"Bomba" ultimului congres mondial al cancerului tinut la Paris a fost victoria morcovului si a rubedeniilor lui impotriva bolilor oncologice. Fructele si legumele au triumfat. Un studiu mamut, intins pe o durata de 35 de ani si efectuat pe 500.000 de subiecti, a dovedit fara drept de apel ca alimentatia vegetariana reduce drastic aparitia cancerului. Practicantii terapiilor naturiste au avut dreptate. Cand Dumnezeu a lasat boala, a lasat si leacurile care o pot vindeca. "De necrezut", a exclamat profesorul francez Michel Boiron, presedintele fondator al Congresului international al cancerului. "Scepticismul nostru este invins. Cifrele studiului EPIC (European Prospective Investigation into Cancer and Nutrition = Investigatia europeana prospectiva privind cancerul si alimentatia) sunt de necombatut. Legatura dintre cancer si alimentatie este edificata." Desi nu e noua, ideea ca hrana joaca un rol decisiv in stoparea sau dezvoltarea tumorilor canceroase a fost multa vreme respinsa, minimalizata sau privita cu scepticism de lumea medicala occidentala. Cancerul era interpretat ca o boala in sine, declansata prin dereglarea necontrolata a unor celule. Un soi de "nebunie" organica. Din fericire, studiul EPIC vine cu concluzii de neclintit. Este cea mai mare ancheta realizata vreodata asupra relatiei dintre nutritie si cancer. Studiile efectuate compara alimentatia si modul de viata a 500.000 de indivizi din tarile nordice si sudice ale Europei, unii dintre ei amatori de unt si de carnuri grase, ceilalti - consumatori de legume, fructe si untdelemn de masline. Incepand cu anul 1970, majoritatea subiectilor au fost urmariti fiecare in parte, in medie, timp de cinci ani. Ultimele rezultate au fost publicate in iunie 2005 si comunicate oficial la congresul de la Paris. A fost primul studiu combinat cu prelevari de sange si ADN, stocate in banci biologice, pentru cercetarea indicilor nutritionali. Concluzia e clara: schimbarea regimului alimentar poate reduce frecventa cancerului. Iata si cateva prescriptii importante rezultate din studiul EPIC.
7 portii de vegetale pe zi + sport
Persoanele care consuma in medie 35 de grame de fibre vegetale pe zi (sapte portii de fructe si de legume mancate pe intinderea unei zile) reduc riscul imbolnavirii de cancer cu 40%. Cifra creste, daca pe langa alimentatia vegetariana, veti fi atenti sa va si miscati. Mai ales cancerul intestinal si cel de colon sunt tinute in frau printr-o alimentatie adecvata combinata cu sport. "Marele progres al acestui studiu consta in faptul de-a arata ca riscul cancerului poate fi drastic redus prin cresterea consumului de fructe si de legume, principalele surse de fibre alimentare", spune profesorul Elio Riboli, responsabilul studiului EPIC, specialist mondial in probleme de nutritie si cancer. Includeti in fiecare din mesele dvs. o leguma sau o salata si un fruct la desert. Care sunt cele mai indicate? Toate fructele contin combinatii de substante protectoare. Pentru a beneficia de ele, variati culorile: dupa ce mancati un mar rosu, gustati o para aurie sau un strugure negru. La fel si in cazul legumelor: dupa o tomata rosie, consumati un broccoli verde sau o ridiche neagra. Cel mai adesea, principiile active care opresc cancerul sunt cuprinse chiar in colorantii din plante. Eficienta lor a fost constatata nu doar in cancerul de colon, ci si in cel de prostata, pancreas, plamani, esofag.
Uitati carnea, mancati peste
Leguminoase si cereale complete
Grau, orz, ovaz, mei, secara, linte, fasole, soia, seminte de in si susan. "E timpul sa redescoperim cerealele si leguminoasele", ne indeamna studiul EPIC. "Bogatia lor in fibre participa, de asemenea, la prevenirea cancerului de colon. In sensul acesta ar fi bine ca painea cotidiana sa fie inlocuita de sase portii de grau incoltit, consumat pe durata unei zile."
