Sanatate in luna mai. Retete cu frunze si flori.
Conserve din frunze verzi
Se stie ca frunzele plantelor contin primavara mai multe vitamine decat fructele lor. Ca sa poata fi pastrate mai mult, ele trebuie transformate in conserve, folosind urmatoarele retetare:
1. Otet din frunze. Frunzele se spala, se zvanta si se taie marunt. Se amesteca cu otet preparat din ciuperca de ceai kombucha, se lasa 21 de zile la macerat, apoi se storc bine. Otetul se pastreaza la rece si se foloseste in alimentatie, pentru prepararea salatelor (leurda, lastari de napi, usturoi, patrunjel, frunze de ridiche, marar etc.) sau pe cale externa, ca suport pentru frectii (papadie, urzica, tataneasa, hrean, frunze de ficus).
2. Ulei din frunze. Frunzele taiate se amesteca cu ulei nerafinat, se lasa la macerat 14 zile, se storc bine si uleiul se pastreaza la frigider. Se foloseste la prepararea bucatelor. (Frunze de marar, patrunjel, usturoi, loboda, frunze de coacaz, tei, zmeura, mesteacan, leurda, stevie, ridiche.) Plantele din ulei nu se arunca, se adauga in salate, in budinca, in preparate din cartofi, varza, se ung pe clatite.
3. Macerat de frunze in alcool. Se macereaza frunzele diverselor plante in alcool.
4. Amestec de miere de albine cu flori si frunze. Mierea de albine se amesteca cu flori de papadie, paducel, maces, podbal, patlagina sau cu frunze de mesteacan, coacaz, zmeur, brusture. Intern, se pune in ceaiuri sau sucuri de fructe. Extern, se aplica comprese pe articulatiile bolnave (se combina cu uleiul de frunze din reteta 2).
Balsam de flori
Luna mai este ideala pentru prepararea unui balsam din flori, care va ofera polen natural toata iarna. Aveti nevoie de un borcan de 3-5 litri si alcool dublu rafinat. Cum apar primele flori de mai, culegeti din fiecare din ele cate un paharut (chiar si flori de mar, prun, piersic, cais si gutui), puneti-le in vas si acoperiti-le cu alcool. Procedeul se repeta pe tot parcursul anului, pana toamna, in asa fel ca in borcan sa fie adunate 80-90 de feluri de flori. De fiecare data cand adaugati florile noi, mai turnati o cantitate de alcool, in asa fel ca ele sa fie acoperite de lichid. Toamna, se mai adauga dupa dorinta si radacini de: odolean, varza iepurilor (Soaldina-sedum maximum), un biostimulator care are toate calitatile ginseng-ului, dar nu are contraindicatiile lui), iarba mare, brusture, maces.
Mod de administrare: se pun cate 12-15 picaturi in 100 ml apa sau ceai. Pe cale externa, balsamul face bine in caz de dureri de dinti (se pune un tampon imbibat pe dintele bolnav), vindeca mai repede o rana care se trateaza greu, se adauga in solutii pentru frectii.
Macerat din germeni de cartofi
Daca aveti in camara cartofi de anul trecut, rupeti-le colturile albe (germenii), taiati-le marunt si preparati cu ele un macerat in tuica. Se foloseste cu succes pentru frectii in caz de artrita, miozita, dureri reumatice.
Reteta: intr-un borcan umplut cu colti tocati, se toarna tuica cat sa-i acopere, se inchide vasul ermetic si se lasa la macerat 21 de zile.
In caz de cancer, batranii foloseau tinctura aceasta si pentru uz intern, incepand de la 3-5 picaturi diluate in 150 ml apa.
Remedii de primavara
Intarirea muschiului cardiac: se consuma zilnic 5-6 flori de papadie proaspete (numai partea galbena), pe toata perioada infloririi.
Anemia de primavara: se consuma cat mai des salate preparate din amestec de frunze tinere de napi, tei, zmeura, dud, loboda salbatica, melisa (roinita).
