Pentru combaterea durerilor articulare
Supa cu ghimbir, spanac si carne de pui
Radacina de ghimbir contine gingerol, o substanta care blocheaza prostaglandinele, implicate in inflamatiile provocate de artrita. De asemenea, ghimbirul ajuta la combaterea virusilor gripei.
Ingrediente (pentru 8 persoane): 6 linguri de ulei de plante, 3 catei de usturoi tocati, 2 linguri de ghimbir maruntit (se gaseste in supermarketuri), o ceapa mare, 1,5 kg carne de pui dezosata si taiata fasii, 1,75 litri apa, 2 pumni de spanac proaspat, sare si piper dupa gust.
Mod de preparare: intr-o oala cu fundul gros, puneti jumatate din untdelemn sa se infierbante, apoi caliti usturoiul, ghimbirul si ceapa tocata marunt. Cand aceasta devine translucida, scoateti legumele si puneti-le pe-o farfurie. In aceeasi oala adaugati si restul de untdelemn si puneti carnea de pui la prajit, pana ce se patrunde bine. Adaugati sarea, puneti inapoi usturoiul, ceapa si ghimbirul, turnati deasupra apa si puneti oala la fiert. Reduceti focul si lasati sa fiarba o jumatate de ora, cu vasul acoperit. Adaugati spanacul si amestecati. Inainte de a servi, puneti piper macinat.
Contra inflamatiilor cailor respiratorii
Supa de pui - reteta americana
Studii recente au dovedit ca supa de pui contribuie la prevenirea inflamatiilor si congestiei cailor aeriene superioare. Daca ati racit sau aveti gripa, sa aveti permanent o oala cu supa de pui pe aragaz. Zeama fierbinte si nutritiva decongestioneaza, in vreme ce ingredientele pe care le contine - ceapa si usturoiul - au proprietati antivirale. Pentru a-i spori eficienta, mai zdrobiti cativa catei de usturoi si puneti-i in supa, dupa ce o serviti in farfurie.
Ingrediente (pentru 10 persoane): o gaina intreaga, decupata in opt bucati, 1 kg de morcovi taiati felii rotunde, 1 kg de ceapa, 8 catei de usturoi rasi sau zdrobiti, sare, piper, patrunjel, marar.
Mod de preparare: Puneti bucatile de pui intr-o oala mare, acoperiti-le cu apa si puneti-le la fiert. Reduceti focul si lasati supa sa mijoteasca, luandu-i spuma, daca e cazul. Adaugati rondelele de morcovi si ceapa tocata, apoi laati sa fiarba 2-3 ore, adaugand apa, pe masura ce se evapora. Separat, radeti usturoiul sau pisati-l in mojar, asezonati-l dupa gust, cu sare, piper, patrunjel si marar si turnati-l in supa. Daca vreti ca supa sa fie mai groasa, pasati legumele si puneti-le inapoi in lichid, lasandu-le sa mai dea o data un clocot. Lasati o parte din usturoi pentru a-l pune la urma in farfurie.
Contra durerilor de stomac
Supa de varza
Adeptii retetelor populare de sanatate stiu ce medicament exceptional este varza cruda sau sucul de varza cruda, in tratamentul suferintelor de stomac: arsuri, ulcere gastrice, reflux gastro-esofagian. Ei bine, aceleasi substante active fac ca si varza fiarta sa fie un balsam pentru mucoasele iritate, cu conditia sa fie consumata exclusiv, pe parcursul catorva zile. Efectul e dublu: pe langa potolirea durerilor stomacale, mai dati si cateva kilograme jos.
Ingrediente: 600 g varza, 1 ceapa, 1 catel de usturoi, 1 radacina de telina, 3-4 morcovi, 1 pastarnac, o gulie, 750 g cartofi, 2 linguri ulei de rapita (sau floarea-soarelui), sare, piper, 1 litru de apa.
Mod de preparare: Se curata frunzele exterioare ale verzei, se taie capatana in doua si i se scoate cotorul. Se spala, se zvanta, se taie in fasii cam de 2 cm. Se curata si se toaca ceapa si usturoiul. Se curata morcovii, telina, gulia, pastarnacul si patrunjelul, se spala si se taie marunt. Se curata cartofii, se spala, se taie in cubulete. Se calesc toate in ulei fierbinte, impreuna cu ceapa si usturoiul. Se sareaza, se pipereaza, se adauga apa si se pune oala la fiert. Peste 10 minute, se pune si varza si se lasa la fiert pana se inmoaie toate zarzavaturile, fara ca sa se sfarame cartofii. Cui ii place, poate sa adauge si cateva rosii in bulion, dar nu prea multe, ca sa nu se piarda gustul de zarzavat. Se mananca fara nici un alt adaos - paine, paste fainoase, orez. Rece, e la fel de gustoasa ca si fierbinte.
01.03.2008, 19:48Purcelu Marcelu
1--pt.afectiuni ale stomacului nu sunt indicate preparate calite in ulei ; 2--uleiul de rapita este toxic pt. organism,dand in timp boli asemanatoare paraliziilor-vezi spania,unde s-a folosit mult pe timpul lui franco-,deformari ale fizicului,alterari pshihice ireversibile,etc....uleiul de rapita nu se foloseste decat pt.ungerea si racirea anumitor mecanisme!!! 3--legumele folosite pt. preparare au timpi de fierbere diferiti-varza fierbe cel mai greu si se adauga ultima!?- ;4--1 litru de apa la atata cantitate de legume?!!! ----p.d. - ce inseamna "redactia"? ca stati toti la o cafea si faceti retete?!;unul zice:hai sa punem si piper(!) ca-mi place mie,altul cere usturoi....si gata ciorba!!!
03.03.2008, 19:28Akina Real
Supele cele mai sanatoase sunt cele doar de zarzavat, fara carne (si ulei)! Reteta americana a supei de pui pentru raceala/gripa este o mare prostie - cand organismul este slabit exact carne ii mai lipseste ca sa il dea de tot peste cap (din pacate americanii nu stiu mare lucru despre dieta sanatoasa ...)!
30.04.2009, 20:22Daniela Aron Botezatu
O mare parte din americani- ma refer la cei educati-stiu mult mai multe decat romanii la capitolul nutritie si alimentatie sanatoasa.In magazine nu prea ai sansa sa gasesti carnuri cu grasime -gen Kaizer- iar fiecare produs are specificat compozitia si bineinteles cat la suta grasime.E o mare prejudecata faptul ca americanii nu stiu nimic de spre alimentatie sanatoasa.Sunt si aici uscaturi, oameni carora nu le pasa dar ca idee magazinele incurajeaza alimentatia sanatoasa.Ca multi prefera fast-food ul..e alta treaba!