Un cires pentru lumea de dincolo
Uricani, 26 februarie 2007. Constantin Jitaru, un baietel de 8 ani, tocmai s-a intors de la scoala. Mama lui plecase de o luna sa munceasca in Germania, iar tatal, ramas fara o mana in urma unui accident de mina, se chinuia din rasputeri sa castige o paine. Baiatul era abatut de cateva zile, dorul de mama il chinuia tare. A intrat in camera si n-a mai iesit de-acolo mult timp. Pana cand s-a dus sora lui sa vada ce-i cu el. Si-atunci, tipatul ei a infiorat tot blocul. Constantin se spanzurase cu o sfoara de manerul unui sifonier.
Citeste tot articolul
Un vis se pregateste sa moara: CASATORIA
De la o vreme incoace, cu sufletele tinerilor se petrece ceva ciudat. E vorba de tinerii prinsi in activitati care le dau satisfactii materiale si un standard de viata superior. Isi cumpara case, masini, calatoresc in strainatate, folosind la maximum oportunitatile create in noua Romanie europeana. Doar ca undeva s-a produs o fisura. "Pusul pe procopseala" i-a saracit sufleteste, le-a furat marele vis al iubirii, i-a instrainat. ...
Citeste tot articolul
Totul despre COLESTEROL
Cand mergem la doctor si aflam ca avem prea mult colesterol in sange, suntem mai degraba nedumeriti decat speriati. Putini sunt cei care pot sa aprecieze corect daca valoarea comunicata reprezinta sau nu un risc pentru sanatate. Uimirea e mare, mai ales cand, in ciuda unei diete sarace in colesterol, valoarea lui se incapataneaza sa nu scada.
Citeste tot articolul
Puterea cuvantului
In fiecare zi, o persoana normala rosteste in medie cam 25.000 de cuvinte. Intr-un singur an, asta inseamna, puse laolalta, peste o suta de carti a cate 500 de pagini. Dar cat la suta din aceste cuvinte au fost folosite cu rost, pentru a exprima sau comunica ceva util sau frumos? Cate din aceste o suta de carti ar fi pline de barfe, nimicuri, injuraturi, minciuni, exagerari, vorbe grele? Ce titluri ar avea aceste carti? Si in cate pagini am putea inghesui acele cuvinte care au adus bucurie, au construit, au mangaiat, au vindecat ori au creat?
Citeste tot articolul
Efectele "rundei Melescanu"
"Lupta dintre palate" si-a adaugat un nou episod. Dupa respingerea de catre Presedintie a candidaturii Noricai Nicolai la postul de ministru al Justitiei, a urmat refuzul ministrului interimar, d-l Teodor Melescanu, de a da curs cererii de deschidere a urmaririi penale in opt "dosare grele" privind actuali si fosti ministri. Desi cererea era avizata de presedintele tarii, iar ministerul Justitiei trebuia sa joace simplul rol de curier prin transmiterea dosarelor catre DNA, d-l Melescanu a gasit tot felul de "chichite avocatesti" pentru retrimiterea avizelor la Cotroceni.
Citeste tot articolul
"Formula AS": mai scumpa, dar mult mai bogata!
Cu primul ei numar din luna februarie 2008, revista "Formula AS" isi "imbogateste", si continutul, si pretul. Va avea 8 pagini in plus (32 fata de 24) si va costa 2,5 lei. Scumpirea este obligatorie si a fost provocata de explozia pretului de tipar. Nu avem o tipografie a noastra, nici sponsori, nici sustinatori nevazuti. In "spate" se afla doar munca noastra si Dumnezeu. Fara El nu ne-am putea descurca asa cum o facem, doar din vanzarea ziarului.
Citeste tot articolul
Groapa cu deseuri toxice
Consiliul national pentru studierea arhivelor securitatii a primit un sediu nou, dupa ce ani de zile a stat intr-unul impropriu, semanand mai degraba cu vilele ridicate pe banii statului de drept, de cine stie ce regie, decat cu o institutie care are in studiu si conservare zeci de kilometri de arhiva comunista. Intre timp, si kilometrajul memoriei comuniste a Romaniei s-a schimbat. Era vorba, la inceput, despre circa 20 de km de dosare provenite din arhivele fostei securitati. Li s-au adaugat alti kilometri din arhivele altor servicii secrete, ale justitiei, ale ministerului de interne, ale armatei. Si exista promisiunea, facuta scrasnit, ca vor fi indesate aici si arhivele fostului partid comunist.
