O initiativa ambalata in bune intentii ne da fiori: painea fortifianta cu fier si acid folic se doreste a fi impusa la scara nationala! Risc urias, pentru populatia de toate varstele, pe termen scurt, mediu sau lung. Sa nu uitam ca oamenii consuma paine zilnic, mai multa sau mai putina. Bunicii si parintii nostri ii certau pe copii, insistand: "Nu manca fara paine!". O traditie gresita, dar care s-a incetatenit bine printre romani. In lumea saraca, painea reprezinta o baza pentru a satura omul. Invocarea ca in Romania avem un procent mare de cazuri de Tbc si anemii, crezand ca fierul si acidul folic din paine vor rezolva problema, este total gresita. Adevarata cauza a imbolnavirii de Tbc si anemie este, de fapt, saracia si tot cortegiul de neajunsuri care o insotesc: o hrana nesanatoasa, nediversificata, alcool, tutun, apa potabila contaminata, aer impur, noxe profesionale etc.
"Mereu si mereu, populatia trebuie informata
ca sanatatea se poate pastra,
in primul rand, printr-o hrana corecta"
Natura, in intelepciunea ei, ofera omului o hrana sanatoasa, compozitia legumelor, verdeturilor si fructelor este armonioasa calitativ si cantitativ, oferind organismului toate mineralele, oligoelementele si vitaminele necesare pentru pastrarea sanatatii. Ceea ce lipseste este o insistenta a specialistilor care sa intervina in media scrisa si vorbita, pentru a informa corect, mereu si mereu populatia, cum se poate pastra sanatatea, in primul rand, cu o hrana corecta. Sunt necesare cat mai dese dezbateri televizate, cu specialisti nutritionisti - medici si cercetatori din chimia alimentara - pentru o campanie sustinuta de instruire in scopul informarii populatiei despre cum trebuie sa se alimenteze. Sa nu uitam principiul conform caruia "Nu exista boli, ci bolnavi" care, din pacate, nu se prea respecta.
"Nu exista oameni sanatosi,
ci doar insuficient investigati"
Se stie ca nu exista oameni perfect sanatosi, ci doar insuficient investigati. Exista, la fiecare om, o predispozitie congenitala specifica (din nastere) sau dobandita in timpul vietii, datorita unor conditii necorespunzatoare, astfel ca fiecare om are un potential latent, nemanifestat simptomatic la inceput, de aparitie a diferitelor boli. Daca factorii nefavorabili persista mai mult timp, se blocheaza treptat capacitatea de aparare si autoreglare a organismului si acesta cedeaza, declansandu-se imbolnavirea.
Daca asemanam organismul cu un lant de verigi, fiecare veriga reprezinta un organ. Daca una sau mai multe verigi ale lantului (organismului) se rupe (se imbolnaveste), intregul organism sufera. Imbolnavirea unui organ influenteaza functia tuturor organelor. De aceea, trebuie tratat intregul organism, prin stimularea functiilor tuturor organelor si nu numai a organului bolnav.
