"O decizie inteleapta ar fi sa se amane administrarea in masa a vaccinului, pana la finalizarea studiilor si elucidarea tuturor semnelor de intrebare legate de acesta"
Initiativa Ministerului Sanatatii de a vaccina in masa toate fetitele de clasa a 4-a, impotriva virusului"Human Papiloma", a starnit controverse in lumea medicala romaneasca. In timp ce informatiile oficiale sustin efectele benefice ale vaccinului anti-HPV, organizatii neguvernamentale si medici independenti avertizeaza asupra efectelor adverse grave. Printre acestia se afla si d-l dr. RARES SIMU, specialist cu mare experienta in imunologie clinica, pe care l-am rugat sa revina asupra problemei oportunitatii vaccinurilor, tema abordata recent intr-un interviu publicat in"Formula AS".
"Este imbucurator faptul ca romanii gandesc"
- Dam startul campaniei de informare in revista"Formula AS" despre vaccinul impotriva HPV. De ce credeti ca mai putin de 2% dintre parinti au acceptat sa-si vaccineze fetitele?
- Este imbucurator faptul ca romanii gandesc. Pentru a putea lua o hotarare, parintii trebuie sa aiba la dispozitie o serie de informatii prezentate la rece, cu obiectivitate, de oameni competenti. Or, la noi, n-a existat o asemenea campanie de informare, si asta a fost o mare greseala a Ministerului Sanatatii, care a si dus la acest rezultat. Ulterior, s-a revenit cu informatii alarmiste, menite sa le creeze parintilor o reactie emotionala. Cand hotaram sa urmam un tratament, trebuie sa analizam intotdeauna raportul beneficii-riscuri, iar hotararea luata sa fie strict legata de acest raport, nu de componenta emotionala. In disperare de cauza, s-a pus accent chiar si pe un element meschin:"Cine nu vrea vaccinul gratuit va da mai tarziu milioane, ca sa-l procure" - de parca totul ar sta in pret...
- In calitate de specialist imunolog, va rog sa ne prezentati cat mai clar si concis cu putinta beneficiile si riscurile acestui vaccin.
- Pentru a va demonstra ca intr-adevar fac o analiza obiectiva, trebuie sa precizez ca am studiat cu atentie documentatia stiintifica a acestor vaccinuri si voi cita doar din studiile oficiale ale producatorilor, depuse la Comisia Europeana, date care se gasesc pe site-ul EMEA (Agentia Medicala Europeana), forul care autorizeaza introducerea pe piata a oricarui nou produs medicamentos.
Beneficii
In concluzie, beneficiul acestui vaccin ar fi ca ne-ar putea proteja in proportie de 70% de o infectie cu HPV, care poate evolua in mai putin de 2% din cazuri spre un cancer de col uterin, intr-un interval de minimum 10-15 ani.
Efecte adverse
Riscuri
Protocolul realizat pentru aprobarea vaccinului nu a evaluat si nu prevede luarea in calcul a urmatoarelor riscuri: aparitia mutatiilor genetice, aparitia cancerului din cauza excipientilor continuti de vaccin, in special Polysorbat 80. Studii independente arata ca aceasta substanta poate conduce la aparitia bolii canceroase.
* Riscuri insuficient evaluate. Riscul de sterilitate a fost evaluat intr-un singur studiu efectuat pe femele de sobolani, pe un singur ciclu reproductiv, ceea ce implica o perioada foarte scurta de timp. Nu a fost urmarita capacitatea reproductiva a acelorasi femele pe termen lung. Riscul de sterilitate este dat tot de Polysorbat 80, prezent in vaccin. Tot aceasta substanta prezinta un risc ridicat de a produce reactii anafilactice puternice (stare de soc care poate pune in pericol viata).
* Riscuri in curs de evaluare. Vaccinul nu este complet evaluat. O serie de studii care prevad evaluarea unor riscuri (sugerate de alte cercetari, efectuate pana la data introducerii pe piata a vaccinului) sunt inca in desfasurare, urmand sa fie incheiate peste cativa ani!
* Riscul de favorizare a aparitiei bolilor autoimune (poliartrita reumatoida, tiroidita autoimuna, lupus sistemic etc.). Unul din studiile efectuate a demonstrat ca acest vaccin produce activarea policlonala a limfocitului B, acesta fiind unul din mecanismele prin care se declanseaza o afectiune autoimuna.
