S-ar putea face, dupa un asemenea consult generalizat, o harta a bolilor si neputintelor populatiei, mai cu seama ca, daca e sa-i credem pe specialisti, nu e roman sa nu poarte pe picioare cinci-sase boli. Chiar daca a fost ironizat pe diverse voci, ministrul sanatatii are dreptate. Romanii ar avea nevoie de acest consult macar pentru a avea in termeni medicali o evaluare generala a sanatatii publice.
Daca ministrul ar reusi sa puna stetoscopul la pieptul natiei, ar fi o initiativa care ar putea revolutiona felul in care-si vede romanul viitorul pe termen mediu si lung. De regula, oamenii prefera sa stea deoparte cand e vorba de spitale. Se spune chiar ca intri cu o boala si iesi cu patru. Spitalele dauneaza grav sanatatii. De altfel, o recenta statistica a stabilit ca anul trecut au fost inregistrate peste zece mii de infectii capatate in spitale, ceea ce ne plaseaza in fruntea topurilor europene si pare sa indreptateasca idiosincrazia romanilor fata de patul de suferinta. La fel de bine stam si la capitolul asigurarilor, unde peste optzeci de romani din o suta nu au dat nici un ban pe propria lor sanatate. Asadar, dublu campioni la boli si nepasare. Nu doar spitalele trebuie renovate, ci si imaginea de sine a oamenilor care cred ca, daca nu au platit la nastere taxa de sanatate, inseamna ca aceasta e gratuita si ca nu are rost s-o plateasca pe parcurs.
Pe de alta parte, nu e boala mai eficienta decat ipohondria. Romanul consuma medicamente pe paine. Stie cele mai noi si mai eficiente leacuri chimice si isi fabrica propriile sale cocteiluri de pastile. Portia de bani pentru medicamentele compensate sau gratuite se ispraveste din primele zile ale lunii si nu pentru ca banii ar fi, neaparat, putini, ci mai degraba pentru ca medicii si pacientii sunt generosi cand e vorba sa aleaga din meniu cele mai rafinate medicamente. Industria farmaceutica a atins cifre de vanzari record. Unii care apuca sa se interneze pentru niste banale analize si-ar face casa si masa in spital, constienti ca, desi acum isi pot tine bolile pe picioare, ce s-ar face in viitorul apropiat, cand s-ar putea imbolnavi si n-ar mai avea sansa unui pat de spital?
Cum spuneam, aceste dileme si intrebari sunt cu atat mai stranii, cu cat multi romani nu sunt interesati sa dea un ban de asigurari si nu ar incheia o polita de sanatate. Dau plictisiti din umeri cand li se vorbeste despre o dieta sanatoasa, casca zgomotos cand aud despre efectele devastatoare ale alcoolului si comenteaza ironic atunci cand citesc inscriptiile funerare de pe pachetele de tigari. Viata dauneaza grav sanatatii, spun ei cu aerul ca nu-i poate pacali nimeni. Ce le poate spune medicul decat sa lase berea, mititeii, tigarile... Sa duca o viata sanatoasa si plicticoasa. De aceea, consultul general programat in iulie de ministrul sanatatii ii irita pe unii si-i amuza pe cei mai multi, care presimt ca va fi facut romaneste, adica repede, superficial, de ochii lumii. Desigur, acest consult, cat de generosi si intelegatori am fi fata de autoritati, nu rezolva decat o parte, neinsemnata, din problema. Ne spune verde-n fata cat de sanatosi sau bolnavi suntem. Restul tine de noi. Si alimentatia sanatoasa, si gimnastica de intretinere, si regimul de viata echilibrat, si starea psihica pozitiva... Numai ca mare parte dintre romani considera ca toate acestea sunt doar vorbarie goala. Ar trebui, desigur, sa se priveasca in oglinda, sa se vada cand neaga si bagatelizeaza toate acestea. Insa nu au vreme de jocuri de oglinzi. Sunt cocheti: s-au indragostit de bolile lor imaginare si le ignora pe cele reale.