Autoritatile locale doreau sa construiasca un rezervor imens de apa, pentru irigarea campurilor aride. De atunci, istorici, arheologi si numerosi cercetatori au incercat sa inteleaga secretele acestei cetati circulare, mai ales pe cele legate de natia care a locuit aici in urma cu peste 4000 de ani, la varsta la care a fost datata asezarea.
Arienii din Urali
Sapaturile au scos la iveala o structura bazata pe cercuri concentrice, cu scop presupus ritualic, ca cele care fac parte din cultul Soarelui, descoperit peste tot in lume, de la Sarmizegetusa pana in Mexic. La prima datare, orasul Arkaim s-a dovedit a fi de-o varsta cu Egiptul si Babilonul. Gennadi Zdanovici, presedintele asociatiilor de arheologi care cerceteaza Uralii, a sustinut ca proiectul foarte costisitor pentru construirea bazinului de apa sa fie abandonat, importanta arheologica a asezarii fiind considerata inestimabila. De atunci, prin Arkaim s-au preumblat cohorte de cercetatori. S-a avansat ipoteza ca populatia care a intemeiat Arkaimul apartinea celei mai vechi civilizatii, numita indo-europeana, desi, daca luam in calcul ordinul de vechime, ar trebui redefinita ca europeano-indiana. Vadim Cernobrovi este de parere ca cei care au intemeiat acest oras antic pe valea Arkaim ar fi arieni. Tipic pentru cultura ariana, si in Arkaim se afla un templu solar si un observator astronomic de "tip Stonehenge", dar de dimensiunile celor din Muntii Orastiei de pe teritoriul geto-dacilor. Vadim Cernobrovi este coplesit de infatisarea cetatii solare: "Un zbor deasupra Arkaimului cu elicopterul iti lasa o impresie incredibila. Uriasele cercuri concentrice din vale sunt perfect vizibile. Orasul si imprejurimile sunt inscrise in aceste cercuri. Inca nu stim importanta lor, daca erau facute in scop defensiv, stiintific, educational sau pur si simplu tineau de vreun ritual".
O cetate abandonata
Cetatea a fost construita pe un deal, un loc virgin, fara sa fi existat alta asezare inainte, dupa un model care, dupa parerea cercetatorilor rusi, imita sectiunea unui trunchi de copac, dar in planuri in trepte, fiecare cerc coborand o treapta fata de cel precedent.
Intregul ansamblu reprezinta un complex complicat, avand probabil rost civil, citadin, dar si functie religioasa, fiind orientat dupa pozitia unor constelatii. Cetatea circulara contine 60 de cladiri, 25 in cercul interior si 35 in afara acestuia. Fiecare casa asigura tot confortul, cu spatii structurate in jurul unei vetre deschise, din care cauza acoperisul era boltit, cu orificiul de evacuare a fumului protejat, ca sa nu patrunda ploaia sau ninsoarea. Fiecare casa avea o anexa, o camara pentru pastrarea alimentelor. Apa era adusa printr-un sistem de conducte subterane, foarte ingenios si util. Unele treceau prin apropierea vetrei, unde aveau si rolul de a regla tirajul focului, folosit, in opinia cercetatorilor, si la confectionarea unor bunuri de uz comun, din cupru si bronz. Un alt sistem de conducte trecea pe sub camari, apa rece curgatoare avand rol de racire a incaperii. Piata centrala din Arkaim, de forma neregulata, avea pe margini, din loc in loc, altare ritualice pentru foc. Cercetatorii au observat ca orasul era echipat cu un sistem antifurtuna, care il proteja impotriva ploilor torentiale, apa scurgandu-se, prin canale, in vale. Casele erau protejate impotriva incendiilor, materialele de constructie fiind impregnate cu o substanta ignifuga. Cu atat mai curios este modul in care locuitorii au parasit orasul, incendiindu-l intentionat, dupa ce si-au strans strictul necesar, fara sa fi fost amenintati. Cercetatorii au ajuns la aceasta concluzie pentru ca nu exista ramasite umane si nici indicii ca ar fi avut loc vreo lupta in imprejurimi. Un mod similar de parasire a cetatilor l-au practicat si mayasii.
