Reintinerirea fetei
Lotiune cu castraveti
Se spala castraveti proaspeti, se taie in bucatele mici si se pun intr-o sticla. Deasupra se toarna alcool de 50 grade si se pastreaza la caldura (sau la soare), timp de doua saptamani. Apoi lichidul se strecoara si castravetii se arunca. Lotiunea intretine prospetimea si finetea fetei. Se sterge fata dimineata si seara sau chiar de mai multe ori pe zi.
Masca de ou
Un ou crud se bate bine si se amesteca cu o lingura de miere si una de glicerina sau ulei vegetal. Amestecul se aplica pe fata si se tine 2 ore, apoi se indeparteaza cu apa calda. Compozitia se poate pastra la gheata cateva zile. Tratamentul se repeta de 2-3 ori pe saptamana.
Aplicatii cu lapte si iaurt
In Rusia femeile foloseau laptele, iaurtul si untul proaspat pentru mentinerea tenului fin, moale. Dupa ce se ungeau cu ele, le lasau cateva minute pe fata apoi se spalau cu apa calda.
Ca regula generala, dupa spalarea fetei cu apa calda, se mai spala o data cu apa rece, apoi se freaca cu un prosop aspru, pana cand se simte o senzatie de caldura.
Tonic cu plante
Acesta se poate prepara la tara si numai primavara. Se strang urmatoarele ierburi: frunze de papadie (Taraxacum officinalis), frunze de urzica, frunze de coada-soricelului (Achillea milefolium), frunze de patlagina (Plantago payllum) si frunze de macris (Rumex confertus). Cam 80 grame de plante (amestec) se pun in apa rece (circa un litru), timp de 12 ore. Maceratul care rezulta se bea in timpul zilei, dupa ce se adauga zeama de lamaie si miere.
Cateva saptamani de tratament produc o imbunatatire generala a tonusului muscular. (Daca se folosesc frunze uscate se va pune in apa cam aceeasi cantitate de plante, dar cele proaspete sunt mult mai eficiente.)
Potiune cu lamaie
Folosita zi cu zi, pastreaza energia si vigoarea obrazului. O lingura de zeama de lamaie, o lingura de miere calda, o lingura de ulei de masline se amesteca bine si se beau dimineata, inainte de masa.
Pentru stralucirea obrazului: drojdie si afine
Diluati o lingurita de drojdie proaspata intr-o jumatate de ceasca de suc de afine. Aplicati-l pe gat si obraz, bine curatate. Se lasa o jumatate de ora, apoi se spala cu apa rece, fara a freca pielea.
Tinerete fara batranete
Practicienii populari nu foloseau nici un remediu sau reteta de infrumusetare preparate pe cale chimica, considerandu-le raufacatoare. Ei afirmau ca cel mai bun "tratament de infrumusetare" era pastrarea sanatatii intregului corp. In legatura cu aceasta, ei sugerau urmatoarele remedii, bune deopotriva pentru femei si barbati.
In loc de ceai (bautura ruseasca preferata), se bea o infuzie de muguri de mesteacan. Aceasta ii ajuta pe oamenii de peste 40 de ani sa-si mentina vigoarea si tineretea.
In fiecare primavara se face o cura de o luna cu zer de lapte (un litru pe zi). Se renunta la grasimi, alcool, cafea si zahar, in tot timpul acestui tratament.
Se bea, o data pe saptamana, circa 0,50 l "lapte de usturoi", preparat in felul urmator: laptele se da in fiert si se introduc in el doi catei de usturoi taiati marunt. Se ia de pe foc si se lasa 10 minute sa se raceasca. Apoi se strecoara si se bea cald, dimineata, inainte de masa. Apoi, pentru a indeparta mirosul neplacut, se mesteca putina radacina de telina.
Activitatea sexuala normala - atat pentru femeie, cat si pentru barbat. Dupa cum afirma medicina populara orientala, un corp sanatos si viguros cere o activitate sexuala ponderata. Excesul duce la o imbatranire precoce a intregului organism, la fel ca si abtinerea sexuala, care duce la dereglari ale sistemului nervos. Practicienii nu considera menopauza ca fiind sfarsitul vietii sexuale la femeie, din contra, ei sunt convinsi ca viata sexuala trebuie sa fie continuata, ca un remediu contra dereglarilor fizice si psihice suferite de femeie in aceasta perioada critica.
