Supa de pui cu spanac
Ingrediente (pentru 4 portii): 1 pui (circa 1,2 kg), 300 g morcovi, 2 tulpini de praz, 1/2 telina, 3 foi de dafin, 2 lingurite rase de sare, 5 boabe de piper, circa 500 g spanac (intreg), 1 legatura ceapa verde, 100 g orez cu bobul lung, 2 oua, zeama unei lamai, piper.
Mod de preparare: * Se spala puiul, se pune intr-o oala cu 1 1/2 l de apa si se lasa pe foc sa dea in clocot, indepartand spuma formata. * Se curata legumele, se taie marunt, se introduc in oala impreuna cu foile de dafin, sarea si boabele de piper si se lasa sa fiarba incet, la foc mic, circa o ora si un sfert. * Se alege spanacul, se curata si se spala in cateva ape. Ceapa verde, curatata, se taie rondele. * Se scoate puiul din oala si se lasa putin sa se raceasca. Se strecoara zeama si se indeparteaza legumele. Se desface carnea de pui de pe oase (fara pielita!) si se rupe bucati potrivite. * Se da zeama intr-un clocot, se adauga orezul si se fierbe aproximativ 5 minute, dupa care se introduc in supa spanacul, ceapa verde si dupa alte 5 minute bucatile de carne. Se ia supa de pe foc si se incorporeaza ouale batute cu zeama de lamaie si cu 2 linguri de supa calda din oala (ca sa nu se branzeasca). Se gusta supa de sare si piper si se serveste imediat (nu se mai da in clocot).
Piept de pui umplut
Mod de preparare: * Se spala fileurile, se zvanta si daca sunt prea groase se taie - cu grija - pe orizontala, pentru a obtine o felie mare si mai subtire. Se sareaza, se pipereaza si peste fiecare felie de carne se pune cate-o felie de jambon. * Se scurg bine caperele si se toaca marunt. Patrunjelul spalat si zvantat se toaca si el, iar usturoiul curatat se taie feliute. Se amesteca patrunjelul, usturoiul, caperele, parmezanul si coaja rasa de lamaie, se intinde un strat subtire peste feliile de jambon, dupa care se pliaza fileurile de pui peste umplutura si se fixeaza cu scobitori. * Fileurile astfel umplute se prajesc in uleiul incins circa 15 minute pe fiecare parte, se scot din tigaie si se pastreaza la cald. Se stinge sosul din tigaie cu zeama concentrata de carne si vin si se lasa sa fiarba 1-2 minute. Se incorporeaza smantana si se serveste sosul impreuna cu fileurile umplute.
Pui cu portocale si sos de ardei
Ingrediente (pentru 4 portii): 1 pui de circa 1,8 kg, sare, piper, 1 portocala, 2-3 crengute de rozmarin, 3 linguri ulei de masline, 2 lingurite boia iute. Pentru salsa: 1 rosie carnoasa, 1/2 ceapa rosie, 1 ardei gras, 1/2 legatura patrunjel verde, 1 lingura vin dulce, 2-3 linguri zeama de lamaie.