Dupa ce intr-un numar trecut al revistei ne-a spus povestea fascinanta a vietii lui, PAVEL CORUT ne dezvaluie acum drumul spre fericire. Reteta e simpla si se afla... in noi
Reguli simple
- Cateva din cartile dvs. contin adevarate retete de fericire. Cum ati ajuns la formula lor? Credeti ca ce e bun pentru dvs. e bun si pentru altii? Remediu universal?
- Sunt absolut sigur de eficienta metodelor descrise pe larg in volumele mele "Catre culmile succeselor. Formula fericirii" si "Secretele varstelor de aur". Le-am testat pe propria persoana, pe propria familie, pe propriul grup de amici. Fericirea este o stare de spirit pozitiva, care poate fi stimulata si cultivata de fiecare din noi. Chiar daca trecem prin perioade critice, personal, ca individ, sau colectiv, ca societate, putem invata sa devenim fericiti, prin asumarea catorva reguli simple, pe care sa le integram constant in programul vietii noastre cotidiene. Este cert si demonstrat stiintific ca Dumnezeu ne-a inzestrat cu un organism care poseda toate mecanismele genetice, neuropsihice si hormonale necesare autovindecarii, regenerarii si intretinerii unei stari de echilibru psihosomatic. Din pacate, oamenii nu-si cunosc inca si nu-si folosesc tot potentialul ascuns. Am studiat operele unor mari savanti neurologi, psihiatri, psihologi si am sintetizat descoperirile lor, metode si tehnici de pozitivare, de acumulare a starii de bine si fericire. Nu trebuie sa prizam cocaina, sa turnam pe gat pahar dupa pahar de whisky sau sa facem abuz de antidepresive pentru a simti ca plutim deasupra lumii. Pe cat de deplina ni se pare aceasta voluptate, pe atat de ingrozitoare ni se va parea trezirea la realitate.
- Cum arata drumul cel mai scurt catre fericire?
- Organismul uman poate produce stimulenti ai fericirii mult mai puternici decat orice drog sintetic sau natural. De pilda, alergarea ritmica, timp de minimum 20 de minute, de trei ori pe saptamana, stimuleaza secretia de endorfine, ne reda buna dispozitie si ne stimuleaza imunitatea. Tradus chimic, aceasta inseamna ca organismul nostru produce hormonii tineretii (cand ne aflam in plenitudinea fortelor noastre fizice si psihoemotionale), ai dragostei si afectiunii, ai bunei dispozitii si calmului. Cultivarea unor pasiuni legate de mediul natural, cum ar fi lucrul in gradina, pomicultura, apicultura, ca si a celor legate de artele plastice, de muzica, de literatura, au efecte asemanatoare. Stimularea principalelor noastre organe de simt (vazul, auzul, mirosul, gustul si cel tactil - pipaitul) ne pot produce constelatii de mici bucurii si placeri. Practicarea aromoterapiei sau arderea, din cand in cand, a unor betisoare cu arome care ne plac, ascultarea sunetelor din natura, chiar fredonarea unor refrene preferate, o cina cu feluri de mancare simple sau rafinate, luata impreuna cu prietenii, mersul descult prin iarba, mangaierea copiilor sau a persoanelor dragi, caderea apei din dus pe piele etc. Fiecare om trebuie sa-si descopere propriul cod de placeri, sa-l foloseasca intens si sa se bucure din plin de ele (e vorba, se-ntelege, de placeri nevinovate, care nu implica afectarea fizica sau morala a altei persoane, a mediului inconjurator, a regulilor morale si etice etc).
O arma secreta: subconstientul
- Acest gen de fericire marunta pare mai accesibil oamenilor retrasi, iesiti la pensie sau care traiesc la tara. Ce fac insa cei care traiesc in orase "tentaculare" care ii storc de energie si le ofera, in schimb, nervozitate, frustrari, teama nejustificata, depresii?
