Se apropie sarbatorile...

Redactia
Un Craciun de ciocolata

Tort de ciocolata
Ingrediente (pentru 5-6 persoane): Pentru blat: 125 g nuci tocate prin masina de macinat nuci (pudra), 125 g zahar, 100 g ciocolata amaruie, 85 g unt, 4 oua, 40 g cacao, 1 dl frisca nebatuta, 50 g faina. Pentru crema: 250 g ciocolata neagra, amaruie, 2,5 dl frisca nebatuta, 60 g unt.
Mod de preparare: * Preparati blatul. Ungeti cu unt o forma rotunda cu pereti detasabili (diametrul: 24 cm) si incingeti cuptorul la 190gr.. * Amestecati faina cu praful de cacao, spargeti ouale, puneti albusurile intr-un castron si lasati galbenusurile in jumatatile de coaja. * Rupeti ciocolata bucatele, topiti-o pe baie de abur sau la cuptorul cu microunde, adaugati untul, frecati-le bine si pe urma incorporati frisca nebatuta si amestecati. * Frecati galbenusurile cu zaharul, pana ce se albesc si adaugati faina + praful de cacao, amestecand intruna. Incorporati aluatul astfel obtinut in crema de ciocolata preparata anterior si adaugati apoi, usor, albusurile batute spuma. Turnati aluatul in forma, neteziti-l la suprafata, dati-l la cuptor si lasati-l sa se coaca 35-40 de minute. * Scoateti blatul din cuptor, lasati-l aproximativ 10 minute, puneti-l, caldut, pe un platou si lasati-l sa se raceasca. * Preparati crema: rupeti ciocolata bucatele intr-un castron. Puneti 1,5 dl de frisca nebatuta pe foc, lasati-o sa dea in clocot si turnati-o peste ciocolata. Lasati-o sa se odihneasca un minut, adaugati untul, amestecati si lasati crema sa se intareasca. * Taiati blatul racit in doua (pe orizontala) si lasati jumatatea inferioara pe platou. Bateti cu telul frisca ramasa, incorporati-o in crema de ciocolata, intindeti-o pe jumatatea de blat de pe platou si lasati-o, la rece, sa se intareasca. Asezati deasupra jumatatea superioara si lasati tortul sa se odihneasca circa 2 ore la rece. * Inainte de a-l servi, pudrati totul cu cacao si ornati-l.

Trufe
Ingrediente (pentru circa 30 de bucati): 250 g ciocolata, 25 g unt, 2,5 dl frisca nebatuta, 1 baton de vanilie. Pentru pudrat trufele: 2 linguri cacao pudra, 150 g nuca de cocos pudra (din magazin) sau fistic tocat.
Mod de preparare: * Dati ciocolata pe razatoarea mica si puneti-o intr-un castron. * Puneti pe foc frisca impreuna cu batonul de vanilie si cand clocoteste, turnati-o peste ciocolata si incorporati apoi untul. Lasati sa se odihneasca un minut, indepartati vanilia si amestecati, pana ce compozitia devine neteda. Lasati-o sa se raceasca 30 de minute. * Puneti fisticul tocat marunt (sau pudra de cocos) intr-o farfurie adanca si pudra de cacao in alta farfurie. * Amestecati puternic cu telul compozitia de cacao (rece), luati din ea o cantitate de marimea unei nuci, tavaliti-o prin cacao si nuca de cocos (fistic) si procedati la fel cu restul compozitiei. Tineti trufele cel putin 4 ore la rece, inainte de a le servi.

Crema de ciocolata
Ingrediente (pentru 4 persoane): 250 g ciocolata amaruie, 1/3 l lapte, 80 g zahar tos, 4 galbenusuri, 1,5 dl frisca nebatuta, 1 bucata de scortisoara sau 1 baton de vanilie.
Mod de preparare: * Taiati ciocolata bucatele si puneti-o intr-un castron. * Turnati laptele intr-o cratita, adaugati scortisoara sau batonul de vanilie taiat in doua (pe lung) si lasati-le sa dea in fiert, la foc mic. Frecati - intr-un castron - ouale cu zaharul, pana ce se albesc, adaugati laptele fierbinte, putin cate putin, puneti crema pe foc (intr-o craticioara) si continuati sa amestecati, pana ce nu mai cade de pe lingura. Luati-o de pe foc, turnati-o peste ciocolata, printr-o sita, si amestecati, pana ce se topeste ciocolata. Lasati apoi crema sa se raceasca, amestecand din timp in timp. * Bateti frisca lichida cu telul si incorporati crema de ciocolata. Turnati-o in cupe si tineti-o cel putin 2 ore la frigider, inainte de-a o servi.

Soufle de ciocolata cu crusta
Ingrediente (pentru 7-8 persoane): 300 g ciocolata amaruie, 6 oua, 200 g zahar tos, 150 g unt moale, 1 lingurita esenta de vanilie, 1 lingura rom.
Mod de preparare: * Incingeti cuptorul la 150gr. si ungeti cu unt o forma rotunda cu diametrul de 26 cm. Rupeti ciocolata bucati si lasati-o sa se topeasca pe baie de apa sau in cuptorul cu microunde. Amestecati-o si lasati-o sa se raceasca. * Spargeti 2 oua intregi intr-un castron, adaugati celelalte 4 galbenusuri si puneti albusurile deoparte. Adaugati zaharul si frecati ouale, pana ce incep sa se albeasca si isi tripleaza volumul. Incorporati romul si vanilia, amestecand cu putere, apoi ciocolata, usor, cu o spatula, si la sfarsit untul, pana ce compozitia devine omogena. * Incorporati, cu grija, si albusurile batute spuma (nu prea tare). * Turnati aluatul astfel preparat in forma, dati-l 35 de minute la cuptor si lasati-l apoi sa se odihneasca - inainte de a-l rasturna - si sa se raceasca. In timpul coptului, aluatul creste, ca un soufle, dupa care cade, formand o crusta. Serviti-l asa sau impreuna cu o crema usoara ori un sos de ciocolata.