Ingrediente (pentru 4 persoane): 300 g ceapa, 60 g unt, 1 lingura faina, 1 l zeama concentrata de carne de pasare, 125 ml vin alb sec, sare, piper, 1/4 bagheta, 100 g cascaval.
Mod de preparare:
Se curata ceapa, se taie rondele si se rumeneste usor in untul incins. Se adauga faina, se prajeste putin, se stinge cu zeama de carne si vin si se lasa sa dea supa in clocot. Se sareaza, se pipereaza si se fierbe incet, la foc mic, circa 30 de minute. * Se taie bagheta in 4 felii si se prajeste (in toaster). Se incinge cuptorul la 250gr. si se rade cascavalul. * Se toarna supa in 4 boluri termorezistente (de Jena), se aseaza cate-o felie de bagheta deasupra, peste care se presara cascavalul ras, se da la cuptor, pana ce se rumeneste cascavalul si se serveste fierbinte.
Placinta picanta cu ceapa
Ingrediente (pentru 12 bucati): 800 g ceapa, 250 g faina, 125 g unt, 4 oua, 100 g bacon, 1 lingura ulei, sare, piper, 150 ml smantana, 100 g frisca lichida, putin chimen macinat, 50 g cascaval ras.
Mod de preparare:
Se framanta un aluat din faina, unt, 1 ou si putina sare si se lasa 30 de minute la frigider, sa se odihneasca. * Se curata ceapa si se taie julienne. Baconul taiat cubulete se prajeste in uleiul incins, se scoate din tigaie si se dunstuieste ceapa si se condimenteaza cu sare si piper. * Se bat bine celelalte oua cu smantana si frisca si se adauga sare, piper si chimen. * Se-ncinge cuptorul la 200gr.. Se-ntinde aluatul si se imbraca cu el o forma rotunda, cu diametrul de 26 cm. Se pune deasupra ceapa, se toarna ouale batute, se presara cu cascavalul ras si se coace placinta circa 45 de minute in cuptorul incins. Calda, se presara peste ea cubuletele de bacon prajit si se serveste imediat.
Pulpe de pui cu ceapa si masline
Mod de preparare:
Se amesteca toate condimentele (inclusiv sarea) si se freaca cu ele pulpele de pui spalate si zvantate. Se curata ceapa si se taie rondele subtiri. * Se incinge uleiul intr-o cratita si se prajesc pulpele de pui pe toate partile. Se adauga ceapa, se prajeste si ea putin si se stinge cu zeama de carne. Se incorporeaza maslinele si se fierb - cu capac - aproximativ 40 de minute, la foc potrivit. * Se scot pulpele din cratita si se aseaza pe un platou. Sosul (zeama) se condimenteaza cu sare, piper si zeama de lamaie, se toarna peste pulpe, se garnisesc cu felii de lamaie si se servesc calde.
Dulciuri:
Tarta cu mere
Ingrediente (pentru 5-6 persoane): Aluat fraged (pentru tarta), 1 kg mere, 1 lamaie, 50 g migdale taiate felii, 1 lingura zahar tos (mai mare), 50 g faina. Pentru crema: 25 cl lapte, 3 galbenusuri + 2 albusuri, 50 g zahar, 1 plic zahar vanilat, 30 g faina, 20 g unt, 50 g stafide, 5 cl rachiu de fructe, 1 priza sare.
Mod de preparare:
Puneti stafidele in rachiu si lasati-le sa se umfle. Incingeti cuptorul la 180gr.
Intindeti aluatul (grosimea 5 mm), imbracati cu el o tava pentru tarte si intepati-l cu furculita. Acoperiti-l cu o coala de hartie pentru copt si cu un strat de boabe de fasole uscata, dati-l la cuptor si lasati-l sa se pre-coaca 10 minute.
Intre timp, preparati crema. Fierbeti laptele. Frecati bine galbenusurile cu zaharul, zaharul vanilat si faina, pana ce se albesc si adaugati laptele clocotit, putin cate putin, amestecand cu telul. Rasturnati compozitia in oala in care a fiert laptele, puneti-o pe foc si lasati-o sa se ingroase 5 minute, amestecand cu o lingura de lemn. Luati apoi crema de pe foc, adaugati untul, stafidele si rachiul si acoperiti-o cu un capac.
Incorporati in crema albusurile batute spuma cu o priza de sare.
Curatati merele, taiati-le in sferturi si stropiti-le cu zeama de lamaie. Turnati crema peste aluatul pre-copt, asezati deasupra merele, presarati migdalele si zaharul tos, dati tarta 15 minute la cuptor si serviti-o calduta.