Sugestii pentru masa de Craciun

Redactia
De trei ori pui

Supa de pui cu spanac

Ingrediente (pentru 4 portii): 1 pui (circa 1,2 kg), 300 g morcovi, 2 tulpini de praz, 1/2 telina, 3 foi de dafin, 2 lingurite rase de sare, 5 boabe de piper, circa 500 g spanac (intreg), 1 legatura ceapa verde, 100 g orez cu bobul lung, 2 oua, zeama unei lamai, piper.
Mod de preparare
: * Se spala puiul, se pune intr-o oala cu 1 1/2 l de apa si se lasa pe foc sa dea in clocot, indepartand spuma formata. * Se curata legumele, se taie marunt, se introduc in oala impreuna cu foile de dafin, sarea si boabele de piper si se lasa sa fiarba incet, la foc mic, circa o ora si un sfert. * Se alege spanacul, se curata si se spala in cateva ape. Ceapa verde, curatata, se taie rondele. * Se scoate puiul din oala si se lasa putin sa se raceasca. Se strecoara zeama si se indeparteaza legumele. Se desface carnea de pui de pe oase (fara pielita!) si se rupe bucati potrivite. * Se da zeama intr-un clocot, se adauga orezul si se fierbe aproximativ 5 minute, dupa care se introduc in supa spanacul, ceapa verde si dupa alte 5 minute bucatile de carne. Se ia supa de pe foc si se incorporeaza ouale batute cu zeama de lamaie si cu 2 linguri de supa calda din oala (ca sa nu se branzeasca). Se gusta supa de sare si piper si se serveste imediat (nu se mai da in clocot).

Piept de pui umplut

Ingrediente (pentru 4 persoane): 4 fileuri de piept de pui (a 200 g), sare, piper, 4 felii de jambon sau de sunca de Parma (circa 60 g), 30 g capere, 1 legatura patrunjel verde, 1 catel de usturoi, 30 g parmezan sau cascaval ras, coaja rasa a unei jumatati de lamaie, 2 linguri ulei, 150 ml zeama concentrata de carne de pui (Knorr+apa), 150 ml vin alb, 2 linguri smantana.
Mod de preparare
: * Se spala fileurile, se zvanta si daca sunt prea groase se taie - cu grija - pe orizontala, pentru a obtine o felie mare si mai subtire. Se sareaza, se pipereaza si peste fiecare felie de carne se pune cate-o felie de jambon. * Se scurg bine caperele si se toaca marunt. Patrunjelul spalat si zvantat se toaca si el, iar usturoiul curatat se taie feliute. Se amesteca patrunjelul, usturoiul, caperele, parmezanul si coaja rasa de lamaie, se intinde un strat subtire peste feliile de jambon, dupa care se pliaza fileurile de pui peste umplutura si se fixeaza cu scobitori. * Fileurile astfel umplute se prajesc in uleiul incins circa 15 minute pe fiecare parte, se scot din tigaie si se pastreaza la cald. Se stinge sosul din tigaie cu zeama concentrata de carne si vin si se lasa sa fiarba 1-2 minute. Se incorporeaza smantana si se serveste sosul impreuna cu fileurile umplute.

Pui cu portocale si sos de ardei

Ingrediente (pentru 4 portii): 1 pui de circa 1,8 kg, sare, piper, 1 portocala, 2-3 crengute de rozmarin, 3 linguri ulei de masline, 2 lingurite boia iute. Pentru salsa: 1 rosie carnoasa, 1/2 ceapa rosie, 1 ardei gras, 1/2 legatura patrunjel verde, 1 lingura vin dulce, 2-3 linguri zeama de lamaie.
Mod de preparare
: * Se-ncinge cuptorul la 190gr.. Se spala puiul, se zvanta si se presara cu sare si piper pe dinauntru si pe dinafara. Se spala portocala, se sterge, se indeparteaza coaja in forma de spirala si apoi se stoarce. Se umple puiul cu coaja de portocala si cu rozmarin, se pune pe o tava (cu pieptul in sus) si se da la cuptorul incins. * Se amesteca zeama de portocala, uleiul si boiaua, cu jumatate din cantitate se unge puiul pe toate partile (cu o pensula) si se lasa sa se rumeneasca - pe treapta de jos - cam o ora si un sfert, stropindu-l din cand in cand cu zeama pe care-o lasa carnea si cu zeama de portocala ramasa. * Pentru salsa: se curata rosia de pielita si de seminte si se taie miezul cubulete. Ceapa curatata se toaca marunt, ardeiul spalat si curatat de nervuri si seminte se taie fasii subtiri, iar patrunjelul spalat si zvantat se toaca marunt. Se amesteca toate cu zeama de lamaie si vinul, se sareaza, se pipereaza si sosul astfel obtinut se serveste cu puiul fierbinte.