Ingrediente (pentru 4 portii): 1 lamaie, 300 g cartofi, 4 cepe verzi, 2 cepe uscate (potrivite), 2 linguri ulei, 800 ml zeama concentrata de legume (Knorr+apa), 150 ml lapte, sare, piper macinat, 1 ceapa rosie (mica), 1 ardei iute rosu, 2 linguri iaurt, 1/2 legatura codite de ceapa verde.
Mod de preparare: * Se spala lamaia cu apa fierbinte, se sterge, se rade coaja si se stoarce zeama. * Cartofii curatati de coaja se taie bucatele. * Se curata ceapa verde si se taie rondele. * Se curata ceapa uscata, se toaca marunt si se dunstuieste in uleiul incins, pana ce devine sticloasa. Se adauga cartofii si zeama de legume si se fierb la foc potrivit - cu capac - circa 10-15 minute. Se incorporeaza laptele si rondelele de ceapa verde si se mixeaza toate in robotul de bucatarie. Se adauga coaja rasa de lamaie, se drege supa cu zeama de lamaie, sare si piper si se da la rece. * Se curata ceapa rosie si se taie felii subtiri, iar ardeiul iute curatat de seminte si nervuri se taie marunt. * Se garniseste supa cu codite de ceapa verde, felii de ceapa rosie si ardei iute si se serveste rece.
Peste cu Gremolata
Ingrediente (pentru 2 portii): 80 g bacon, 1 ceapa, 1 lingura capere, 4 sardele (din conserva), 1 legatura marar, 1 lingura unt, 2 linguri pesmet; 2 fileuri de peste alb (a cca 250 g), sare, piper macinat, 2 lingurite faina, 1 lingura unt topit.
Mod de preparare: Pentru Gremolata - Se taie baconul cubulete, ceapa curatata se toaca marunt, caperele se toaca, iar sardelele se taie marunt. * Se pune baconul impreuna cu untul intr-o tigaie si se prajeste pana ce devine crocant. Se adauga pesmetul, se lasa sa se rumeneasca, se scot apoi din tigaie si se amesteca cu ceapa, caperele, sardelele si mararul taiat marunt. * Se spala pestele, se zvanta, se sareaza, se pipereaza, se da prin faina si se prajeste 2-3 minute pe fiecare parte, in untul topit incins. * Se presara peste Gremolata si se serveste imediat.
Rulada de pui in sos de vin alb
Ingrediente (pentru 4 portii): 4 bucati mari de piept de pui, sare, piper macinat, 3-4 lingurite mustar cu hrean, 2 cepe, 8 felii bacon, 1/2 legatura patrunjel verde, 1 legatura de morcovi + radacina de patrunjel, o telina mica, 1 lingurita ierburi aromate (cimbru, rozmarin), 300 ml zeama de carne de pasare (Knorr+apa), 1/8 l vin alb sec, 100 g smantana, amidon pentru legat sosul.
Mod de preparare: * Se condimenteaza feliile de carne cu sare, piper si mustar, se aseaza peste ele bacon-ul si ceapa taiata spalturi si se presara cu patrunjelul tocat. * Se ruleaza carnea, se fixeaza cu scobitori si se prajeste in untul incins, pana ce se rumeneste pe toate partile. * Se curata zarzavatul, se spala si se taie marunt. * Se scot ruladele din cratita si se caleste zarzavatul in grasimea incinsa. Se adauga ierburile aromate, zeama de carne si vinul, se pun ruladele inapoi si se lasa sa fiarba incet, cu capac, circa 30 de minute. * Se aseaza ruladele pe un platou, se trece sosul printr-o sita, se da intr-un clocot, impreuna cu smantana, se incorporeaza amidonul, se da si el in clocot, amestecand intruna, si se condimenteaza sosul cu sare si piper. * Ruladele se servesc calde, impreuna cu sosul si o garnitura (piure de cartofi sau fasole verde).
Dulciuri
Ingrediente (pentru 18 buc.): 75 g mac, 130 g iaurt integral, 1 portocala, 200 g unt, 230 g zahar, 3 oua, 300 g faina, 2 linguri praf de copt, 60 g migdale macinate, 200 ml zeama proaspata de portocala. Pentru sirop: 200 g gem de portocale, zeama unei portocale, 2 linguri zeama de lamaie.
Mod de preparare: * Se-ncinge cuptorul la 180. Se amesteca iaurtul cu macul. Se spala bine portocala, se sterge si se da coaja pe razatoare. * Se amesteca bine (cu mixer-ul) untul impreuna cu o lingura de coaja rasa de portocala si cu zaharul si se incorporeaza ouale - unul cate unul - si apoi iaurtul cu mac. * Se presara deasupra faina amestecata cu praful de copt, se amesteca cu compozitia si se adauga migdalele si zeama de portocala. * Se toarna aluatul astfel obtinut in forme de briosa unse bine cu unt (se umplu formele 2/3), se coc briosele circa 20-30 de minute, se lasa sa se raceasca putin in forme si se rastoarna. Pentru sirop: Se incalzeste gemul de portocale, se amesteca bine ca sa devina neted, se adauga zeama de portocala si de lamaie si se lasa sa se raceasca. Siropul se serveste impreuna cu briosele.