- Exista leacuri si impotriva acestor agresori care ne intuneca fericirea. Un simplu exercitiu de respiratie, practicat constant, duce la atingerea starii numite "coerenta cardiaca" (inventat de marele psihiatru David Schreiber). Inspirati adanc, retineti aerul cateva secunde, expirati lent, apoi asteptati cateva secunde pana la o noua inspiratie. Imaginati-va ca inspirati direct prin inima un aer pur, care o scalda din toate partile, apoi imaginati-va cum la fiecare expiratie se elimina toate toxinele din organism. Constientizati senzatia de caldura ce se dezvolta treptat in piept. Dupa ce o mentinem cel putin 30 de minute, putem face fata oricarei situatii stresante. Mai e, apoi, tehnica numita "integrare neuro-emotionala prin miscari oculare" (EMDR - "Eye Movement Desenitization and Reprocesing). Acest exercitiu urmareste stergerea urmelor unor traume emotionale din creierul limbic (emotional), pornind de la ideea ca fiecare organism poseda un mecanism de "digerare" a traumelor de intensitate mai mica. Cum se realizeaza EMDR concret? Prin miscarea globilor oculari catre stanga si dreapta, ca in timpul somnului cu vise. Dupa cateva minute de miscare a globilor oculari, imagini uitate de mult, insotite de traumele cu care s-au inregistrat, incep sa va apara in memorie. Ele va pot produce diverse sentimente: indignare, mila, revolta, usurare, accese de ras sau de plans. Lasati sistemul nervos sa se descarce dupa cum doreste: ras, plans, exprimarea in soapta a reactiilor etc. Dupa jumatate de ora de exercitii, puteti intrerupe miscarea ochilor.
"Nu va doriti imposibilul. Fiti fericiti cu ce aveti"
- Poate fi nefericirea, care are cauze multiple si complexe, alungata prin exercitii de felul celor descrise mai sus?
- Lupta impotriva nefericirii incepe, de fapt, printr-un proces de cunoastere si constientizare pe care ar trebui sa-l urmam fiecare din noi. Un om devine un "intelept fericit" atunci cand descopera (prin studiu sau, pur si simplu, prin revelatie) ca starea de fericire nu depinde de acumularea unor averi fabuloase, de urmarea impulsului nesanatos de a strange mai mult decat are nevoie, ci de felul in care gaseste calea de mijloc, lipsita de compromisuri, prin care isi dobandeste cele necesare unui trai decent, ajutandu-i, in acelasi timp, si pe cei mai putin favorizati de soarta. Impartasind principiile sale de viata sanatoasa si morala intr-un grup sau in comunitate, starea de fericire se multiplica, creand un microclimat care ii fereste pe toti membrii sai de ceea ce este rau si urat in lume. Averea nu poate inlocui nevoia de caldura sufleteasca si de incredere intre oameni (finlandezii bogati sufera in masa de alienare, iar psihologii si sociologii lor au cautat mult timp explicatii si solutii pentru situatia aceasta). De aceea, nu scapati nici un prilej de a va bucura in colectiv, deoarece bucuria, fericirea si efectele lor pozitive sunt multiplicate. Radeti din tot sufletul, pentru ca rasul vindeca bolile trupului si ale sufletului! Nu va autoizolati, ci refaceti relatiile afective cu rudele, vecinii, amicii, colegii de serviciu. Ajutati persoanele singure si nevoiase, macar cu o vorba buna. Nu dati curs lacomiei si tendintelor consumatoriste. Invatati sa nu va doriti imposibilul si sa fiti fericiti cu ceea ce aveti deja. Bucurati-va sincer de realizarile cunoscutilor si conationalilor, expuneti-va direct bucuria, in cuvinte simple si calde: "Domnule X, cat ma bucura succesul dvs!", sau "Doamna Y, insnatosirea dvs. ma bucura nespus!". Arsenalul de lupta impotriva nefericirii este mult mai vast, si rezultatele pe care eu le-am obtinut, precum si cele obtinute de cei care mi-au citit cartile si mi-au urmat sfaturile, pot fi dovedite prin corespondenta pe care o port cu cititorii mei, cu varste variate, apartinand unor diverse categorii socioprofesionale si de nivele de cultura diferite. Cei care au fost perseverenti si-au pozitivat trasaturile de caracter, si-au perfectionat personalitatea, chiar s-au vindecat de diverse boli, practicand autosugestia. Eu insumi m-am vindecat si reusesc sa-mi mentin sanatatea la parametri excelenti pentru varsta mea (60 de ani, in iunie anul acesta), precum si o stare de spirit tinereasca si entuziasta.
Secretele tineretii
- Tineretea fara batranete si viata fara de moarte este un vis tangibil, intr-un viitor apropiat, sau ramane doar o himera a omenirii?