Unele leguminoase (mai ales soia) prezinta un alt atu: continutul lor bogat in fito-estrogeni. Femeile asiatice, care consuma multe leguminoase inca de la varsta copilariei, sunt mult mai putin atinse de cancerul de san. Ipoteza avansata: acesti micro-constituenti sunt capabili sa blocheze efectul estrogenilor asupra celulelor mamare. In schimb, o posibila cauza de aparitie a cancerului de san poate fi excesul de kilograme acumulate dupa menopauza. In concluzie, puneti linte in toate salatele, mancati cu incredere soia, mancati cereale complete. Protejati-va intestinul si controlati-va greutatea.
Cate putin din toate
Decat sa mananci un anume aliment, mai bine consumi cate putin din toate... Si reduceti consumul de alcool. De fapt, ideea generala care s-a desprins la congresul de la Paris a fost ca nu exista atat alimente protectoare, cat un model alimentar preventiv, inspirat din modelul mediteranean. Si anume: legume stropite din belsug cu ulei de masline. Un alt principiu recomandat priveste alimentele proaspete si crude, netrecute prin foc. Favorizati, deci, salatele de legume, condimentate cu ierburi aromate, si fructele de toate gusturile si culorile. Activitatea fizica reduce riscul cancerului de san.
Nici o zi fara miscare
O a doua surpriza a congresului de la Paris a fost confirmarea prin studiu a incidentei deosebite pe care sportul, miscarea, o are in stoparea diverselor tipuri de cancer. Prin urmare, specialistii recomanda includerea lor in viata cotidiana. Nici o zi fara plimbare in aer liber, fara cateva minute de gimnastica sau de alergat. Miscarea reduce in proportie de 40% incidenta cancerului, mai ales de san si colon, de prostata, plamani si uter. Diminuarea riscurilor apare si la persoanele subtiri, care fac constant miscare. De unde ideea ca nici cei ce au o greutate normala nu sunt feriti de teribila maladie. "Un studiu american a demonstrat ca densitatea sanului la mamografie se modifica radical dupa o ora de exercitiu fizic." La fel, intreaga structura corporala.
Dr. CRISTIAN BOERESCU
"Personal, cunosc multi oameni bine situati in Occident, care vin special in Romania sa faca o cura cu cruditati"
- Cum se explica efectul protector al vegetalelor?
- Omul a aparut intr-un anumit cadru natural, iar de la facerea lumii, Dumnezeu i-a dat acestuia ca hrana "toata iarba ce are samanta... si tot pomul ce are rod in el"... Din pacate, foarte putine vegetale din cele pe care le mancam sunt naturale. Roadele de pe mesele noastre sunt cel mai ades prelucrate de tehnologiile industriei alimentare. Legislatia actuala este mult prea permisiva cu aditivii alimentari. Rapiditatea cu care apar, in fiecare an, sute si chiar mii de coloranti alimentari spune multe despre deficientele si fraudele grave ale sistemului actual. "Galbenul de unt" (paradimetil-azobenzenul), ca sa dau numai un singur exemplu, intrebuintat pana nu de mult pe scara larga, produce experimental la animalele de laborator cancerul ficatului (hepatomul malign). In schimb, produsele vegetale cultivate corect sunt aproape complet lipsite de toxicitate. Multi microconstituenti naturali din legume, fructe, cereale, dar si din plante, si-au dovedit deja rolul lor anticancerigen, in diverse colturi ale lumii. In paginile "Formulei AS" s-a scris si se va mai scrie despre potentialul de vindecare al fibrelor vegetale, antioxidantilor naturali, retinoizilor antitumorali, betacianinelor etc., despre usturoi, patrunjel, morcovi, grau, catina sau condimente, iar cazurile spectaculoase de vindecari prezentate de-a lungul timpului au produs stupefactia lumii medicale de la noi si ii sustin cu o raza de speranta si optimism pe cei aflati in suferinta...