Boli ale sistemului respirator: in luna mai se culeg frunzele de podbal, se ruleaza fiecare in parte si se leaga cu ata. Se usuca la intuneric. Iarna, se folosesc pentru tratarea bolilor sistemului respirator: bronsita, tuse, tuberculoza, sub forma de tigara, care trebuie fumata de 3-4 ori pe zi. Rezultatele apar si mai repede, daca tratamentul se asociaza cu folosirea rasinii de pin sau de brad, care se culege primavara de pe tulpinile copacilor si se modeleaza sub forma de bilute mici (cat mazarea). Se inghit zilnic cate 5-6 bilute, de trei ori pe zi. Daca rasina este uscata, se sfarama si se inghite cate o lingurita de pulbere, de trei ori pe zi.
Reglarea sistemului nervos: se prepara ceai din frunze tinere de artar, care se culeg in mai, inainte de inflorire, si se usuca la semiintuneric. Se folosesc frunzele foarte fine, subtiri (asemanatoare cu vita-de-vie), cu "degetele" inguste, alungite. Se prepara infuzie dintr-o lingura de planta la 250 ml apa. Se beau 2-3 pahare pe zi.
Dureri de picioare. In zilele calde de mai, dimineata, se fac plimbari cu picioarele goale pe roua, mai ales in locurile unde iarba este mai inalta. Inainte de culcare, locurile bolnave se panseaza cu frunze de tataneasa, care ajuta mult la eliminarea durerilor.
Probleme ginecologice. In luna mai se culege si traista-ciobanului, o planta folosita din timpuri stravechi pentru reglarea metabolismului, tratarea hemoragiilor, fibromului uterin (este si mai eficienta in combinatie cu sovarf si urzica).
Probleme dermatologice: bataturi, negi, tumori canceroase si necanceroase, probleme ale ficatului (atentie la dozare). In toate aceste cazuri rezultate deosebite se obtin cu preparatele din rostopasca.
Colectarea sucului de rostopasca: planta se culege atunci cand are boboci sau flori, si nu seminte.
Metoda nr. 1: In perioada 15 mai - 15 iunie se taie planta intreaga, se spala, se intinde pe un prosop pentru uscare. Peste o ora, se taie (cu manusi de cauciuc) pe o scandurica si se da prin masina de tocat. Se strecoara sucul printr-un ciorap des, se amesteca cu vodca in proportie de 1/1, se acopera bine si se lasa timp de doua saptamani la intuneric, dupa care se toarna incet in alt vas (sau se strecoara prin vata). Precipitatul se arunca sau se foloseste pentru comprese. Mod de administrare: se iau cate 5 picaturi de tinctura la 50 ml de apa sau lapte, de trei ori pe zi, cu 20 de minute inainte de masa. Tratamentul dureaza o luna si se poate repeta dupa o pauza de 5 zile. Se practica iarna.
Metoda nr. 2: Se prepara dupa descrierea de mai sus 2-3 litri de suc, se lasa in borcan acoperit cu tifon pana la terminarea fermentatiei si a sedimentarii (aproximativ doua luni). Cand lichidul devine limpede ca apa, se muta atent in alt vas (fara precipitatul ramas pe fund) cu ajutorul unui furtun. Mod de administrare: se bea de doua ori pe zi (dimineata si seara), cu 30 de minute inainte de masa, cate o lingurita. Se pastreaza bine inchis in frigider.
Probleme ale sistemului digestiv. Se rezolva rapid folosind detoxifierea cu apa argiloasa. (Noi o preparam cu argila din judetul nostru, dintr-o zona foarte curata, aproape neumblata).
Toate retetele pe care vi le-am prezentat sunt indelung verificate in practica noastra curenta, dar conditia principala pentru obtinerea efectelor benefice de vindecare este practicarea unui mod sanatos de viata.
