Feluri de vara

Redactia
Spuma de castraveti.


Ingrediente: 3 castraveti, 5 pahare iaurt natural, 1 ceapa verde, 1 catel de usturoi, 1/2 lamaie, 2 foi de gelatina, 4 linguri vin alb sec, 2 albusuri, 2 linguri marar verde, 6 frunze de menta, 1 lingurita zahar, sare grunjoasa, sare fina, piper alb.
Mod de preparare:

Spalati si stergeti un castravete si taiati felii foarte subtiri (circa 30) si puneti-le deoparte, inveliti-l in folie de plastic. Curatati si castravetii ramasi, taiati-i in doua pe lung, indepartati semintele si maruntiti deasupra unei strecuratoare. Presarati peste ei sare grunjoasa si lasati sa zemuiasca cel putin o ora.
Inmuiati gelatina intr-un bol cu apa rece, stoarceti-o, lasati-o sa se topeasca in vinul incalzit si apoi sa se raceasca. Curatati ceapa si usturoiul si taiati-le ceva mai mare.
Dupa ce s-au scurs bine castravetii, presati-i intre palme, putini cate putini. Mixati-i cu iaurtul, ceapa, usturoiul, zeama jumatatii de lamaie, vinul alb caldut, mararul si zaharul si condimentati-i cu piperul alb.
Bateti albusurile spuma cu un varf de curtit de sare si incorporati-le usor in spuma de castraveti.
Turnati spuma in 6 cupe mici, dati-o 2 ore la frigider si serviti-o rece, garnisita cu feliile de castraveti puse deoparte si cu frunzulite de menta.

Tort cu rosii si branza

Ingrediente: 6 rosii potrivite (1 kg), 400 g telemea, 80 g masline negre fara samburi, 1/2 legatura busuioc, 4 linguri ulei de masline, 2 lingurite piper boabe, sare, 2 foi de placinta coapte.
Mod de preparare:

Indepartati pendunculul rosiilor, taiati-le rondele, presarati-le cu sare si puneti-le deoparte 15 minute.
Intre timp, taiati branza lamele si maslinele cubulete si pisati boabele de piper (nu prea marunt). Puneti deoparte 4 frunze de busuioc si taiati-le cu foarfeca pe celelalte.
Asezati "placinta", alternand - peste foaia de jos, asezata intr-o tava - straturile de branza, rosii, maslinele si busuiocul taiat, stropind fiecare strat cu putin ulei de masline. Presarati cu piper si acoperiti placinta cu foaia a doua.
Taiati placinta in patru si serviti-o rece, eventual cu un sos de ulei de masline si zeama de lamaie.

Ardei si rosii cu risotto

Ingrediente (pentru 6 persoane): 6 rosii, 1 ardei gras rosu, 1 ardei gras verde, 1 ardei gras galben, 300 g carne de vita tocata, 200 g orez (arborio), 1 ceapa, 3 catei de usturoi, 1 l zeama concentrata de carne de vita (Knorr+apa), 1 lingurita oregano, 7 linguri ulei de masline, sare, piper.
Mod de preparare:

Taiati capacelele rosiilor si scobiti-le cu o lingurita, sarati-le in interior si asezati-le cu gura in jos pe o tava.
Taiati ardeii in patru si eliminati nervurile si semintele. Curatati ceapa si tocati-o marunt.
Incingeti intr-o cratita 2 linguri de ulei, caliti ceapa 2 minute si adaugati orezul amestecand pana ce devine sticlos. Adaugati si rosiile, usturoiul presat si oregano, stingeti cu putina zeama de carne (calda) si lasati orezul sa fiarba, completand zeama pe masura ce este absorbita.
Incingeti 2 linguri de ulei intr-o tigaie si prajiti carnea tocata, sfaramand-o cu furculita, sarati-o, piperati-o si incorporati-o in risotto.
Incingeti cuptorul la 180gr.. Umpleti rosiile si sferturile de ardei cu risotto, asezati-le intr-o forma unsa cu ulei, acoperiti rosiile cu capacelele taiate, stropiti-le (si sferturile de ardei) cu ulei, dati-le 20 de minute la cuptor si serviti-le fierbinti.



Dulciuri

Budinca de orez cu capsuni

Ingrediente: 500 g capsuni, 150 g orez cu bobul rotund, 75 cl lapte, 80 g zahar pudra, 1 lingura frisca nebatuta (smantana dulce), 1 ou mare, 2 linguri sirop de fructe (de padure), 1/2 lamaie, 1 priza vanilie, 1 varf de cutit sare.
Mod de preparare:

Pre-fierbeti orezul spalat, circa 2 minute, intr-o cratita cu apa clocotita, lasati-l putin sa se raceasca si sa se scurga si puneti-l inapoi in cratita, impreuna cu laptele. Adaugati vanilia si sarea si lasati-l sa fiarba - cu capac - aproximativ 45 de minute, la foc mic.
Luati orezul de pe foc, adaugati zaharul, frisca si oul batut si amestecati bine.
Incingeti cuptorul la 180gr.. Spalati capsunile, zvantati-le si rupeti-le coditele. Taiati-le bucati si incorporati jumatate din ele in orez. Turnati orezul intr-o forma (sau in 6 forme mici) si dati-l 15 minute la cuptor. Dupa ce s-a racit la temperatura camerei, tineti-l cel putin 2 ore la frigider.
Mixati capsunile ramase cu putina zeama de lamaie si cu siropul de fructe si puneti sosul la rece, in frigider.
Rasturnati budinca si serviti-o rece, impreuna cu sosul.