Focar geopatogen?
Specialistii de la statiile de monitorizare a anomaliilor din Urali au semnalat o serie de fenomene curioase, care se manifesta in aria orasului-cetate: fluctuatii ale parametrilor magnetici si de temperatura, care se mareste sau scade cu 5 grade Celsius spontan, fara sa fie un efect al schimbarii atmosferice, precum si fulgere globulare. Si turistii care se perinda prin Arkaim se plang anual de stari nefiresti, sunt cuprinsi inexplicabil de panica, cu cresterea tensiunii si accelerarea batailor inimii, dar si de o stare de febra, toate disparand brusc, asa cum apar. Multi copaci din zona prezinta malformatii si trunchiuri torsionate, semne ca exista focare geopatogene, ceea ce ar putea explica de ce oamenii si animalele nu se simt bine daca stau prea mult in zona. In plus, geologii au constatat ca exista si fracturi de placi tectonice in valea Arkaimului, muntii din jur fiind activi seismic, o alta sursa a anomaliilor fizice. Starile nefiresti semnalate de oameni pot fi provocate si de canalele subterane de apa, concentrari de resurse minerale sau terenuri mlastinoase, toate acestea fiind descoperite nu departe de cetatea de la Arkaim.
Masagetii - arhitectii constructiilor circulare
Istoricul Jean Deshayes, autorul lucrarii "Civilizatiile vechiului Orient", atribuie genul acesta de constructie circulara, total atipic pentru regiune, masagetilor, geti care au emigrat in masa, in mai multe etape, ajungand pana la Muntii Urali, in China si Tibet, pastrand de-a lungul timpului religia si simbolistica solara. Deshayes remarca "organizarea de stup" a cetatilor circulare, care a influentat ulterior arta funerara a vechiului Orient. Pana sa mergem mai departe cu masagetii, acest popor uitat de istoria tarii de provenienta, Romania, e bine de amintit o particularitate a geografiei tarii noastre: are un relief concentric, care coboara in trepte, de la Muntii Carpati la Subcarpati, la dealuri si podisuri, apoi la campii. Un model circular sacru, am putea spune, pentru triburile plecate in bejenie. In ce priveste cetatea solara Arkaim (in limba romana arhaica "im" inseamna noroi, mal), probabil ca "arca" fusese doar un popas spre destinatia finala, de aceea au si parasit-o, aparent fara motiv. Cert este ca in ruinele cetatii au fost descoperite sabii scurte cu lame curbate, ceramica ornamentata cu zig-zaguri, spirale si cruci cu raze, aceleasi simboluri fiind prezente si pe camasile din panza topita purtate de localnicii vaii Arkaim. Toate acestea duc cu gandul la folclorul geto-dac, desi vechimea cetatii Arkaim este mult mai mare. In schimb, urmele arheologice descoperite in Ucraina sunt extrem de asemanatoare cu cele descoperite in Romania, pe malurile Dunarii si ale Prutului, si datand din urma cu 4-5 milenii.
Adoratorii Soarelui
Istoricul Burchard Brentjes, autorul vastei lucrari "Civilizatia veche a Iranului", ii descrie in termeni elogiosi pe acesti masageti, "asezati pe fluviul Sar Daria si mai la est, principalii dusmani ai lui Cirus". Dupa cum scria si istoricul grec Hekataios, care traia la curtea regelui Cirus, "ei cinstesc ca zeu numai Soarele si animalul inchinat lui, calul, sunt razboinici de temut, pedestri si calare, sunt echipati cu platose, iar armele lor sunt spade, securi de lupta, de arama. Harnasamentele cailor le sunt impodobite cu aur, iar ei poarta in batalii centuri si fruntare de aur". Una dintre cetatile masagetilor a fost descoperita de arheologul sovietic S.P. Tolstov, in 1940, la Sanii - Daria. Era tot o cetate circulara, in varf de deal, inconjurata de un zid dublu de aparare, umplut cu pamant, ca murul dacic. Nu departe de aceasta cetate s-au infruntat ostile lui Cirus, in 530 i.e.n., cu cele masagete, conduse de regina Tomiris. Herodot ne spune ca "cea mai mare parte a ostii lui Cirus a fost nimicita, iar Cirus insusi si-a gasit acolo sfarsitul. Tomiris a umplut un burduf cu sange de om, a pus sa fie cautat lesul lui Cirus printre mormanele de persi morti si cand l-a gasit i-a inmuiat capul in burduf, ocarand mortul: "Ti-am promis atunci cand mi-ai ucis fiul prin inselaciune ca o sa te inving si o sa te satur de sange!"".