- De ce sa consumam legume nefierte?
- Legumele si fructele de pe piata romaneasca au calitatea de medicament anticancer sau au suferit modificari genetice care le-au mortificat?
- Puneti aceasta intrebare la granita de vest a tarii si veti auzi un "da" rostit de sute de mii de voci, din piepturile romanilor care vin de la munca din strainatate. Veti putea aduna relatari amanuntite despre parfumul, gustul, vitalitatea si savoarea fructelor si legumelor de la noi. Veritabile declaratii de dragoste pentru mere, prune, gutui, rosii, ardei etc. Personal, cunosc multi oameni bine situati in Occident, care vin special in Romania sa faca o cura cu cruditati. Daca ministrul agriculturii ar avea inspiratia sa-i pregateasca pe taranii romani sa intre pe pietele europene ale produselor biologice, Romania ar mai deveni o data in istorie granarul (bio) al Europei, iar plugul, coasa si caruta trasa de cai nu ar mai fi atat de mult si inutil blamate. In Franta, doar 7% din agricultura este biologica, in Germania si Austria 13-16%, in Elvetia 23%, iar pretul acestor produse este de 3-4 ori mai mare decat al celorlalte. La noi, mai mult de 50-60% din agricultura depinde doar de ciclurile naturale de productie. Daca am avea azi autostrazi, turismul rural ar relansa economia. Intr-o societate bazata pe adevar si intelepciune, cercetarile care demonstreaza potentialul vindecator al dietei anticancer ar trebui utilizate la maximum, in folosul bolnavilor, iar procesul de producere, preparare si comercializare al hranei coordonat cu mai mare grija.
Dr. S. KNASMULLER
"Rezultatele cercetarilor noastre trebuie sa-si gaseasca drumul spre farfurii!"
- Stim de mult ca broccoli, dar si alte legume pot preveni aparitia cancerului. Aveti noutati?
- Acum stim cum actioneaza ele. Anihileaza, de exemplu, efectul cancerigenelor, adica al substantelor chimice din mediul inconjurator si al conservantilor alimentari. Substantele existente in crucifere (varza, conopida, broccoli etc.) si cele din usturoi pot sa impiedice acest proces.
- A fost studiat efectul anticancerigen al verzei rosii si al celei de Bruxelles. Este efectul acesta benefic doar la soareci?
- Nu. Recent s-a constatat ca aceste legume din familia cruciferelor pot activa si la om o anumita enzima din ficat, care il protejeaza impotriva cancerului. Numele ei prescurtat este GST.
- Nu. Ar trebui sa consumati si mai multe cereale, mai ales soia. In cereale ca: ovaz, grau, mei etc. exista o multitudine de substante anticancerigene. Mai cu seama in produsele din cereale integrale (uruiala si tarate nerafinate). In ceea ce priveste soia, ea contine hormoni naturali, care sunt o mare speranta pentru prevenirea cancerului de san.
- Unele soiuri de cereale au un efect mai deosebit?
- Produsele integrale, da. (In nici un caz faina alba.) O mare parte a substantelor active se afla in invelisul exterior al boabelor. Acestea stopeaza cancerul de colon.
- Dar mirodeniile? Care e contributia lor la prevenirea cancerului?
- In aceasta privinta s-au efectuat studii foarte interesante. Mirodeniile ajuta de fapt la "repararea" defectelor ereditare. Printre candidatii cu perspective stralucite se numara: vinarita, vanilia si scortisoara.
- Exista si substante care provoaca "moartea" celulelor canceroase?
- Resveratrolul din struguri si, in special, din vinul rosu poate declansa apoptoza celulei canceroase. Deci, un pahar de vin rosu pe zi ne apara de cancer.
- Ce rol are radacina de tataneasa in meniul anticancer?
