Multe femei se confrunta cu simptome foarte neplacute inainte de perioadele menstruale sau pe durata lor: iritabilitate, balonari, dureri in partea de jos a abdomenului, intepaturi in sani, dureri de cap. In afara medicamentelor recomandate de doctor, exista si cateva remedii mai simple, dar la fel de eficiente
Virtutile miscarii
Practicati, daca este posibil, intre 20 si 30 de minute de exercitii fizice pe zi. Daca nu puteti, executati-le cel putin cand incep indispozitiile dinaintea perioadei menstruale. Mersul pe jos si inotul intr-un ritm sustinut sunt cele mai recomandabile activitati, dar puteti practica si alte discipline, la alegere. Straduiti-va sa duceti exercitiile pe care le faceti pana incepeti sa transpirati. Sportul scade stresul si amelioreaza moralul, stimuland secretia de endorfine, care confera o stare de bine general. Miscarea contribuie si la micsorarea productiei de prostaglandina, un hormon care se afla la originea durerilor menstruale.
Impotriva durerilor menstruale
* Faceti o baie calda. Caldura destinde muschii contractati ai uterului. Va puteti, de asemenea, intinde pe pat, cu o sticla sau o perna calda asezata pe pantec.
* Incercati un remediu homeopat. Pentru crampe sau spasme dureroase, specialistii recomanda fosfatul de magneziu (magnesium phosphoricum). Luati trei granule de 5 CH din ora in ora, pana la disparitia simptomelor, dar fara sa depasiti zece prize. Daca nu apar ameliorari, luati aceleasi doze de Pulsatilla sau Nux vomica.
* Infuzie de frunze de fag se beau trei cani caldute pe zi. Tonifica uterul si domolesc crampele, resorbind fluxul de sange prea abundent.
* Infuzia de musetel are virtuti antispasmodice, care usureaza durerile uterului. Puneti 3-4 lingurite de planta la o cana de apa clocotita. Menta iute are aceleasi proprietati.
Impotriva balonarii
* Reduceti consumul de sare. Sarea favorizeaza retentia de apa, de unde si balonarile si umflaturile difuze din abdomen. Reduceti consumul pe perioada menstrelor si mai ales in saptamana care le precede. Evitati si alimentele industriale sarate, de tipul supelor concentrate, biscuiti, carnuri si mezeluri afumate.
* Luati vitamina B6 cu cinci zile inainte de menstruatie si pe toata durata ei. Se iau 25-50 mg pe zi, caci are un usor efect diuretic. Daca simtiti intepaturi in degetele de la maini sau picioare, opriti tratamentul. Bananele sunt o sursa naturala bogata in vitamina B6.
* Beti multa apa. Obiectivul minimal: 8 pahare pe zi.
* Mielareaua (Vitex agnus-castus) un regulator al hormonilor feminini. Este o planta medicinala cunoscuta pentru efectul ei asupra echilibrului hormonal si al sindromului premenstrual. Daca gasiti planta in magazinele Plafar, informati-va si asupra administrarii ei. In Occident ea se gaseste sub forma de capsule, in farmacii.
Mai bine sa previi decat sa vindeci
* Magneziu. Daca luati calciu, trebuie sa luati si magneziu, impartind o doza in doua. Pentru 100 mg de calciu pe zi, luati 500 mg magneziu.
* Limitati aportul de zahar. Sindromul premenstrual poate sa provoace un apetit sporit pentru dulciuri. Inlocuiti-le cu fructe sau miere de albine.
* Reduceti consumul de alcool si cofeina. Amandoua agraveaza sindromul premenstrual.
* Consumati multe fibre alimentare: cereale complete secara, ovaz, paine integrala, graham, legume proaspete si uscate.