Citeste tot articolul
Ion Antohe - "Drama pamantului romanesc e incalculabila pe termen lung"
Hibrizii si soiurile noastre de porumb sunt mai valoroase decat cele modificate genetic. Fiecare planta are o serie de gene aflate "in adormire", asa cum creierul uman are resurse uriase nefolosite in viata de zi cu zi. Inspirati din cercetarile germane, am reusit si noi, cu bani putini, in conditii as zice eroice, sa activam acea gena adormita care poate proteja porumbul de actiunea distrugatoare a unor ierbicide, asa cum face gena straina din porumbul OMG.
Citeste tot articolul
Leacuri populare
Ma intristeaza tabloul pe care-l vad zilnic dupa sarbatori. Peste tot - pe strada, pe dupa blocuri, langa tomberoane, gasim braduti sau brazi falnici aruncati dupa ce si-au facut datoria de pomi de Craciun. Sa le oferim o a doua sansa: bradul ne poate vindeca de multe probleme, uneori mai bine decat medicamentele compensate. Toate partile lui au calitati terapeutice.
Citeste tot articolul
Probleme cu parul?
100% dintre femei viseaza sa aiba un par bogat si stralucitor. Din pacate, mai putin de jumatate din ele isi vad cu ochii acest ideal. Motivul? Unele nu stiu cum sa il ingrijeasca corect, altele nu pot sa se descurce in jungla de produse cosmetice aparute in comertul de frumusete. Pe care dintre ele sa il alegi, cand fiecare e insotit de o reclama asurzitoare, care iti garanteaza ca tocmai cel pe care il ai in fata este intruchiparea perfectiunii?
Citeste tot articolul
Cosmetica naturii
Se stie ca galbenusul de ou este un sampon ideal pentru par. Dar maioneza este si mai buna, pentru ca ea reprezinta un revitalizant puternic. Dupa ce va spalati cu sampon, clatiti-va doar o data - de doua ori, apoi aplicati pe par maioneza. Lasati-o sa actioneze intre 10 minute si o ora....
Citeste tot articolul
Cum congelam si cum dezghetam alimentele (II)
Mancaruri gatite si coapte. Se pot congela? Bineinteles! Cu conditia sa fie bine racite inainte de a le baga in congelator. Vasele trebuie sa fie umplute pana la maximum doi centimetri sub margine, pentru ca lichidele cresc in volum cand ingheata.
Citeste tot articolul
Bucatarie "calduroasa"
Salata de pui cu paste:Ingrediente (pentru 6 portii): 2 piepti de pui (sau 4 copane), 75 g macaroane, sare, 1 morcov, 2 tulpini de telina, 1/2 ardei gras (rosu), 4 linguri sos de soia, 2 linguri otet, 3 linguri ulei de floarea-soarelui, piper proaspat macinat, 50 g arahide prajite, 1 legatura patrunjel verde sau menta proaspata.
Citeste tot articolul
Adio, Domnule Barbu Brezianu!
Recunosc, mi-a fost tare greu sa scriu acest titlu. Mi-a fost tare greu sa admit ca nu voi mai trece niciodata dincolo de poarta acelei vile impozante, de un stil nedefinit, inalta de vreo doua etaje, plantata in mijlocul unei gradini destul de mari pentru zona centrala in care se afla, adica pe bulevardul Dacia din Bucuresti. Nu-mi vine sa cred ca nu voi mai urca niciodata scarile destul de inguste, cu trepte alunecoase, cu "tinatoare" de metal lucios, ce duc sus de tot, in crestetul cladirii. Adica acolo unde se afla locuinta - un fel de "mansarda" spatioasa a acelui print al culturii romanesti...
Citeste tot articolul
Selectia "Formula AS"
Foarte atasat de locurile natale din zona Bacaului si mai ales de orasul studiilor liceale, Barlad, cu o veche traditie culturala si din care au pornit in lume numeroase personalitati de valoare nationala si universala, C.D. Zeletin (azi presedinte de onoare al renascutei Academii Barladene), a fost atras inca din adolescenta de figura unei mari pianiste originare din zona, principesa Elena Bibescu (1855-1902), o muziciana virtuoza, o sprijinitoare si propagatoare a artelor, protectoare a lui George Enescu (ei i se datoreaza impunerea geniului componistic si interpretativ enescian in Franta; de altfel, cel care o considera o a doua sa mama i-a inchinat intreaga lui opera de pana la Oedip), o fire nobila, generoasa, pasionala si extrem de inzestrata intelectual. ...