- Radacina de tataneasa se compune in proportie de 30% din inulina, o fibra care fixeaza substantele cancerigene si le "impinge" spre canale, reducand astfel riscul imbolnavirii de cancer la colon. Conform unor studii canadiene, cresterea consumului zilnic de fibre cu 13 g ar fi suficienta pentru a reduce la jumatate riscul cancerului de colon. Eficiente sunt, de asemenea, cerealele si morcovii.
- Un alt medicament "gustos" impotriva cancerului este iaurtul...
- Intr-adevar, bacilii lactici din laptele fermentat pot fixa si ei substantele toxice din intestin, care sunt, astfel, eliminate.
- Studiile arata ca numarul vegetarienilor cu cancer digestiv este cu 50% mai scazut decat cel al consumatorilor de carne. Sa devenim, oare, vegetarieni?
- Din cercetari nu rezulta ca boala ar fi produsa de carnea in sine. Valabil este urmatorul principiu: carnea de porc este nociva daca o consumam grasa si in cantitate mare. Supragreutatea sporeste si ea riscul imbolnavirii. Recomandarea din clipa de fata este: cu cat mai putina carne, cu-atat mai bine. Maximum 80 g pe zi.
- Ar trebui sa fim mai atenti si la tigaie?
- Prajitul la peste 200 de grade Celsius este tabu, pentru ca in suprafata maronie a carnii se formeaza substante cancerigene: carburile policiclice. In experimentele facute pe animale s-a observat ca aceste substante produc cancerul hepatic si cancerul glandelor intestinale si mamare.
- Ele pot fi anihilate prin consumul de mirodenii?
- Da, condimentand cele 80 g de carne cu rozmarin, cimbru, salvie sau usturoi. Marinatele preparate cu ulei de masline, otet de mere, zeama de lamaie, usturoi, mustar, sare si zahar brun pot impiedica in proportie de 90% formarea combinatiilor nocive. Recomandarea mea: o felie subtire de gratar + cereale sau orez natural + legume verzi. Acestea contin clorofila, o substanta anticancerigena.
- Un studiu efectuat recent in China arata ca un consum regulat de varza (de crucifere, in general) reduce riscul cancerului pulmonar cu 38%. Putem sa fumam, daca mancam varza?
- Un pachet de tigari pe zi inseamna un risc mult mai mare. Doar nefumand putem profita de efectul anticancerigen al acestor legume.
- Exista o planta anume pe care o preferati?
- Eu recomand cu caldura ceaiul verde (mult), care ne protejeaza de cancer pe mai multe planuri. Cercetatorii americani au descoperit faptul ca o substanta componenta a ceaiului verde poate "nimici" tumorile, privandu-le de hrana. Numele ei prescurtat este GCG. Ea inhiba dezvoltarea de noi vase sanguine. Nemaifiind alimentata cu sange, tumora moare. Dar rezultatele acestor studii indeamna la continuarea cercetarilor. De la experientele in eprubeta sau pe animale, pana la studiile efectuate pe oameni e cale lunga.
- Care este urmatorul dvs. obiectiv?
- Rezultatul cercetarilor noastre trebuie sa-si gaseasca drumul spre farfuriile dvs.!
Inapoi la natura!
Alcool cu masura: barbatii - maximum 2 pahare/zi; femeile - maximum 1 pahar/ zi. Ideal: vin rosu, care contine resveratrol.
Carne putina: nu mai mult de 80 g pe zi. Mai multa carne de pui sau peste, decat carne de miel sau vita. Carnea nu trebuie prajita prea tare si se consuma bucatile mai slabe. Ideal: somonul, care contine acizi grasi Omega 3 si vitamina D.
Fara grasimi animale: inlocuiti-le cu grasimi vegetale, mai ales cu ulei de masline. El contine acizi grasi nesaturati si vitamina E, care ne protejeaza de cancer.
