Doua noutati ne indreptatesc sa credem ca la Rosia Montana renaste speranta. Dupa deschiderea sezonului de restaurari ale caselor monument istoric, petrecuta in urma cu doua saptamani, sub bagheta mesterului britanic Henry Rumbold (vezi "Formula AS" nr. 821), la Rosia Montana s-a tinut primul curs de turism rural, iar la Paris, cel dintai simpozion vizand patrimoniul natural si cultural din Tara Motilor.
"Lucrator in gospodaria agroturistica""Lucrator in gospodaria agroturistica" este genericul primelor cursuri gratuite de calificare in domeniul turismului rural, desfasurate in saptamana abia incheiata la Rosia Montana. Fundatia Soros a reusit sa aduca aici Asociatia AGROMRO din Sangeorgiul de Mures, fondata in 1999 si finantata de Guvernul Federal al Confederatiei Helvetice. Compus din 376 de ore de teorie si practica, cursul de la Rosia Montana a atras, inca din ziua deschiderii, 29 de sateni, tineri si varstnici, indeosebi femei. Localitatea a fost aleasa dupa ce comuna Albac, programata anterior, a cedat locul Rosiei, considerand ca aici este cea mai mare nevoie de astfel de cursuri. "Din fericire", spune Tiberiu Stef, presedintele asociatiei din Sangeorgiu, "Rosia Montana a primit in dar de la Dumnezeu ceea ce nu gasesti nicaieri in Romania: si mine daco-romane, si case de patrimoniu, si un peisaj mirific, si oameni deosebiti, si munte, si aer. Oportunitati inimaginabile! Intr-o insula din sudul Greciei, vin lunar mii de turisti doar ca sa vada rasaritul soarelui de la ora cinci. Platesc si se intind cuminti pe sezlonguri. Pai, la Rosia, numai daca s-ar aseza unul cu un clop pe cap la poarta de lemn a satului si ar cere cate un euro pentru "intrarea in Paradis", ar putea sa aduca bani grei comunitatii". Dupa o saptamana de teorie, rosienii vor urma un curs de antreprenoriat rural, cu profesorul Liviu Marian, rectorul Universitatii "Petru Maior" din Targu Mures. In final, vor merge in practica la sediul AGROMRO din Sangeorgiu, unde vor invata, printre altele: organizarea meselor pentru turisti, arta condimentarii, arta sosurilor, arta salatelor etc., dar si mulsul mecanic, tehnica curatarii copitelor la vaci, ecornarea (scoaterea butoanelor din cornitele viteilor), intocmirea unui C.V., montarea unui gard electric in jurul unei pasuni s.a. La final, cursantii vor primi diplome recunoscute de Ministerul Muncii si vor putea lucra sau deschide propriile pensiuni. Diplomele vor conta si la accesarea fondurilor europene.
"Patrimoine Roumain - Patrimoine Europeen"Salvarea patrimoniului arheologic de la Rosia Montana a ajuns de multa vreme o cauza europeana. Un nou pas, de o semnificatie aparte, de data aceasta sub patronajul Academiei Romane, a fost facut zilele trecute la Paris, cu ocazia primei editii a Simpozionului "Patrimoine Roumain - Patrimoine Europeen", organizat de RPER (Rencontres du Patrimoine Europe-Roumanie), sub conducerea curatorilor Stefana Bianu si Flaviu Barbacaru. Organizatorii, in parteneriat cu Centrul Cultural Roman din Paris si circa 20 de asociatii culturale europene, au reusit sa aduca la discutii, institutii culturale si de mass-media din Franta si un numeros public. Au fost de fata si cativa emisari ai intereselor companiei Gold Corporation, printre care arheologii Beatrice Cauuet si Bruno Ancel. Potrivit relatarii Stefanei Bianu, "Concluzia trasa de personalitatile prezente a fost aceea ca Gold Corporation urmareste realizarea unui Disneyland minier, cu muzee care sa-i atraga pe turisti intr-o zona bolnava, cu cianura si explozii repetate". In cadrul simpozionului a fost organizat si un maraton de filme documentare despre Rosia Montana, precum si o expozitie de fotografii semnate de arheologul Horia Ciugudean, care s-a bucurat de un mare succes de public. Locul desfasurarii: Salonul de Aur al Palatului de Behague, al Ambasadei Romaniei. Dintre personalitatile care au participat la simpozion ii amintim pe: Teodor Baconschi, ambasadorul Romaniei la Paris, Ionel Haiduc, presedintele Academiei Romane, Magda Carneci, directorul Institutului Cultural Roman, Caroline d'Assay, presedintele Fundatiei Pro Patrimonio Franta, Roger Tropeano, presedintele Asociatiei pan-europene "Les Rencontres", Michel Schulman, presedintele Asociatiei Europene a Jurnalistilor de Patrimoniu, si Vinciane Demoustier, directoare a Asociatiei "Operation Village Roumains" din Belgia.