Pietrele pretioase se curata cu apa de colonie si praf foarte fin de creta. Se utilizeaza o periuta moale, se clatesc, se impacheteaza in vata si se lasa sa se usuce in apropierea unei surse de caldura.
Opalul nu trebuie tinut niciodata la caldura prea mare, deoarece isi pierde toata stralucirea.
Turcoazele care au devenit mate isi invioreaza culoarea daca se tin timp mai indelungat in ulei de migdale dulci.
Colierele de coral se curata in apa sarata calduta. Se usuca si se lustruiesc prin frecare cu carpa de lana.
Curatirea granatelor veritabile: un saculet de lana se umple cu tarate de grau, se pun granatele inauntru, se framanta si se freaca, pana isi recapata vechea stralucire.
Curatirea perlelor. Se freaca usor cu tarate de grau calde sau se pun in lapte fierbinte. Se clatesc in apa curata si se usuca cu carpa moale. Perlele veritabile pot fi curatate si in felul urmator: se pun in saculete de panza umplute cu sare de bucatarie si se afunda in apa calduta, clatind saculetul in apa pana se dizolva complet sarea. Se usuca apoi cu carpe moi.
Curatirea sidefului - 1 parte tarate de grau si 2 parti paine prajita pisata se fierb cu apa. Obiectele de sidef pot ramane fara grija timp mai indelungat in acest lichid fierbinte. Taratele de grau, dupa ce au fost folosite ca mijloc de curatire, mai pot fi intrebuintate la hrana animalelor. Alta metoda este tratarea sidefului cu huma alba si apa. Nu trebuie intrebuintat niciodata sapun in acest scop, deoarece strica luciul.
Perlele false se curata in apa sapunata rece, amestecata cu lapte.