Sare, cu economie: maximum 6 g/zi. Inlocuiti-o cu mirodenii si verdeturi, bogate in substante anticancerigene.
Multe cereale si leguminoase: expertii recomanda 600-800 g/zi, impartite in 7 sau mai multe portii. Optati pentru produsele integrale. Consumati zilnic produse din soia: lapte, branza (tofu), iaurt etc.
Multe legume si fructe: zilnic, intre 400-800 g, impartite in 5-10 portii. Substante bioactive se gasesc mai ales in crucifere (varza, conopida, broccoli, gulie etc.) si in usturoi. Citricele contin vitamina C, la fel si merele (soiurile vechi), afinele, socul, caisele, morcovii.
Ceaiul verde: bautura ideala.
Zahar deloc: pentru ca ingrasa, iar supragreutatea sporeste riscul imbolnavirii de cancer. Inlocuiti-l cu miere!
13.06.2008, 14:03Luiza-Maria Micu
Nu stiu de ce nu se specifica aici ca un astfel de regim inseamna sanatate pe toate planurile. Am auzit si mi s-a spus: ,,pe mine nu ma supara stomacul ma supara ficatul si deci regimul trebuia sa fie altfel". S-ar putea cineva sa zica: ,,eu nu am cancer, dar sufar de ...". Este foarte greu de inteles de ce hrana VIE inseamna viata iar excesul de medicamente alopate sau hrana mincata doar de gragul gustului nu inseamna altceva decit drumul de la o boala la alta sau chiar mai multe deodata.
14.06.2008, 18:14Purcelu Marcelu
...si idiotenii scrise de niste pseudomedici!!!iar indicatiile de la sfarsit le gasesti in orice publicatie banala ce trateaza teme naturiste...ce-i scris deasupra e publicitate gratuita pt. respectivii...sa manance ei 80g de carne pe zi si sa lucreze 12-14 ore in constructii(un exemplu)!!!autorii acestor articole habar nu au de viata reala;stau si viseaza...te cred si eu cu asa munca poti sa traiesti cu 2-3 morcovi pe zi si mai stiu eu ce verdeturi...eu prefer o salata buna de ...snitele!!!
16.06.2008, 00:33Toteu Eu
Idiotenii..nu vor fi,cand ti se va oprii carnea pe gat....si eu lucrez in constructii nu am probleme cu foamea...de 8 ani sunt vegetarian,si nu simt nevoia sa mananc ca un spart..desigur ca senzatia de satul o ai pt ca ai stomacul plin de carnea aia greu de digerat,si pt ca sangele se concentreaza asupra stomacului tau...in loc sa fie acolo unde ii este locul ceea ce la tine este evident...la prostiile ce le spui...
pleaca urechea le ce spun oameni cu studii,si poate desii nu-ti doresc asta,vei apela la ei atunci cand vor incepe problemele tale cu salata de snitele...sanatate nesatulule
16.06.2008, 01:53Monica Klein
Nu pricep de ce cititi Formula As, daca sunteti in starea psihica ce se poate desprinde usor dupa multitudinea de semne de exclamare pe care le folositi. Dar e de explicat, se spune despre carnivori ca sunt agresivi. De aceea, de altfel, in epoca primitiva, barbatii hacuiau cate un animal si infulecau in graba cata carne apucau...ca sa aiba putere si agresivitate.
Rudelor dumneavoastra le doresc de pe acum multa rabdare. Consumul excesiv de carne provoaca boli nemiloase, printre care si cancerul, iar pe langa pacient sufera si cei care trebuie sa il ingrijeasca. Poate reusiti, totusi, sa analizati spusele medicilor cu diplome atestate in Romania si strainatate, inainte ca ura sa va intunece ratiunea.
16.06.2008, 14:33M V
Eu am inteles ca sunteti in Spania, ca lucrati din greu pe santier si ca va dat Dumnezeu calculator si acces la internet.., dar incercati totusi sa ne menajati cu comentariile dumneavoastra anarhiste.