si in nici un caz bagat in paine"
Mineralele, oligoelementele si vitaminele au un rol extrem de important in buna functionare a organismului. Fiecare boala are o dereglare specifica, cu un plus sau un minus din aceste elemente si substante biologic active. Ele actioneaza in organism extrem de subtil si complex, influentandu-se unele pe altele. Daca nu avem informatii extrem de precise despre tabloul de sanatate globala al unei persoane si ii oferim, fara discernamant, fierul si acidul folic prin paine, putem declansa sau agrava cancere, ciroze hepatice, boli cardiovasculare, sangerari prelungite de menstra la femei, hemocromatoza cu supraincarcarea organismului cu fier si depozitarea acestuia in ficat, inima, pancreas si hipofiza. 11% din populatia alba a globului comporta defectiuni genetice care genereaza boli grave - hepatite, diabet, cardiomiopatii cu eventuale fibrilatii care pot fi mortale, manifestari de oboseala, artralgie, artrita, insuficienta gonadica, hepatomegalie etc. Se stie ca aportul de fier din hrana zilnica este asigurat din nenumarate surse alimentare care se cumuleaza, iar in situatia bolilor mai sus amintite, fierul trebuie restrictionat si nicidecum adaugat in paine. Desigur ca o insuficienta a fierului din organism duce la anemie, dar aceasta nu se poate preveni fara prezenta elementelor cupru, cobalt, magneziu etc. Vitamina C naturala din legume si fructe favorizeaza absorbtia mai buna a fierului. Toate aceste elemente, organismul le poate procura printr-o hrana cat mai ecologica posibil si cat mai diversificata (cereale integrale, legume, fructe si peste). Lipsa sau plusul acestor substante se regleaza cu discernamant, prin introducerea sau scoaterea din hrana a unor alimente conform cu nevoile individului si ale bolii respective. Se ajunge astfel la cel mai important obiectiv pentru sanatatea omului - individualizarea hranei, care ar trebui stabilita de nutritionisti profesionisti. Respectam astfel un principiu extrem de important pentru sanatate - alimentele noastre sa fie medicamentele noastre.
"Norme medicale corecte inseamna sanatate,
si nu profit financiar"
In prezent, exista pe piata sute de produse, facandu-si reclama fiecare ca au in compozitie toate substantele biologice active de la A la Z, necesare organismului. Aceste produse sunt oferite fara discernamant, folosind o publicitate mincinoasa, de genul "Vrei sa fii in forma maxima, foloseste-te de ele cu incredere etc.". Scopul este pur comercial si financiar. Daca s-ar dori ca aceste produse sa fie corect recomandate ar trebui sa contina in prospect si precautii, efecte adverse si secundare. Acest lucru nu se intampla in realitate, din nepasarea producatorilor, care ignora acest pericol real, altminteri aceste produse nu s-ar mai vinde. Exemple de astfel de produse sunt foarte numeroase si au ca scop doar imbogatirea firmelor farmaceutice producatoare. Acest fapt sfideaza respectul fata de sanatatea oamenilor.
Prezentarea acestui material, extrem de sumar fata de importanta sa deosebita, se vrea a fi un semnal de alarma care ar trebui sa preocupe tot mai mult lumea medicala, pentru a fi stabilite norme corecte, pe obiectivul sanatatii, si nu al profitului financiar. Rezulta, astfel, necesitatea profund umanitara de organizare a unor dezbateri largi, intre specialistii domeniului, bazate pe onestitate si constiinta profesionala, respectand primul principiu al medicinei - "primum non nocere", adica "mai intai sa nu daunezi" (sanatatii).
"Faina la porci, tarata la oameni"
Ca o alternativa la subiectul acestui articol, propun o scadere a consumului de paine alba, in favoarea celei integrale, avand o compozitie mai completa, prin prezenta mineralelor, oligoelementelor si vitaminelor din coaja cerealelor. Propun, de asemenea, la ambele sortimente, micsorarea cantitatii de sare si revenirea la vechea traditie, in care painea se facea cu faina, drojdie, apa, fara aditivi, care nu folosesc sanatatii si ii denatureaza painii gustul placut, specific, de cereale. Din pacate, tarata - care este cea mai valoroasa - este desconsiderata si se da la porci, pentru a le oferi lor sanatate, si nu omului.
P.S. Am ramas dezamagit si stupefiat de declaratiile unor personalitati, terapeuti de medicina naturista, cum ca produsele naturiste nu au efecte secundare. In primul rand, daca se fac tratamente cu produse de serie, comercializate pentru diverse afectiuni, acestea contravin ideii de tratament personalizat, care este singurul corect si superior. Desigur ca personalizarea tratamentelor presupune un timp mult mai lung, afectat unei scheme de tratament, mai putini bani pentru terapeuti si producatorii de medicamente, dar este singura cale de vindecare a bolilor.
Vasile Popa
cercetator si terapeut in medicina naturista,
director manager "Natura Medica Exim Srl" - Bucuresti, tel. 031/417.54.89, 021/450.73.28, 0723/53.00.81