Ingrediente: 500 g cartofi noi (marunti), sare, piper negru macinat, 1 1/2 lingurita otet de mere, 150 ml smantana acrisoara, 5 linguri maioneza, 1-2 lingurite praf de curry, 2 lingurite zeama de lamaie, 2 mere curatate si taiate cubulete, 2 tulpini de telina taiate felii, 2 felii de sunca de Praga taiate bucatele, telina verde pentru garnisit.
Mod de preparare: Se spala bine cartofii cu peria (dar nu se curata de coaja), se pun intr-o oala cu apa sarata clocotita si se lasa sa fiarba 15-20 de minute, pana ce se inmoaie. Se scurg, se lasa sa se raceasca, se curata de coaja si se taie felii. Se pun cartofii, impreuna cu otetul intr-un castron mare, se amesteca bine ca sa se imbibe, se sareaza, se pipereaza si se pun deoparte. In alt castron, se amesteca smantana, maioneza, praful de curry si zeama de lamaie. In castronul cu cartofi se adauga merele, telina si sunca si se toarna peste ele sosul de smantana. Dupa ce s-au amestecat bine legumele, se rastoarna salata intr-un vas de plastic cu capac si se decoreaza cu frunze de telina.
Clatite cu spanac
Ingrediente: 4 clatite subtiri, 500 g spanac proaspat, sare, piper negru macinat, nucsoara rasa, 25 g unt + unt pentru uns forma, 1 lingura faina, 3 linguri parmezan (cascaval) ras, 5 linguri smantana, 1 lingura patrunjel verde tocat.
Mod de preparare: Se-ncinge cuptorul la 180gr.. Se curata spanacul, se spala in cateva ape si se lasa sa se scurga. Se pune apoi pe foc, intr-o cratita fara apa si se lasa pana ce se inmoaie frunzele. Se scurge spanacul din nou printr-o sita, se stoarce apoi intre palme ca sa iasa cat mai mult lichid din el, se toaca marunt si se condimenteaza cu sare, piper si nucsoara. Se incinge intr-o cratita jumatate din unt, se adauga faina, amestecand ca pentru rantas, se incorporeaza 2 linguri de parmezan ras si smantana si se amesteca in continuare pana ce se topeste parmezanul. Se adauga spanacul si se lasa pe foc mic, pana ce incepe sa clocoteasca. Se intinde cate un sfert din umplutura de spanac pe fiecare clatita, se ruleaza clatitele, se pun intr-o forma termorezistenta unsa cu unt, si se presara peste ele untul ramas rupt bucatele, restul de parmezan si patrunjelul tocat. Se dau 5-10 minute la cuptor si se servesc imediat.
Rosii umplute cu ficatei de pui
Ingrediente (pentru 4 persoane): 125 g ficatei de pui taiati marunt, 8 rosii tari, 1 lingura ulei de floarea-soarelui, o ceapa taiata marunt, 2 felii bacon taiate bucatele, 125 g ciuperci tocate marunt, sare, piper negru macinat, 1 1/2 ceasca de pesmet alb, 1 lingurita cimbru uscat, 1 lingura patrunjel verde tocat marunt, ulei pentru uns tava, 30 g unt sau margarina, frunzulite de patrunjel pentru garnisit.
Mod de preparare: Se incinge cuptorul la 180gr. si se unge cu unt tava de la aragaz. Li se taie rosiilor capacelele si se pun deoparte, dupa care se scobeste miezul, avand grija sa nu se strapunga pielita. Se-ncinge uleiul intr-o tigaie mare si se caleste ceapa circa 3-4 minute, pana ce devine sticloasa. Se adauga baconul si ciupercile, se dunstuiesc inca 2-3 minute si pe urma ficateii de pui, care se lasa sa se rumeneasca usor, circa 5 minute, amestecand intruna. Se incorporeaza pesmetul, cimbrul maruntit si patrunjelul verde si se gusta umplutura de sare si piper. Se umplu rosiile, se pun la loc capacele si cate o bucatica de unt deasupra, se aseaza pe tava unsa si se dau 15 minute la cuptor. Se scot rosiile pe un platou, se garnisesc cu patrunjel si se servesc fierbinti.Dulciuri
Visine cu inghetata
Ingrediente: 1 cutie cu inghetata de vanilie (6 portii), 700 g visine, 3 linguri zahar, 1 baton scortisoara (7,5 cm), 1 lingurita amidon, coaja rasa si zeama unei portocale, 4-5 linguri coniac, 4-5 linguri visinata.
Mod de preparare: Se spala visinele si se indeparteaza coditele si samburii. Se pun intr-o cratita impreuna cu 350 ml apa si se fierb circa 5-10 minute la foc mic, pana ce se inmoaie (fara sa se sfarame). Se scot cu lingura de spuma din cratita si se pun intr-un castron. In zeama in care au fiert, se adauga zaharul, scortisoara, coaja si zeama de portocala. Intr-un bol, se amesteca amidonul cu o lingura din sirop (din cratita), se toarna pasta astfel obtinuta peste siropul din cratita si se lasa sa fiarba incet, circa 3-5 minute, amestecand din timp in timp, pana ce se ingorasa. Se pun si visinele in cratita, se lasa sa se infierbante si se rastoarna intr-un castron. Se pune inghetata in 6 cupe, se incinge alcoolul, se flambeaza si se toarna peste visine. Cand s-au stins flacarile se impart visinile in cele 6 cupe cu inghetata. Inghetata se serveste (eventual) - tot flambata - imediat.
26.10.2008, 20:53P S
Ceea ce spuneti nu este din pacate mancare austriaca. Austriecii nu au clatite, nu au in nici un caz rosii umplute. De unde luati asa ceva? Austriecii au snitel prajit, salata de cartofi etc.
Asta va spun din experienta proprie ca am trait in Austria.