Citeste tot articolul
O intrebare, un raspuns
Stela Popescu - "La inceputul lunii februarie suntem invitati in Israel, cu un spectacol al "Operei comice pentru copii", unicul nostru teatru muzical pentru cei mici (dar nu numai pentru ei, cum constatam de fiecare data). Vom prezenta numerosilor nostri admiratori de acolo "Piatra din casa", un musical dupa Alecsandri, compus de Roman Vlad, un tanar compozitor roman de mare talent. In varianta noastra muzicala, actori si solisti cunoscuti ai Operei si Operetei Nationale, precum si elevi ai liceului de coregrafie din Bucuresti, se dezlantuie intr-o actiune trepidanta, cu momente de haz nebun si in ritmuri alerte..."
Citeste tot articolul
Mihaela Craciun (TVR I)
Acum zece ani, cand am venit de la Suceava in Bucuresti. Era in '97, si in TVR, pe holuri intalneam persoane pe care le salutam numai pentru ca le stiam de la televizor si le admiram. Cu timpul, unii dintre acesti oameni mi-au devenit prieteni. Eu chiar cred in profesionistii din aceasta televiziune, cred in valoarea arhivei TVR-ului si a emisiunilor cu care am crescut. ...
Citeste tot articolul
Scrisori de la cititori
Intr-o seara, la sfarsitul lunii iulie 1953, citeam pe o banca din fata portii un roman. Amurgise deja cand, la un moment dat, a trecut in galop un cal cu un calaret ce isi indemna bidiviul de mama focului. Fara sa-i dau mare atentie, am observat ca i-a cazut ceva de pe sa. Am lasat cartea, si asa era deja intuneric, si am alergat la acel obiect, care am constatat ca era o geanta din piele cu curea de pus pe umar, cum purtau pe atunci plutasii, pe Bistrita. ...
Citeste tot articolul
Opera Romana la inceput de an
Catalin Ionescu Arbore: "Opera va ramane intotdeauna un gen de spectacol atractiv prin insasi complexitatea lui, iar in momentul de fata traieste chiar un reviriment. Satul de spectacolul de strada, satul de televiziuni care nu aduc lucruri foarte importante, in afara spectacolului politic, publicul revine in salile de teatru si opera."
Citeste tot articolul
ZODIACUL LUNII FEBRUARIE
Luna incepe sub auspicii favorabile, mai ales pentru zodiile de pamant, si mai ales in zona muncii si-a sanatatii. Din 20, lucrurile se schimba si trebuie sa ne ferim de complicatii in aceste domenii. Pe 7 avem eclipsa de Soare in Varsator, pe 21, eclipsa de Luna in Leu ...
Citeste tot articolul
Atentie! Incep concertele
Dupa un 2007 plin de evenimente muzicale, concertele se tin lant si in 2008. O saptamana-doua de pauza, iar apoi trupele de jazz si rock au reintrat in circuitul cluburilor. Aflat la prima sa stagiune, Teatrul Metropolis a propus bucurestenilor un proiect nou, "Interzis FM - Muzici ce nu se dau la radio", ce a debutat pe 21 ianuarie, cu concertul sustinut de A.G. Weinberger Band. De obicei, concertele sustinute in sali de teatru au o atmosfera aparte, mai intima decat in sali mari, mai propice auditiei decat cluburile, ai caror clienti sunt uneori mai interesati sa consume, sa discute. Concertul de la Metropolis nu a facut exceptie, iar cei ce au ales sa isi inceapa astfel saptamana - sala a fost plina - au avut parte de-o seara incantatoare. ...
Citeste tot articolul
Nume mari pe scenele noastre
Iubitorii muzicii blues sunt invitati, intre 14 si 16 februarie, la Sighisoara, pentru cea de a treia editie a festivalului de gen. Vor fi cate doua recitaluri pe zi, gazduite de casa de Cultura "Mihai Eminescu".
Citeste tot articolul