Monumentul circular de la Adamclisi
Urmasul lui Cirus, Darius, a patruns in 517 i.e.n. cu ostile in tinutul masagetilor, Horezm, care a trebuit sa se supuna, "in afara de triburile conduse de Tomiris", conform cronicilor. Darius a fost oprit din razboaiele de cucerire dincoace de Dunare, "unde numai podul construit de persi (peste Dunare) il salva pe rege si armata lui sa impartaseasca soarta lui Cirus, fugariti de ostile getilor". Un alt mare comandant al antichitatii, Alexandru cel Mare, a poftit sa-i cucereasca pe masageti, dar a dat gres. Horezmul a ramas in afara cuceririlor lui, totusi, unul dintre printii locali, Faramane, a vrut sa incheie cu Alexandru o alianta impotriva scitilor de la Marea Neagra. Conform istoricului expeditiilor lui Alexandru, Arian, Faramane venise cu 1550 de calareti si-i promitea ca, daca Alexandru va accepta alianta, va aduce si pe vecinii lui, colchii si amazoanele! Conform lui Brentjes, alianta lui Faramane a reusit sa-i alunge pe scitii din Ucraina si de mai departe. Poate ca aceasta mare batalie este consemnata pe monumentul circular de la Adamclisi, unde apar si amazoane prinse in lupta (multi istorici sustin ca monumentul este mult mai vechi decat patrunderea lui Traian in Dacia). Faramane a infiintat statul "Amu Daria".
"Cetatea berbecului viril" a dahilor
Istoricul Burchard Brentjes scrie despre un trib al dahilor ("dahii si dachii tot unii sunt", ne spune Miron Costin in "Letopisetul Tarii Moldovei") care se asezase la nord de lacul Aral si care tabara, la 250 i.e.n., sub conducerea lui Arsache si a lui Tiridates, in nord-estul Iranului.
Acestia sunt intemeietorii temutelor semintii ale partilor! (Poate nu intamplator, la Parta, judetul Timis, se afla cel mai vechi sanctuar din Europa, datat aprox. 5000 de ani!) Cetatea lor circulara, care pare a fi construita dupa planul Arkaimului, se numea "Koi - Kirlan", tradusa in mod ciudat de catre istoricii uzbeci drept "Cetatea Berbecului mort"!!. desi conform limbii romane actuale, sensul ar fi mai degraba "berbecul viu". Fara suparare, "coi" e cuvant stravechi, cu conotatii de virilitate! Si tot celor care inca mai sustin ca limba romana s-a format dupa cucerirea Daciei de catre romani, le mai oferim cateva elemente derutante, notate de Burchard Brentjes, si anume - urmasii dahilor lui Arsache au intemeiat dinastia Frates si au avut mai multi conducatori cu numele de Mitreadates. Iar Surenas (originar probabil din muntii cu acelasi nume, Sureanu, unde a inflorit cultul solar din timpuri stravechi), stralucita capetenie a ostilor regelui part Orodes al II-lea, a invins sapte legiuni de romani, conduse de legendarul Crassus, in anul 60 i.e.n. Dupa modelul razbunarii reginei masagetilor, Tomiris, lui Crassus i s-a taiat capul si i s-a turnat pe gura aur topit, "ca sa-l sature de setea de aur care l-a manat la razboi".
