Tarta de rosii cu cimbru
Ingrediente: Pentru aluat - 120 g unt rece, 175 g faina, 1/4 lingurita sare, 3-5 linguri de apa de la gheata, 1/2 lingurita cimbru uscat. Umplutura: 3 rosii mari (500 g), sare, 150 g branza sau cascaval taiat felii, piper, cate o lingurita de busuioc si rozmarin verde, o lingura de parmezan ras (cascaval), 2 linguri unt topit.
Mod de preparare: * Se taie untul bucatele, se amesteca cu faina, sarea, apa si cimbrul pisat bine, pana ce se obtine un aluat neted. Se infasoara in folie de celofan si se pune la rece o jumatate de ora. * Se spala rosiile si se taie bucati. Se pun pe o sita, se sareaza si se lasa sa se scurga 30 de minute. * Se unge o forma cu unt. * Se intinde aluatul pe un fund de lemn, apoi se aseaza in forma si i se preseaza marginile de ea. Se inteapa ici-colo cu furculita. Se coace 15 minute in cuptorul incins. Se aseaza branza si rosiile pe blatul de aluat. Se pipereaza, se presara cu parmezan si ierburi aromate. Se stropeste cu unt topit si se coace 20-25 de minute.
Rosii gratinate cu branza telemea
Ingrediente: 1 kg rosii mijlocii, 4 linguri untdelemn, sare, piper, 2 catei de usturoi, cateva fire de busuioc, cimbru si majoran (tocate), 250 g branza telemea.
Mod de preparare: * Se taie rosiile in doua. * Se unge cu untdelemn un vas de Jena si se pun in el rosiile cu partea taiata in sus. Se sareaza, se pipereaza. * Se curata usturoiul si se taie marunt. Se amesteca cu verdeturile tocate si cu restul de untdelemn. Se intinde pe jumatatile de rosii. * Se taie telemeaua in felii subtiri si se aseaza pe rosii. Se baga vasul la cuptorul incins dinainte si se lasa circa 15 minute.
Salata de rosii cu fasole boabe
Ingrediente: 500 g boabe fasole uscata fiarta, 250 g rosii mici (cireasa), 4 fire de salvie proaspata, 3 linguri untdelemn, o lamaie, sare grunjoasa, piper proaspat macinat, parmezan sau branza rasa, 50 g masline fara samburi.
Salsa de rosii cu placintele de cartofi
Ingrediente: Pentru placintele - 1 kg cartofi fainosi, sare, 2 dovlecei, 2 linguri de untdelemn, piper, 1/2 tulpina de praz, 2 oua, 30 g unt topit. Pentru salsa: 1 kg rosii, o ceapa rosie, un castravete crud, coriandru tocat, sucul de la o jumatate de lamaie, 2 linguri untdelemn, sare, sos iute (tabasco) etc.
Mod de preparare: * Se spala cartofii, se curata de coaja si se fierb circa 20 de minute in apa sarata. Se curata dovleceii de coaja si se taie in cubulete. Se calesc in ulei fierbinte. Se sareaza, se pipereaza. Pentru salsa, se spala rosiile, se curata ceapa si castravetele. Se taie marunt. Se amesteca cu sucul de lamaie, coriandru si untdelemn. Se condimenteaza cu sare si sos iute (cateva picaturi). Se scurg cartofii de apa. Se dau prin masina de tocat sau sita si se amesteca cu dovleceii caliti. Se adauga prazul taiat feliute subtiri. Se amesteca ouale, se pune sare si piper. Cu palmele umede, se formeaza 12 placintele. Se prajesc in unt topit, circa 4 minute pe fiecare parte. Se servesc la masa cu salsa.
Dulciuri
Prajitura cu prune
Ingrediente: 400 g prune bine coapte, 15 cl lapte semi-gras, 2 galbenusuri de ou, o lingura de amidon, 2 linguri de faina, 3 linguri de zahar praf, 5 picaturi esenta de vanilie, un varf de cutit de sare.
Mod de preparare: * Incalziti cuptorul. Spalati prunele si scoateti-le samburii. * Amestecati o lingura de faina cu amidonul si galbenusurile de ou, zaharul, esenta de vanilie si sarea. Adaugati laptele, batand cu un tel. * Pudrati o forma de prajituri cu restul fainei si puneti in ea prunele. Varsati deasupra aluatul. Dati forma la cuptor 25 de minute.
31.10.2007, 09:41Ana Ana
Dragilor, vremea rosiilor tocmai s-a dus... la fel ca si a prunelor... mai folositoare ar fi niste retete de sezon cred eu...