- Metodele de conservare a tineretii, de reintinerire si de prelungire a vietii peste o suta de ani consta in stimularea si dezvoltarea unui optimism robust in constiinta fiecaruia dintre noi. Chiar daca s-a demonstrat stiintific ca sufletul este nemuritor si ca el, dupa moartea corpului fizic, pleaca in lumi mult mai bune si mai frumoase, nu putem evita sentimentul de tristete pe care ti-o aduce varsta inaintata, frica de moarte si regretul dupa cei plecati dintre noi. Dorinta de pastrare si prelungire a tineretii nu poate fi socotita imorala, pentru ca nu incalca nici o interdictie divina. De altfel, programul genetic al oamenilor cuprinde cam 200-250 de ani. Asa ca, la 70 de ani putem linistiti sa ne consideram inca tineri. In "Secretele varstelor de aur" tehnicile de regenerare si reintinerire sunt mai amplu detaliate. Pur si simplu, ne imaginam ca functionam la parametrii unui moment anume, ales de noi, cand "motoarele" erau turate la maximum. De exemplu, ca la 30 de ani. Pentru asta, ne procuram o fotografie de la acea varsta, o asezam intr-un loc unde-o putem vedea zilnic si care sa reprezinte nimic altceva decat un suport al autosugestiilor pozitive si al imageriei mentale. Iata un posibil set de formule: "Toate genele de imbatranire din organismul meu si-au incetat activitatea!
- Dincolo de problemele personale cu care ne confruntam, exista si spaime comune, amenintari generale ce tin de vremuri si de locul in care traim. Cu ele cum putem lupta?
- Ati auzit, desigur, de razboiul psihotronic. Au fost perfectionate aparate care emit unde pe frecventa celor emise de creierul uman si care au fost folosite in multe tari pentru anihilarea actiunilor de proteste in masa ale populatiei (au fost folosite si la noi, la mitingul din 21 decembrie 1989). Aceste unde induc o stare de spaima nejustificata si de nesiguranta si-i fac pe oameni sa actioneze irational, uneori chiar sa fie impinsi la sinucidere sau la acte de bravura inutile. Am fost de trei ori lovit cu asemenea lansatoare psihotronice, cel mai puternic in 24 aprilie 1999, in timpul noptii, chiar din fata casei mele. De ce? Acuzasem cu o seara inainte, pe un post de televiziune, mafia producatorilor de armament din SUA, pentru declansarea razboiului din fosta Iugoslavie. Unda a ars florile de pe balconul din fata dormitorului si a afectat-o grav si pe sotia mea, care dormea langa mine. M-am trezit imediat si, desi naucit de lovitura (mai "gustasem" din efectele acestei arme perverse), am scris pe hartie cateva formule de autosugestie si le-am repetat cateva zile, pana ce structurile de frica au fost dezintegrate din creierul meu, iar efectele loviturii au fost anulate. "Eu (numele) sunt ocrotit de Dumnezeu si complet intangibil, fapt pentru care nu ma tem de nimeni si de nimic!", sau: "De la o zi la alta, eu (numele) sunt tot mai curajos si mai sigur pe viata mea!". Asa ca frica sau spaimele "comune" imi par mie, care am invatat arta curajului si mi-am otelit vointa prin educatia militara pe care am primit-o si prin activitatea mea ca spion in Contrainformatii, floare la ureche fata de groaza indusa de o lovitura psihotronica. Lenea fizica si intelectuala, ura, nervozitatea, agresivitatea, pesimismul, negativismul, lacomia, invidia sunt alti demoni care trebuie "dezintegrati" din creierul nostru, la fel ca obiceiurile si apucaturile rele. Asa ca, la munca, amicii mei, caci fiecare avem de lucru cu noi insine!
05.04.2009, 02:22Dacul Lui Zamolxe
...asa as intitula ceea ce este ambalat frumos, cu termeni pomposi si promitatori, iar inauntru se afla otrava, droguri si ruperea fiintei, apoi nebunia.
Am practicat cu metode mult mai performante autosugestia (expusa aici eronat fata de tehnicile recomandate de catre initatorii ei).
Toate sunt bune si frumoase pana la un anumit nivel, nivel de la care deviezi firesc si intri in depresie (deoarece nu sunt rezultatele asteptate, ba chiar viceversa) , sau, faza halucinanta, cand te "rupi" ca si fiinta... ai tendinte de S.F. (ca in cazul lui Pavel C., Lorin Fortuna, G.Bivolaru si multi altii) ...cand nu mai esti capabil sa identifici fantasmele de realitate - incepi sa traiesti in acea lume pe care tu ti-ai creat-o si de care iti e frica.