Zvastici solare si la Staraia Riazan
In urma cu cativa ani, arheologul Ilia Ahmedov a descoperit in Rusia, langa Staraia Riazan, o cetate avand o constructie considerata de "tip Stonehenge", numai ca avea dimesiuni mai mici si era din lemn, ca cea de la Sarmizegetusa, din Muntii Sureanu. Sanctuarul circular este situat pe culmea cea mai inalta, la jonctiunea raurilor Oka si Pronia, o arie bogata arheologic, incepand cu paleoliticul. Echipa de arheologi a constatat ca sanctuarul are 7 metri in diametru si este format din coloane din lemn de jumatate de metru grosime, situate la distante egale una de alta. In centru se afla o alta constructie, rectangulara, si un pilon. Alte doua gauri de piloni au fost descoperite in partea de est si de sud a sanctuarului. Pilonii cercului formeaza o poarta prin care se vede cum apune soarele vara. Pilonul din afara cercului puncteaza rasaritul. Bucati de ceramica cu simboluri identice cu cele de la Sarmizegetusa, in zig-zag, asemeni unor raze solare, si altele serpuite ca valurile unei ape, au fost descoperite langa sanctuar. Vasele proveneau din epoca bronzului si aveau un scop ritualic. In preajma sanctuarului nu a fost descoperita nici o asezare. Nici nu era bine pentru sanatatea omului sa existe o asezare la confluenta a doua rauri, iar preotii din vechime stiau acest lucru.
Origini carpato-dunarene
Din moment ce numai masagetii si dacii lui Arsache ridicau cetati circulare prin stepele Asiei, putem presupune ca "arienii" care au construit Arkaim erau stramosii lor. Gordon Childe, profesor la Universitatea din Oxford, publica, in anul 1993, la Barnes & Noble Books, New York, "The History of Civilization". El situa leaganul arienilor, in timpul primei lor aparitii, in spatiul carpato-dunarean. Astfel de constructii circulare, "aparate ale lui Uriel", cu rol astronomic, astrologic si agronomic, sunt caracteristice primei civilizatii. Reamintim ca in "Cartea astrilor ceresti", Enoh, patriarhul antediluvian, este invatat de ingerul Uriel cum sa construiasca un "aparat ceresc", pe care sa-l lase pamantenilor. Reconstruit dupa instructiunile lui Uriel, de catre cercetatorii britanici Christopher Knight si Robert Lomas, acesta a iesit exact de forma si dimensiunea sanctuarului rotund de la Sarmizegetusa. Si atunci, nici nu ne mai mira de ce, oriunde se gasesc astfel de sanctuare, in jur sunt denumiri stravechi ce amintesc de uriasul Uriel: Urali la rusi, Uroiul, la noi, cu mituri despre uriasi. Ca o regula, toate aceste "aparate" sunt bazate pe anumite zile, solstitiile de vara si iarna, cand razele soarelui cad pe o anumita parte a sanctuarului. Toate au o cale procesionala pavata cu placi de granit care duce la un templu, din care soarele poate fi vazut, prin ferestre si portaluri, in toate ipostazele sale. Acelasi model sacru il aveau si preotii daci, care construiau "aparatul solar" din lemn si granit. Arkaim nu este decat o alta cetate-sanctuar inchinata Soarelui, de slujitorii lor stravechi: arienii din bazinul carpato-dunarean.
18.03.2009, 07:37Mircea Munteanu
Stimata doamna,
1. Datarea complexului despre care vorbiti, acum 4000 de ani, contrazic afirmatiile dvs. Asta ar insemna cam 2000 i.e.n. In epoca, nu exista nici o dovada a migrarii celor ce locuiau in tara noastra sau prin vecini, spre Urali. Exista, insa, numeroase dovezi ale venirii unor noi triburi in Europa. Triburi ce pornesc de undeva din zona Uralilor. Probabil si Troia II (indentificata initial ca Troia "lui Priam" -din greseala-) a fost distrusa tot de acesti nou veniti.
2. In momentele respective, nu existau geti. Nici macar stramosii lor directi.
3. Massagetii sunt huni si vin in zonele noastre cind getii erau o amintire. (Nu are rost sa intram in amanunte.)
4. Lemnul ori este ignifugat si nu ia foc, ori nu e si poate fi incendiata locuinta/asezarea. Curiozitatile ilogice nu exista decit in cazul unei cercetari sau documentari insuficiente.