Tratamente cu dulceata de flori,
agheazma si apa de argint
Pentru ca vindecarile cu dulceata sa aiba efect, componentele trebuie sa fie vii, proaspete, pline de soare. Plantele uscate pot fi folosite si ele, dar mai rar, si in doze de doua ori mai mici, deoarece planta uscata partial isi pierde puterile. Mai bine sa ne imbogatim organismul cu energie vie. Important: in toate retetele se adauga o cantitate de apa sfintita (agheazma), care are proprietati puternice de vindecare. Cand va pregatiti sa faceti dulceata sau orice alte bucate, analizati-va starea sufleteasca. Se stie ca orice preparat facut cu dragoste, cu liniste sufleteasca, cu binecuvantarea Domnului, are efect dublu. Mult conteaza si calitatea apei, cea mai buna fiind apa de izvor sau de argint, preparata astfel: o lingura, sau orice alt obiect din argint, se incinge pe foc si se introduce apoi intr-o cana cu apa fiarta, vreme de doua ore.
Dulceata de papadie
Un kilogram de flori de papadie se pune pe foc cu 0,5 litri apa fierbinte. Se aduce pana la clocotire si se fierbe doua minute. Se ia de pe foc, se lasa acoperit 20 minute, se strecoara preparatul si se stoarce bine. Lichidul obtinut se amesteca cu 1 kg de zahar, si se mai fierbe 5 minute. Se adauga 5 lamai de marime mica cu coaja cu tot, taiate marunt, si se fierb inca 5 minute, amestecand permanent. Se ia de pe foc, se lasa 30 minute, se adauga 250-300 ml apa sfintita si se fierbe inca un minut. Inainte de administrare, se citeste o rugaciune. Se bea cu 30 minute inainte de masa. Mod de administrare: copiii pana la 3 ani: 1/2 lingurita de doua ori pe zi; copiii pana la 15 ani - cate o lingurita de trei ori pe zi; adultii - cate o lingura de trei ori pe zi. Se foloseste in boli ale gatului, bronsita, afectiuni pulmonare, raceli, reumatism, tuberculoza, guta, boli ale aparatului locomotor. Se aplica si sub forma de comprese pe articulatiile bolnave.
Dulceata de tataneasa
Un kilogram de plante cu flori se spala in apa curgatoare rece, vreme de 30 de minute. Se taie apoi marunt si se pun la fiert intr-un litru de apa, pe foc mic, 10 minute. Se strecoara de doua ori, se amesteca cu 1 kg zahar si se fierb inca 15 minute. Se adauga trei lamai taiate marunt, impreuna cu coaja lor si se fierbe inca 5 minute. Se ia vasul de pe foc, se lasa 20 de minute, se pune iar pe foc pana ajunge la punctul de fierbere, se adauga 100 ml apa sfintita. Mod de administrare: se bea cate o lingurita de doua ori pe zi, timp de doua luni, citind o rugaciune. Indicatii: tromboflebita, varice, tumori diverse, nisip la ficat si rinichi. Se foloseste sub forma de compresa, in tratarea dermatozelor.
Miere din flori diferite
Ingrediente: 100 g menta, 100 g sovarf, 100 g melisa, 2 g (aproximativ o lingurita) rostopasca (dupa dorinta, puteti adauga si cate 100 g flori de paducel). Toate plantele se tin in apa rece, vreme de 30 de minute. Se scutura de apa, se taie marunt si se amesteca cu un litru de apa. Se aduc pana la punctul de fierbere si se tin pe foc mic 30 de minute. Se strecoara prin tifon, se amesteca cu 1 kg de zahar si cu 1 kg de lamai taiate marunt, cu tot cu coaja, si se fierb inca 15 minute. Se ia de pe foc, se lasa 30 minute, se adauga inca 50 ml apa sfintita si se aduce inca o data pana la fierbere. Mod de administrare: copiii beau cate o lingurita de miere diluata cu un pahar de apa calduta, de 3-5 ori pe zi, iar adultii cate o lingura, diluata cu un pahar de apa calduta, de 3-5 ori pe zi.
Indicatii: dureri la inima, depresii, insomnii, surescitare, epilepsie si dureri de cap. In caz de dermatoze, se folosesc comprese din reteta de mai sus.
Elena Josan,
Asociatia Fitomed - Vaslui, tel. 0745/47.57.21,
e-mail: fitomed@yahoo.com