Aceasta e lumea lor in care le e frica sa traiasca , lume din care le e frica sa si iasa.
Practic incepi sa inventezi, apoi sa crezi ca aceasta realitate "rupta" e Adevarul Intreg - adevar pe care doar tu il detii... chiar il mai "simt" si altii, dar nu asa de profund ca si tine - si te autoamagesti in continuare ...chiar ai si multi adepti ...cu cat esti mai "convingator"prin cuvinte si experiente sofisticate, ...mai multi adepti vei avea.
Autorul, P.Corut, se contrazice mereu, chiar prin ceea ce afirma si apoi traieste ...se autosugestioneaza ca este intangibil, apoi este "atacat" psihic de catre altii care ii vor raul (chiar in cateva cazuri a fost "trezit" de catre colaboratorii sai).
Afirma prin autosugestie :>>"Eu (numele) sunt ocrotit de Dumnezeu si complet intangibil, fapt pentru care nu ma tem de nimeni si de nimic!"<< (formulare eronata - foloseste negatia) ... apoi e atacat aproape "mortal" ...in mai multe imprejurari , una dintre ele fiind (asa cum spun apropiatii lui) si la Tg.Mures ; binenteles a fost "atacat" in mai multe imprejurari ... fantasme de care se teme ... cu care traieste - si se fereste mereu de unii care ii vor "raul".
Sunt multe de spus, dar cine simte ...simte, cine nu, serveste aceste himere, ambalate si expuse frumos ... "serveste" fantasme insailate frumos pe adevaruri certe ... ca si in Biblie.
...............................
Toate cele bune tuturor,
HaBaKis, HaBaKaUKa... Ata On !
05.04.2009, 09:38Turcu Ioan
Nu putem trai numai in ...iluzie!
E stupid;lumea materiala in care vietuim/supravetuim,
este insasi RETETA,medicamentatia,cu multe "contraindicatii",pe care trbuie sa o inghitim zilnic!
Veselia,pe fondul unei realitati pline de lipsuri,neanpliniri etc,nu inseamna decat...NEBUNIE,si aceasta este o boala grava,care se trateaza mai greu,de pilda,cu "exercitii de respiratii"!
Apreciez sfaturile dumnevoastra,va invidiez sincer "euforia",sunt de real bunsimt,dar sunt pentru o alta lume.
05.04.2009, 11:37Cornelia Witschi
Draga Pavel,
iti multumesc pe aceasta cale pentru ajutorul indirect de care am beneficiat si eu.
Cartile pe care le-ai scris si pe care le-am citit pe nerasuflate mult timp, o intalnire a Ta cu publicul, la care am participat au lasat urme adanci, profund pozitive in viata mea.
Iti doresc din tot sufletul mult succes in munca nobila la care te-ai angajat si sa ramai la fel de fericit pana la capat!
Cornelia
07.04.2009, 07:48Squire Rodiana
.......doar o atingem si din nefericire nu o putem pastra multa vreme ca stare permanenta.Fiindca avem "o inima de carne vie" care inregistreaza toate bucuriile si tristetile ce fac ochiul sa lacrimeze adesea. Iar sufletul satul de durere se resemneza la gindul unei "fericiri vesnice "dincolo de viata."
Multi dinte noi am incercat ceeace povesteste d-l Corut si stim cit ii este permis"aici" Omului.
22.04.2009, 13:53Laurentiu M
Felicitari domnule Corut!
Va multumesc pentru tot ce faceti pentru noi. Sunt sigur ca nici alti psihologi, electronisti, practicanti de yoga si "daci" crestini..nu va vor opri din incercarea de a arata tuturor cat de simplu este sa fii OM.
Corina, multumiri pentru obiectivitate si initiativa.