5. Inteleg ca sunteti o adversara a romanitatii romanilor. Afirmati ca getii vorbeau romaneste inainte de venirea romanilor. Cum va explicati faptul ca limba romana, este considerata de toti lingvistii ca limba latina? (Lasam la o parte vocabularul alcatuit in marea majoritate de cuvinte latine, gramatica latina, etc.). I.C.Dragan, parintele spiritual al tracomaniei contemporane, avea o explicatie logica. Nerealista, dar logica. Latinii erau...traci. Enea, supravietuitorul unei cetati probabil tracice (Troia VII b2), a migrat pina in Italia unde a pus bazele unei noi populatii ce vorbea un idiom trac. Nu era nevoie de latinizare, pentru ca si tracii si latinii, vorbeau aceeasi limba. Unii cititori fideli ai rubricii, au semnalat in comentariile domniilor lor, ca latinii si tracii apartin unor grupuri ADN diferite. (Conform noilor cercetari.) Atunci, cum s-a latinizat limba tracilor (si cind)? Sau cum s-a tracizat limba latinilor? (Cind, prin ce purtatori?) Foarte adevarat, nu asta e tema articolului dvs. Dar nu puteti lansa ideea si apoi parasi discutia, trecind la altceva. Trebuie s-o explicati. Sunt foarte curios ce alte explicatii s-au mai scornicestit intre timp.....(Sa nu uit:"coi" este un cuvint de origine latina -"coleus"-, ca si "testicul" -"testiculus"-. Deci, getii dvs. nu prea erau dotati cu asa ceva, daca au luat ambele cuvinte din latina. Nu e de mirare ca, azi, nu prea mai avem cuvinte de origine tracica; cu astfel de purtatori........)
6. Ma bucur ca aplicati pretioasele indicatii si priviti asezarile antice din...avion. Pardon, elicopter. Numai ca nu puteti face comparatie cu teritoriul Romaniei. Pentru citeva motive foarte clare. a-in epoca, getii (si stramosii lor) ocupau un areal diferit fata de actualele granite ale Romaniei. Din bazinul Dunarii Mijlocii in nordul Marii Negre, din sudul Poloniei pe crestele Balcanilor si chiar la Egeea. Daca priviti "din avion" acest teritoriu, nu este deloc rotund. b-reprezentarile grafice ale hartilor lasau mult de dorit. Probabil nu ati privit niciodata copia unei harti din antichitate sau Evul Mediu. Ati auzit de unu' Mercator? Stiti de ce e curioasa harta lui Piri Reis? Dar faptul ca actualele harti, inca nu sunt suficient de corecte stiti? Cam ce forma trebuie sa aibe continentele, etc., pe planiglob? Mai cititi, poate va dati seama........
7. Ultima observatie, dar nu cred ca cea de pe urma: asemanarea dintre numele partzilor si localitatea Partza e pur intimplatoare. Altfel, trebuia sa analizati si radacina "comuna" celor doua cuvinte:"PIRTZ"!
18.03.2009, 20:50Badea Badea
Incercarea unora de a-i face huni= eroare. Herodot, Gh.Popa lisseanu, Porphiryos ( 233-305 e.n ), Kplaroth , Miron Costin sec. VII-VIII : " sunt vinit Sahi, Dahi, Geti, Massageti tot un neam, cand lumea era mai rara de oameni" . Idem, Enciclopedia Britanica, - Larousse du XX-eme siecle " Massagete , parents des getes " .Existau ca neam si in sec. XV- Chalcocondiles( 1470).
19.03.2009, 07:40Mircea Munteanu
Daca lucrurile ar fi atit de simple. Din pacate, istoricii antici se contrazic intre ei. Observ ca nu citati autori antici care spun altceva. (Afirmati doar ca "unii" ii fac huni. Sau ceva de genul asta. Condamnand istoricii contemporani care nu va impartasesc ideile.)
In plus, exista numeroase informatii gresite la antici. Ca si parctica denumirii populatiei dintr-o regiune dupa un fost ocupant cunoscut, sau dupa liderul zonei. In masura in care veti reusi sa dovediti cu date arheologice irefutabile afirmatia de mai sus, veti ocupa un loc proeminent in istoriografia noastra si a lumii.
