Ingrediente: 3 castraveti, 5 pahare iaurt natural, 1 ceapa verde, 1 catel de usturoi, 1/2 lamaie, 2 foi de gelatina, 4 linguri vin alb sec, 2 albusuri, 2 linguri marar verde, 6 frunze de menta, 1 lingurita zahar, sare grunjoasa, sare fina, piper alb.
Mod de preparare:
Spalati si stergeti un castravete si taiati felii foarte subtiri (circa 30) si puneti-le deoparte, inveliti-l in folie de plastic. Curatati si castravetii ramasi, taiati-i in doua pe lung, indepartati semintele si maruntiti deasupra unei strecuratoare. Presarati peste ei sare grunjoasa si lasati sa zemuiasca cel putin o ora.
Inmuiati gelatina intr-un bol cu apa rece, stoarceti-o, lasati-o sa se topeasca in vinul incalzit si apoi sa se raceasca. Curatati ceapa si usturoiul si taiati-le ceva mai mare.
Dupa ce s-au scurs bine castravetii, presati-i intre palme, putini cate putini. Mixati-i cu iaurtul, ceapa, usturoiul, zeama jumatatii de lamaie, vinul alb caldut, mararul si zaharul si condimentati-i cu piperul alb.
Bateti albusurile spuma cu un varf de curtit de sare si incorporati-le usor in spuma de castraveti.
Turnati spuma in 6 cupe mici, dati-o 2 ore la frigider si serviti-o rece, garnisita cu feliile de castraveti puse deoparte si cu frunzulite de menta.
Tort cu rosii si branza
Ingrediente: 6 rosii potrivite (1 kg), 400 g telemea, 80 g masline negre fara samburi, 1/2 legatura busuioc, 4 linguri ulei de masline, 2 lingurite piper boabe, sare, 2 foi de placinta coapte.
Mod de preparare:
Indepartati pendunculul rosiilor, taiati-le rondele, presarati-le cu sare si puneti-le deoparte 15 minute.
Intre timp, taiati branza lamele si maslinele cubulete si pisati
![Feluri de vara](/fas_default.png)
Taiati placinta in patru si serviti-o rece, eventual cu un sos de ulei de masline si zeama de lamaie.
Ardei si rosii cu risotto
Ingrediente (pentru 6 persoane): 6 rosii, 1 ardei gras rosu, 1 ardei gras verde, 1 ardei gras galben, 300 g carne de vita tocata, 200 g orez (arborio), 1 ceapa, 3 catei de usturoi, 1 l zeama concentrata de carne de vita (Knorr+apa), 1 lingurita oregano, 7 linguri ulei de masline, sare, piper.
Mod de preparare:
Taiati capacelele rosiilor si scobiti-le cu o lingurita, sarati-le in interior si asezati-le cu gura in jos pe o tava.
Taiati ardeii in patru si eliminati nervurile si semintele. Curatati ceapa si tocati-o marunt.
![Feluri de vara](/fas_default.png)
Incingeti 2 linguri de ulei intr-o tigaie si prajiti carnea tocata, sfaramand-o cu furculita, sarati-o, piperati-o si incorporati-o in risotto.
Incingeti cuptorul la 180gr.. Umpleti rosiile si sferturile de ardei cu risotto, asezati-le intr-o forma unsa cu ulei, acoperiti rosiile cu capacelele taiate, stropiti-le (si sferturile de ardei) cu ulei, dati-le 20 de minute la cuptor si serviti-le fierbinti.
Dulciuri
Budinca de orez cu capsuni
Ingrediente: 500 g capsuni, 150 g orez cu bobul rotund, 75 cl lapte, 80 g zahar pudra, 1 lingura frisca nebatuta (smantana dulce), 1 ou mare, 2 linguri sirop de fructe (de padure), 1/2 lamaie, 1 priza vanilie, 1 varf de cutit sare.
Mod de preparare:
Pre-fierbeti orezul spalat, circa 2 minute, intr-o cratita cu apa clocotita, lasati-l putin sa se raceasca si sa se scurga si puneti-l inapoi in cratita, impreuna cu laptele. Adaugati vanilia si sarea si lasati-l sa fiarba - cu capac - aproximativ 45 de minute, la foc mic.
![Feluri de vara](/fas_default.png)
Incingeti cuptorul la 180gr.. Spalati capsunile, zvantati-le si rupeti-le coditele. Taiati-le bucati si incorporati jumatate din ele in orez. Turnati orezul intr-o forma (sau in 6 forme mici) si dati-l 15 minute la cuptor. Dupa ce s-a racit la temperatura camerei, tineti-l cel putin 2 ore la frigider.
Mixati capsunile ramase cu putina zeama de lamaie si cu siropul de fructe si puneti sosul la rece, in frigider.
Rasturnati budinca si serviti-o rece, impreuna cu sosul.