada in care diversi fosti si actuali ministri trebuie sa-si explice la tribunal cheltuieli fanteziste, iar statul s-a imprumutat circa trei miliarde de euro pentru a sustine sistemul de pensii si puterea de cumparare a leului.
In sapte luni de guvernare, ministrii au demonstrat ca stiu sa se ieftineasca la faina, nu si la tarate. Pentru a capata aceasta intelepciune a fost nevoie ca din buget sa se faca multe cheltuieli inutile, insumand multe milioane de euro pentru publicitate, public relations, studii de fezabilitate, ca sa nu mai vorbim de banii obtinuti prin tribunal de cei concediati abuziv din structurile guvernamentale si care acum trebuie reangajati si despagubiti. Totusi, cand cercetam listele cu care merge la piata guvernul vedem ca sunt pline de mici, multe si inutile cheltuieli. S-ar parea ca adevarata hemoragie mortala a finantelor publice se petrece nu in zona marilor cheltuieli, care au rolul mai degraba sa ia ochii si sa ocupe imaginarul colectiv, ci in buzunarul cu bani de cosnita, de unde maruntisul se rostogoleste fara nici o licitatie, fara control, cu o rapiditate acrobatica, antrenata in anii de tinut contabilitate dubla si masluit devize de plata.
De fapt, guvernul continua o traditie a risipei care ne-a adus in punctul in care suntem. Nici un guvern nu a rezistat ispitelor. Toate si-au scos scos din colaps financiar prietenii care s-au ocupat de achizitiile statului, furnizand bunuri si servicii la preturi de vis. Iar daca legea bugetului poate fi citita pe paginile de internet ale ministerului finantelor sau pe cele ale Monitorului Oficial, lista de cheltuieli bugetare, de departe mai interesanta, nu poate fi gasita nicaieri. Din datele disparate aduse la mal de mareea neagra a luptei politice rezulta ca niciunde nu se simt demnitarii nostri mai familisti ca in functiile publice, unde, abia ajunsi, simt nevoia sa acorde protectie intregului trib. De altfel, daca am studia fenomenul risipei vom vedea ca el se manifesta conform aceluiasi scenariu si la nivel judetean sau local. Peste tot, cheltuielile bugetare nesabuite cu instalatii de aer conditionat, aparatura tehnica, masini, vacante, vile de protocol, prime salariale si vacante de studiu pe Riviera franceza sunt escamotate printr-o ipocrita criza de responsabilitate a sefilor care promit ca vor economisi mai mult si vor dona banii in numele unor cauze de interes public. Si chiar si acele mici economii sunt viciate fie de aerul de haiducie institutionala prin care sunt obtinute, fie de investitiile facute din fondurile astfel colectate. Si, pe de alta parte, chiar de ar fi facute cu inima deschisa si cu lacrimi in ochi de mila bugetarului cu salariu minim, care primeste mult mai putin pe luna decat 20 la suta din salariile ministrilor, nu se poate sa nu te gandesti: Cine profita? Pentru cine sunt economiile astea? Ce campanie de imagine se finanteaza cu banii scosi din banii tuturor? Si nu cumva lacrimile de mila nu sunt ale politicienilor, ci sunt subtilizate din ochii altora, de dragul spectacolului?
11.08.2009, 22:15Radu Serafim
Tinand cont de notele-media 2 la 4 note- care s-au dat acestui articol, sunt sigur ca exista si comentarii pe care le ignorati, probabil critice la adresa celor scrise de dl. Munteanu. Daca nu am dreptate, aceasta postare va putea fi vazuta de cititori. Daca insa am dreptate....
16.08.2009, 22:54Miron Stefania
Am citit cu interes acest articol.Ce nu va este clar ,stimati cititori????Daca aveti impresia ca traind ,normal,in alta tara plutiti pe un norisor de puf va inselati.Cata munca si cata responsabilitate trebuie sa depui..Si nu vb despre categoria sociala numita in batjocora de romanii de bine-capsunarii...vb de oameni care vor sa traiasca decent la fel ca cei din tara adoptiva.Nu am nimic personal cu d-nul Munteanu si nu ma intereseaza domiciliul lui.Poate trai si pe luna asta e busnissul lui.Interesanta este opinia.Si de data aceasta este mai mult decat pertinenta.Ce nu a spus real,ce a ascuns?????????Nimic. Aceasta e realitatea Romaniei .Dar mai dureros este ca romanii s-au lenevit cand vine ziua de vot.Si de asta se intampla ceea ce se intampla.Acum se iese in strada cu mic cu mare sa ceara bani, dar cui?Daca se mergea la vot ani in urma,avea sa avem o clasa politica responsabila gandindu-se si la ,,tribul,, sau dar si la generatiile urmatoare.Acum acesti oameni politici ne infurie ,ne jicnesc ,ne arunca in fata cu toate mizeriile .Ei si!!!Cine este vinovat????????Basescu,Geona ,Udrea....nuuuu Vinovati sunt toti cetatenii care ani la rand au ignorat dreptul de vot sau au acdeptat compromisuri.Si ca sa raspund cititorului care se intreaba daca nu cumva si in state civilizate exista coruptie am sa ii zic asa;Da exista oriunde si pretutindeni.Dar nu o simtim .Noi cetatenii de rand nu o simtim ,iar daca un om politic este banuit ca a ,,furat,,din banul public este arestat ,condamnat si ,,lichidat ,,de nimeni niciodata nu mai aude de numele lui.Aaaa ...si sa nu uit....si atunci cand este banuit de frauda i se confisca toata averea ,conturi bancare si tot ceea ce are.Daca s-ar proceda astfel si in romania ...sa vedeti atunci ce cuminti ar fi parlamentarii si fiecare dintre cetateni ar adormi linistit fara grija zilei de maine.