Tort de ciocolata
Ingrediente (pentru 5-6 persoane): Pentru blat: 125 g nuci tocate prin masina de macinat nuci (pudra), 125 g zahar, 100 g ciocolata amaruie, 85 g unt, 4 oua, 40 g cacao, 1 dl frisca nebatuta, 50 g faina. Pentru crema: 250 g ciocolata neagra, amaruie, 2,5 dl frisca nebatuta, 60 g unt.
Mod de preparare: * Preparati blatul. Ungeti cu unt o forma rotunda cu pereti detasabili (diametrul: 24 cm) si incingeti cuptorul la 190gr.. * Amestecati faina cu praful de cacao, spargeti ouale, puneti albusurile intr-un castron si lasati galbenusurile in jumatatile de coaja. * Rupeti ciocolata bucatele, topiti-o pe baie de abur sau la cuptorul cu microunde, adaugati untul, frecati-le bine si pe urma incorporati frisca nebatuta si amestecati. * Frecati galbenusurile cu zaharul, pana ce se albesc si adaugati faina + praful de cacao, amestecand intruna. Incorporati aluatul astfel obtinut in crema de ciocolata preparata anterior si adaugati apoi, usor, albusurile batute spuma. Turnati aluatul in forma, neteziti-l la suprafata, dati-l la cuptor si lasati-l sa se coaca 35-40 de minute. * Scoateti blatul din cuptor, lasati-l aproximativ 10 minute, puneti-l, caldut, pe un platou si lasati-l sa se raceasca. * Preparati crema: rupeti ciocolata bucatele intr-un castron. Puneti 1,5 dl de frisca nebatuta pe foc, lasati-o sa dea in clocot si turnati-o peste ciocolata. Lasati-o sa se odihneasca un minut, adaugati untul, amestecati si lasati crema sa se intareasca. * Taiati blatul racit in doua (pe orizontala) si lasati jumatatea inferioara pe platou. Bateti cu telul frisca ramasa, incorporati-o in crema de ciocolata, intindeti-o pe jumatatea de blat de pe platou si lasati-o, la rece, sa se intareasca. Asezati deasupra jumatatea superioara si lasati tortul sa se odihneasca circa 2 ore la rece. * Inainte de a-l servi, pudrati totul cu cacao si ornati-l.
Trufe
Ingrediente (pentru circa 30 de bucati): 250 g ciocolata, 25 g unt, 2,5 dl frisca nebatuta, 1 baton de vanilie. Pentru pudrat trufele: 2 linguri cacao pudra, 150 g nuca de cocos pudra (din magazin) sau fistic tocat.
Mod de preparare: * Dati ciocolata pe razatoarea mica si puneti-o intr-un castron. * Puneti pe foc frisca impreuna cu batonul de vanilie si cand clocoteste, turnati-o peste ciocolata si incorporati apoi untul. Lasati sa se odihneasca un minut, indepartati vanilia si amestecati, pana ce compozitia devine neteda. Lasati-o sa se raceasca 30 de minute. * Puneti fisticul tocat marunt (sau pudra de cocos) intr-o farfurie adanca si pudra de cacao in alta farfurie. * Amestecati puternic cu telul compozitia de cacao (rece), luati din ea o cantitate de marimea unei nuci, tavaliti-o prin cacao si nuca de cocos (fistic) si procedati la fel cu restul compozitiei. Tineti trufele cel putin 4 ore la rece, inainte de a le servi.
Crema de ciocolata
Mod de preparare: * Taiati ciocolata bucatele si puneti-o intr-un castron. * Turnati laptele intr-o cratita, adaugati scortisoara sau batonul de vanilie taiat in doua (pe lung) si lasati-le sa dea in fiert, la foc mic. Frecati - intr-un castron - ouale cu zaharul, pana ce se albesc, adaugati laptele fierbinte, putin cate putin, puneti crema pe foc (intr-o craticioara) si continuati sa amestecati, pana ce nu mai cade de pe lingura. Luati-o de pe foc, turnati-o peste ciocolata, printr-o sita, si amestecati, pana ce se topeste ciocolata. Lasati apoi crema sa se raceasca, amestecand din timp in timp. * Bateti frisca lichida cu telul si incorporati crema de ciocolata. Turnati-o in cupe si tineti-o cel putin 2 ore la frigider, inainte de-a o servi.
Soufle de ciocolata cu crusta
Ingrediente (pentru 7-8 persoane): 300 g ciocolata amaruie, 6 oua, 200 g zahar tos, 150 g unt moale, 1 lingurita esenta de vanilie, 1 lingura rom.