Chiar la fiecare articol unde nu are nimeni de comentat ( pentru ca sunt lucruri evidente si cunoscute de marea majoritate a oamenilor ) trebuie sa te gasesti dumitale mai cu mot? Dreptul acesta de a ne exprima parerea la articolele publicate NU inseamna ca trebuie sa contestam tot ce spun ceilalti. Cum iti permiti dumitale sa clasifici drept "idiotenii" munca de ani intregi a atator oameni de stiinta, numindu-i "pseudomedici"? Ce stiti dumneavoastra despre cercetare despre studii? Hm? Banuiesc ca aveti in creier doar o mare salata de snitele si cam atat.
16.06.2008, 23:22Dan Popescu
Ajunge si stiinta la lucruri care se stiu de sute,daca nu mii de ani.inaintasii nostrii mancau carne duminica,iar posturile erau sfinte.oricum in presa romaneasca,cu exceptia Formulei-As,nu o sa vedem articole serioase pe aceasta tema,pentru ca ei sunt platiti de producatorii de E-uri.idem si televiziunile,din pacate si cea nationala,care ar trebui sa informeze corect si sa nuvanda sanatatea sponsorilor ei(adica noi), pe cativa craitari.
17.06.2008, 12:07Angela Mihai
Impartasesc aceasta parere
felicitari!
29.07.2008, 12:03Iuli Constant
Sunt un om care obisnuiesc sa tin posturile de peste an. Lucrez intr-un domeniu legat de natura adica fac mult efort fizic. Va spun sincer ca atunci cand postesc numai nu ,,zbor" prin padure timp de 8 ore.
O alimentatie vegetariana echilibrata care iti asigura caloriile, vitaminele, enzimele necesare metabolismului este superioara carnii.
E adevarat ca mananci ceva mai mult dar merita efortul.
Cine spune ca nu poate fara carne se inseala. Nu a avut vointa sa incerce. Nu s-a informat ce anume sa consume si cum. Ex. Daca faci ciorba punand legumele in apa rece si apoi la fiert nu e bine. Trebuie sa torni apa clocotita peste legume si imediat sa fiarba. Astfel toate substantele din legume raman intacte. Semintele, mierea de albine, fructele uscate iti asigura energia necesara pentru a urca Himalaya etc.
Trebuie doar sa ne informam si sa vrem.
25.09.2008, 18:46Andrisan Cristina
Uneori e mai dificil sa abordam un regim vegetarian.Eu am incercat timp de cativa ani,dar din cauza unei boli grave psihice ,si a tratamentului bazat pe multe vitamine si minerale am inceput din nou sa consum carne,bineinteles si multe legume,fructe,produse lactate.
Pe fond de stress si o alimentaie necorespunzatoare in anii copilariei si adolecsentei,am sfarsit prin a ma imbolnavi de gastrita si dischinezie biliara.Acum ma simt mult mai bine,am urmat si un tratament pentru colesterol marit,plus un regim alimentar(fara unt,smantana,oua o perioada).Aveam lipsa mare de calciu in anii copilariei si adolescentei,incredibil ,dupa administrare de capsule naturiste si consum de lapte crud analizele mele au iesit excelente!Dupa ani si ani de dezechilibru grav totusi.Cred ca alimentatie gresita,insuficienta isi pune amprenta si asupra proceselor mentale,activitatii creierului.Sufar de o boala genetica,dar acum urmez si un tratament modern ,extrem de eficient.Ma ingrijoreaza doar spondiloza,care imi cauzeaza probleme frecvent si un inceput de paradontoza,gingia este clar afectata.
Cred ca studiile stiintifice ne sunt de mare ajutor,sunt convingatoare si atrag un semnal de alarma,pentru ca nici nu stim incotro ne indreptam ,cu alimentatie ultramoderna a secolului XXI,plina de E-uri,conservanti,zahar in exces,sare etc.