* Riscul de scadere a rezistentei organismului la celelalte 13 tulpini de HPV care produc si ele leziuni precanceroase. In acest caz, vaccinul devine ineficient in prevenirea cancerului de col uterin, prin inlocuirea celor doua tulpini continute in vaccin (impotriva carora protejeaza), cu celelalte 13 care nu sunt continute in vaccin si pentru care rezistenta organismului scade in urma administrarii lui. Acest pericol a fost sugerat de un studiu in care s-a observat ca la pacientele vaccinate a crescut procentul de leziuni precanceroase produse de alte tulpini de HPV decat cele continute in vaccin, fata de lotul martor.
* Riscul asupra sarcinii, pe care il presupune administrarea acestui vaccin urmeaza, de asemenea, sa fie evaluat pe voluntare. Studiile efectuate releva faptul ca la pacientele care au ramas insarcinate dupa administrarea vaccinului numarul de avorturi a fost mai mare (34,2%) decat la lotul martor.
Trebuie mentionat faptul ca toate riscurile au fost apreciate prin studii la care in lotul martor nu s-a folosit pentru injectare o substanta inactiva (saruri saline), ca de obicei, ci chiar substantele continute in vaccin, mai putin tulpinile de HPV.
* Riscul asocierii cu alte vaccinuri, facute in aceeasi perioada. Deocamdata nu se stie daca in cazul administrarii concomitente, vaccinurile isi mai pastreaza eficienta. A fost facut un singur studiu, legat de administrarea in paralel cu vaccinul impotriva hepatitei B, iar rezultatele au sugerat ca eficienta vaccinului impotriva hepatitei B poate scadea (s-a observat scaderea nivelului de anticorpi produsi in organism).
"In nici o tara europeana acest tip de vaccin nu este obligatoriu si nu este inclus in planul national de vaccinare"
In curs de evaluare este si durata pentru care acest vaccin confera protectie si la ce interval de la prima vaccinare este necesara o noua vaccinare.
- O alta problema ridicata de parinti la intalnirea cu reprezentantii Ministerului Sanatatii a fost varsta frageda a copilelor care trebuie sa-si faca obligatoriu vaccinul. Fetitele nu-si incep viata sexuala la 10 ani!...
- Bineinteles, varsta la care se intentioneaza administrarea acestui vaccin nu are justificare. Studiile au aratat ca nivelul de protectie al vaccinului (anticorpii formati) scade cu cel putin jumatate dupa 2 ani de la administrare si se mentine la acest nivel o perioada - nu se stie exact cat (6 ani, din studiile de pana acum). Administrarea la aceasta varsta produce un nivel de anticorpi doar de doua ori mai mare decat administrarea la 16-26 ani. Asta inseamna ca daca se administreaza la 10 ani, la momentul inceperii activitatii sexuale (conform studiilor europene, varsta medie de incepere a vietii sexuale este de 16 ani) nivelul de protectie al vaccinului este similar cu nivelul obtinut daca vaccinul s-ar administra in acel moment.
- In concluzie, ce sa faca parintii de fete? Oamenii vor sa-si protejeze copiii, dar e clar ca se gandesc si la riscuri, altfel nu s-ar fi ajuns in aceasta situatie...
- Eu nu am dreptul sa dau sfaturi in aceasta privinta. Totusi, concluzia rezulta logic din datele prezentate: o decizie inteleapta ar fi, cel putin, sa se amane administrarea in masa a vaccinului, pana la finalizarea studiilor si elucidarea tuturor semnelor de intrebare legate de acesta. Am convingerea ca toti parintii care trebuie sa ia o decizie cu privire la administrarea acestui vaccin o vor face acum in cunostinta de cauza si avand toate informatiile necesare. Numai ei pot sa decida daca sunt de acord sau nu cu administrarea vaccinului, daca sunt de acord in acest moment sau la o data ulterioara, dupa finalizarea si completarea studiilor si cercetarilor in curs.
In incheiere, as mai face o precizare: in nici o tara europeana, acest tip de vaccin nu este obligatoriu si nu este inclus in planul national de vaccinare. Poate un alt semn de intrebare!...
D-l dr. RARES SIMU poate fi contactat la Cabinetul"API ESTETIC", str. C. A. Rosetti nr. 31, sector 2, Bucuresti, tel. 021/317.37.91, 0722/82.42.12
10.04.2009, 03:51Kenworthy Oana
Probabil ca si la noi, ca si un SUA, companiile de medicamente au influentat decizia. Astfel vietile unor fetite nevinovate pot fi nenorocite din cauza lacomiei si iresponsabilitatii unor functionari publici