Pina atunci, lucrati doar cu o ipoteza.....Si acest lucru nu va da dreptul sa prezentati publicului larg o teorie bazata pe ea. (Pina nu se verifica si nu este acceptata de toti istoricii -sau de marea majoritate- o ipoteza nu poate fi utilizata. Mai ales in discursul presei.) Scuze, nu dvs. prezentati ipoteza ci autoarea articolului.
Este imbucurator faptul ca nu va atingeti de celelalte afirmatii ale umilului de subsemnat.
Este de mentionat ca in eventualitatea in care puteti identifica pe massageti cu getii, fenomenul se petrece cindva dupa sec. VIII (poate VII) i.e.n. In acest caz, va rog sa-mi spuneti si mie ce dovezi aveti prin jurul nostru (sau la noi) ca populatii locale au migrat in alte zone? Sau ce dovezi exista la altii ca au venit populatii noi, din spatiul nostru?
Cu exceptia tracilor din Anatolia (Grecia-Anatolia-Armenia istorica), alte dovezi certe pina acum, nu prea avem.
Nu credeti ca intii trebuie sa gasim aceste dovezi si abia pe urma sa trimbitam una sau alta?
Nu de alta, dar I.C.Dragan, facea afirmatii indraznete despre rudenia dintre traci si ...etrusci. Bazindu-se pe lipsa de informatii din domeniu. Intre timp, au aparut studii serioase despre arheologia etrusca si limba etruscilor, care elimina astfel de speculatii.
Fenomenul se poate repeta si deveniti hilari daca sustineti lucruri gresite.
Ca un fost angajat al Institutului roman de tracologie, ca unul care a studiat nitel problema si care a fost si-n Mongolia (pacat ca nu pot publica lucrarea datorita problemelor financiare), deci mai stiu cite ceva despre lumea stepelor, va sfatuiesc sa vorbiti doar pe tezele dovedite ca fiind corecte.
Altfel, riscati sa deveniti ridicoli si transformati toate eforturile istoricilor in domeniu in eforturi persiflate de colegi. Istoria nu este poezie, desi are, si ea, o muza. Fara indoiala ca stilul expunerii este extrem de important, dar in istoriografie conteaza in primul rind corectitudinea fondului.
Va multumesc pentru atentie si va rog sa fiti mai temperati in afirmatii. Ca la procese, intii dovada, apoi expunerea. In plus, nu uitati ca in istoriografie termenul de baza este cronologia. Nu mai incurcati civilizatii ce se afla la mare distanta in timp unele de altele. Nu mai confundati termenii (intentionat), pentru a va dovedi teza iubita. Nu faceti decit sa stirniti confuzie in mintea semidoctilor si risete in lumea specialistilor. Nu asa veti reusi sa va impuneti ideile! (Sau mergeti pe afirmatia "O minciuna repetata de 1000 de ori, va sfirsi prin a deveni adevar?")
In rest, toate cele bune din Constanta!
21.03.2009, 11:50Mircea Munteanu
Are o simbolistica diferita de la zona la zona si de la timp la timp; fie simbol solar, fie simbolul boltii ceresti (diferit de soare) fie simbolul fortei virile, etc. (Ma refer doar la preistorie si antichitate.)
Cred ca trebuie sa fiti atenti, dorinta dvs. de a fi avangarda constienta a poporului roman, va arunca in ridicol. Sau puteti deveni de-a dreptul odiosi...
Cred ca toti cei bine intentionati v-au prevenit deja. Mai departe, este treaba dvs. Daca nu vreti sa tineti cont de legile imuabile ale modului in care se scrie istoria, faceti propaganda de prost gust pentru semidocti.......Succes!
05.09.2011, 16:29Doru Rotariu
Stimate domnule Mircea Munteanu,
Pacat de dumneata!
Prin limbajul si energia pe care ati impregnat-o cuvintelor v-ati dat nota!
Chiar daca doriti sa contestati ceva, macar folositi un limbaj educat!
Ar fi de dorit sa fim atenti la cuvinte. Ele ne fac lumea.