Pentru mentinerea tenului:
Luati o lingurita de drojdie de bere (uscata) de trei ori pe zi;
Crema naturala de frumusete: sfecla proaspata rasa si amestecata cu iaurt. Se aplica pe fata si se lasa sa se usuce. Apoi se indeparteaza cu apa calda;
O varianta: o lingura de zeama de lamaie amestecata cu 3 linguri de lapte si tarate de grau vor forma o crema groasa. Metoda folosita: ca si cea de mai sus.Un tratament special pentru piele: radeti cativa cartofi cruzi (fara coaja) si aplicati aceasta masca pe fata timp de o ora, in timp ce cojile se pun pe nas. Pielea devine catifelata si de o culoare rozalie placuta. Dispar si ridurile in acelasi timp.
Pentru ingrijirea mainilor:
Cartofii fierti, amestecati cu lapte si putin alcool, erau folositi ca o crema de maini. Dupa 30 de minute, aceasta "crema" se spala cu apa calda.
Leac contra zbarciturilor: spalati mainile cu apa calda si sapun de glicerina, lasati sapunul sa se usuce pe maini si dimineata il indepartati cu apa calda.
Pentru unghiile slabe se foloseste urmatorul tratament: 1/2 ceasca ulei vegetal amestecat cu o cantitate egala de otet de mere. Unghiile se vor tine in aceasta solutie timp de 10 minute in fiecare zi. In cateva zile, se vor intari.
Retete impotriva ridurilor
Albus de ou
Pentru catifelarea pielii se bate un albus de ou si se intinde pe fata. El e compus doar din proteine si apa. Dupa aplicare, apa se evapora si raman numai proteinele care hranesc epiderma. Masca se lasa 15 minute, apoi se clateste cu apa rece.
Miere, lamaie si untdelemn
Amestecati o lingura de supa de miere de padure (mana) cu cateva picaturi de lamaie si o lingurita de untdelemn. Acest "elixir" destinde trasaturile incordate ale fetei si estompeaza ridurile mici.
Galbenus de ou
Amestecati 2 galbenusuri de ou cu cateva lingurite de untdelemn si putina apa. Aplicati acest amestec pe fata cu putina vata si lasati-l zece minute. Clatiti-va bine cu apa calduta. Ce ramane se aplica pe maini.
Pur si simplu, lapte
Femeile din Siberia isi stergeau in fiecare zi fata cu lapte proaspat, zicand ca este cel mai bun remediu impotriva ridurilor.
Ingrijirea parului gras
Cateva retete stravechi contra excesului de grasime
Masaj cu tarate
Se macina marunt doua linguri de tarate de grau. Se maseaza radacina parului cu pulberea obtinuta, care absoarbe grasimea. Apoi parul se spala in mod normal. Parul devine suplu, matasos, usor de pieptanat.
Frectie cu lamaie
Se storc bine doua lamai, se adauga 1 litru de apa de izvor sau distilata si se clateste parul dupa fiecare spalat.
Alte variante
5 lingurite de sapunarita se pun in 500 ml de apa, se pun la fiert, apoi se lasa la infuzat zece minute. In lichidul strecurat si racit se adauga sucul unei lamai si doua oua. Se bat bine cu furculita si se spala parul cu ele, pe post de sampon.
Se varsa sucul unei lamai intr-o jumatate de litru de vodca (de 45 de grade), se aplica pe pielea capului carare de carare si se lasa sa actioneze 5 minute, inainte de a clati parul.
Cataplasme de argila
Argila este foarte absorbanta. Aplicata pe par sub forma de cataplasma absoarbe excesul de grasime. Se aplica o data pe saptamana. Pudra de argila se dilueaza in apa, pana ce se obtine o pasta groasa. Se adauga si un varf de cutit de sare grunjoasa. Se repartizeaza pe par prin masaj. Se lasa sa actioneze un sfert de ora, apoi se clateste bine parul, in mai multe ape, in care se adauga si cateva picaturi de otet.
15.06.2008, 19:17Violeta Marilena Matei
Interesant articol si bogat in continut,usor de urmat retetele indicate.Am sa le folosesc .
16.06.2008, 13:47Luiza-Maria Micu
Un motiv in plus sa iubesc aceasta Formula As. Este pentru toate buzunarele, putin spus, este pentru frumusete interioara si exterioara. De cind am citit, mai ceva vreme, un articol despre drojdie de bere, nu-mi lipseste din casa. Drojdie si tarite. Nu stiu cite riduri mi-am ,,stres" (sa spuna altii) dar sunt aur pentru sanatatea mea si linistea interioara.
18.06.2008, 18:40Ursachi Raluca
Una din retete recomanda "miere calda". Trebuie spus ca încalzirea mierii îi ia acesteia toate calitatile micro-nutritive (vitamine, minerale). Ramâne doar zaharul.
Dealtfel, acesta este si pacatul mierii din comert, prelevata industrial: fagurii sunt topiti si mierea recoltata la temperaturi mari, ceea ce o saraceste de tot. Cumparati de la apicultori artizanali (si vegheati la metoda recoltarii).