26.04.2009, 15:16Marian Marzac
Sunt convins ca un ADEVAR REVELAT cum este predica de munte a Mantuitorului Isus Hristos ,este mai de folos sufletului nostru ,in consecinta va reamintesc FERICIRILE asa cum ne-au fost lasate noua in Noul Testament:
Sfânta Evanghelie dupÄÆ’ Matei
Cap. 5
3. FericiÅ£i cei sÄÆ’raci cu duhul, cÄÆ’ a lor este împÄÆ’rÄÆ’Å£ia cerurilor.
4. FericiÅ£i cei ce plâng, cÄÆ’ aceia se vor mângâia.
5. FericiÅ£i cei blânzi, cÄÆ’ aceia vor moÅŸteni pÄÆ’mântul.
6. FericiÅ£i cei ce flÄÆ’mânzesc ÅŸi înseteazÄÆ’ de dreptate, cÄÆ’ aceia se vor sÄÆ’tura.
7. FericiÅ£i cei milostivi, cÄÆ’ aceia se vor milui.
8. FericiÅ£i cei curaÅ£i cu inima, cÄÆ’ aceia vor vedea pe Dumnezeu.
9. FericiÅ£i fÄÆ’cÄÆ’torii de pace, cÄÆ’ aceia fiii lui Dumnezeu se vor chema.
10. FericiÅ£i cei prigoniÅ£i pentru dreptate, cÄÆ’ a lor este împÄÆ’rÄÆ’Å£ia cerurilor.
11. FericiÅ£i veÅ£i fi voi când vÄÆ’ vor ocÄÆ’rî ÅŸi vÄÆ’ vor prigoni ÅŸi vor zice tot cuvântul rÄÆ’u împotriva voastrÄÆ’, minÅ£ind din pricina Mea.
Doamne Ajuta!
05.07.2010, 18:54Noi Ion
Sunt aici mai sus cativa ignoranti care pur si simplu polueaza spatiul de comentarii. Rog acesti ignoranti de mai sus sa comenteze putin si cateva din succesele lor personale.
Nu s-ar putea cuprinde intr un singur articol multitudinea de idei si explicatii referitoare la acest cuvant cu inteles foarte larg: fericire.
Fericirea inseamna si succese, dragilor. Succese in viata personala, profesionala, in dragoste, etc.
De exemplu in cartea Formula Fericrii autorul ne ajuta cu idei sa ne construim drumul catre indeplinirea acestor succese, acestea variind bineinteles de la ins la ins.
Repet apararea autorului in cauza: cititi cartile sale si apoi criticati! Abia atunci critica va putea fi constructiva, de un real folos.
06.07.2010, 17:03Mihaela Ramona
Un citat din biblie spune cam asa:"Nefericirile voastre vin din visele voastre neimplinite"Oare nu ne-a dat bunul Dumnezeu(Creator),toate cele necesare pt. a duce o viata frumoasa si linistita?Priviti natura creata de Dumnezeu si minunativa.Priviti animalele si invatati de la ele sa traiti in armonie cu natura.Planeta noastra este complexa,singura se regenereaza,nu are nevoie de mana omului pt. acest lucru.Mana omului distruge ceea ce a creat Dumnezeu si apoi da vina pe El (pe Dumnezeu)Caci El vrea sa ne distruga.
Asa ca sa ne bucuram de tot ceea ce ne ofera Creatorul Universului si sa incercam sa pastram fara a interveni in vre-un fel la schimbarea naturii,doar pt. ca noi oamenii vrem sa fim mai presus de Creator.Acest lucru ne duce la autodistrugere!
Cand Omul va trai in armonie cu natura,si va accepta ca este parte din aceasta natura nu mai presus de ea,atunci toata lumea va fi fericita,pt. ca toti se vor multumi cu putinul de care avem nevoie!
09.07.2010, 05:05Ruti R
Foarte bun articolul, sincere felicitari...Din nefericire unii cred ca este imposibil..pentru ca ei rezoneaza din obisnuinta cu starea de suferinta( ca nu au bani sa cumpere o masina noua, sa mearga in vacanta in Grecia sau alte prostii)
Pentru cei putini care au avut indrazneala sa incerce tehnica si credinta ca isi pot schimba destinul din om sarac in om bogat, aceasta metoda de autosugestie este AUR CURAT.
Vedeti dumneavoastra degeaba unii sunt oameni de stiinta..pentru ca puterea lor de intelegere este limitata, desi sunt cercetatori nu accepta faptul ca exista Puterea Divina, cu mult peste Stiinta..si asta ii trage automat in jos, desi sunt creiere de exceptie si acestia pot fi complet nefericiti, nemultumiti cu doctoratul in buzunar.
Domnul Pavel Corut este un deschizator de drumuri si este de apreciat.
Toate cele bune din partea unui om cu sufletul curat
25.01.2011, 21:25Vasilica Mitrache
Din pacate exista foarte multi ignoranti printre noi si de la o zi la alta ,in loc sa se micsoreze ,prapastia dintre creatorii morali si ignorantise adinceste si mai mult.