28.09.2008, 18:51Purcelu Marcelu
Pt. cei care nu respecta opiniile,in special pt. aceasta m.v.:-eu niciodata nu ma adresez celor ce comenteaza articolele din ziar,este parerea lor-buna sau rea-,trebuie respectata---nu toti impartasesc ideile,uneori tampite,scrise de anumite personaje din redactie---am mai spus-o;acesta nu este un forum de discutii ci, un loc pt. a-ti exprima parerea despre articol---asa ca daca tot aveti aceasta cenzura ar trebui sa interziceti aceste 'dialoguri'---p.d.-pt. tampitii care s-au legat de mine:nu lucrez pe nici un santier iar in cap uneori e mai bine sa ai salata de...decat vid!!!---un salut-marcelu'
02.09.2009, 14:22Nedelcu Maria
Batranii mei n-or mancat unt si carne de porc -> o data pe an, si or trait peste 95 ani,
oricum un studiu asemanator dar axat pt. copii a adus concluzii asemanatoare: Nu este indicat consumul de unt si carne grasa la copii, -peste 90% din cei ce or consumat asa ceva or ajuns supraponderali si cu alte probleme !!
dar la noi care e meniul la copii?: paine cu unt, sandwich cu salamuri, dulciuri, carne din belsug...
07.09.2009, 10:24Botnaru Mihaela
In primul rand doresc sa multumesc celor ce au realizat acest articol plin de informatii utile pentru cei care sunt receptivi.Ceilati ,mai ales cei care se revolta, nu trebuie blamati,dupa parera mea,nu sunt inca pregatiti sa-si schimbe total modul de alimentatie care e adanc inradacinat in subconstientul lor.Eu si sotul meu suntem de mai bine de un an lacto-vegetarieni din mai multe motive,dar in principal din motive spirituale.Pentru sotul meu tranzitia a fost usoara(nu consumam nici inainte prea multa carne),dar pentru mine a fost un pic mai dificil la inceput,pana corpul si mentalul s-au adaptat la noul regim.As putea-o numi revolta carnii, a subconstientului, a mintii care vrea sa detina controlul.Dar in timp am invatat sa rezist "ispitelor" si am constatat cu uimire ca dupa cateva luni nu mai puteam gati carne nici macar pentru copiii mei carora voiam sa le las posibilitatea de a alege cand vor mai creste.Eu, care pana nu demult salivam numai la gandul carnii fripte,acum simteam repulsie pentru carnea pe care se presupunea ca trebuie s-o gatesc cu iubire pt copiii mei.Asa ca acum copiii mei mananca vegetarian acasa.
Sotul meu lucreaza in constructii cam 10-12 ore pe zi ,se hraneste vegetarian ,este plin de energie si mi-a spus ca nici nu simte nevoia de a manca mult asa cum se presupne ca ar face un vegetarian ca sa se sature(eu recunosc ca sunt mai gurmanda de fel).
As vrea sa spun de asemenea ca acum gatesc mult mai variat decat inainte,este o placere sa gatesc zilnic,spre deosebire de inainte cand nu prea ieseam din cateva feluri de mancare si aveam vesnica problema :azi ce sa mai gatesc?.
Desigur ,orientatea spre o viata spirituala,este de o mare importanta pentru a face acest salt.O minte linistita impreuna cu o alimentatie vegetariana ne feresc de multe boli care chinuie acest secol,de natura fizica si psihica,printre care si cancerul.
Sper ca nu am plictisit pe nimeni cu interventia mea,va doresc cat mai multa lumina si iubire, si va invit la o salata cu multe snitele....de linte, soia,naut,fasole,gluten...toate pline de proteine ,foarte gustoase si hranitoare!
01.03.2012, 20:45Vizitator Anonim
Multumesc pentru informatii utile.Si eu am renuntat la carne de 6 ani si nu mi s-a parut de loc greu
Ma simt foarte bine.Totul sa tii la sanatate si daca vrei poti