Ingrediente: 1 kg de cartofi taiati cubulete de 2 cm, 40 g margarina, 1 ceapa tocata, zeama si coaja rasa ale unei lamai, sare, piper, 2 fire de patrunjel verde, taiate marunt.
Mod de preparare:
Se-ncinge cuptorul la 185gr..
Se curata cartofii de coaja si se pun intr-o oala cu apa pe foc si cand dau in clocot, se lasa sa fiarba 3 minute pe flacara potrivita, dupa care se scurg bine.
Se topeste margarina intr-o cratita si se prajeste ceapa, pana ce devine sticloasa. Se adauga coaja si zeama de lamaie, patrunjelul tocat si se gusta de sare si piper.
Se pun si cartofii in cratita si se intorc - cu multa grija - cu o lingura de lemn, in asa fel incat sa fie toti acoperiti cu sos.
Se scot apoi intr-o forma de budinca ceva mai plata, se dau la cuptor si se lasa sa se rumeneasca si sa devina crocanti, aproximativ 50-60 de minute. Se servesc fierbinti. Atentie: cartofii se pot pregati cu o zi inainte, pana la penultimul punct.
Dovlecei prajiti
Ingrediente: 750 g dovlecei mici, 1 ceapa verde taiata marunt, 1 foaie de dafin, 1/4 lingurita nucsoara rasa, sare, piper negru macinat, 1/4 l apa, faina, ulei pentru prajit.
Mod de preparare:
Se curata dovleceii de coaja, se indeparteaza extremitatile si se taie bucati lungi de circa 5 cm. Se pun intr-un castron impreuna cu ceapa, foaia de dafin, nucsoara, sarea si piperul, se toarna peste ei apa si se lasa 30 de minute sa se inmoaie.
Se scurge apa, se zvanta bine dovleceii cu hartie absorbanta si se dau prin faina.
Se-ncinge uleiul intr-o cratita (tuci) si se prajesc dovleceii pana ce se rumenesc frumos. Se zvanta din nou si se servesc imediat (eventual se mai adauga putina sare).
Salata de sfecla rosie cu ceapa
Ingrediente (pentru 4-6 persoane): 500 g sfecla rosie fiarta, 3 linguri ulei de masline, 1 lingura otet alb, 1/4 lingurita mustar iute, 2-3 picaturi de tabasco (sau alt sos iute), sare, piper negru macinat, 3 cepe mici taiate rondele subtiri, 1 capatana mare de salata verde, 1/2 legatura patrunjel verde tocat marunt.
Mod de preparare:
Se curata sfecla de coaja si se taie felii subtiri. Pentru sos, se amesteca uleiul, otetul, mustarul si sosul iute (Tabasco) si se gusta de sare si piper. Se pune sfecla intr-un castron nu prea adanc, se toarna sosul peste ea si se lasa doua ore sa se patrunda.
Se tin rondelele de ceapa circa un minut in apa clocotita, se scurg, se lasa sa se raceasca si se rasfira peste sfecla.
Se "tapeteaza" un platou cu frunze de salata, spalate si zvantate, se pun deasupra sfecla si rondelele de ceapa, se presara cu patrunjel si se serveste salata cu sosul separat.
Orez cu stafide si ciuperci
Ingrediente (pentru 4 persoane): 50 g stafide, 100 g margarina, 1 lingura ulei de masline, 1/2 ceapa verde tocata, 250 g orez cu bobul lung, 1 cub Vegeta, sare, piper negru, 100 g ciuperci proaspete curatate si taiate felii, 1 lingura seminte de pin.
Mod de preparare:
Se inmoaie stafidele in apa clocotita si se incinge cuptorul la
160gr.. Se incinge uleiul intr-o cratita si se dunstuieste ceapa circa 10 minute pana ce incepe sa se rumeneasca.
Se adauga orezul si se caleste 2-3 minute la foc potrivit, amestecand intruna.
Se dizolva cubul de Vegeta in 1/2 l apa clocotita si cand incepe sa fiarba zeama, se toarna peste orez. Se sareaza, se pipereaza si se da 15-20 de minute la cuptor (cu capac), pana ce absoarbe tot lichidul.
Intre timp, se dunstuiesc ciupercile 5 minute intr-o lingura cu unt si in alta tigaie se rumenesc - tot in putin unt - semintele de pin.
Se amesteca usor orezul, ciupercile, stafidele scurse, semintele de pin si o lingura cu unt, se gusta de sare si piper si se servesc imediat.
Dulciuri
Banane coapte in coaja
Ingrediente: 4 banane mari si coapte, 5 linguri rachiu de fructe (eventual de cirese), 5 linguri zahar, 3 linguri margarina topita.
Mod de preparare:
Se taie bananele - cu coaja cu tot - in doua (pe lung), se scot fructele cu grija, si se pun cojile deoparte. Se taie miezul felii, se pune intr-un castron, se adauga 3 linguri cu zahar si rachiul de fructe si se lasa 30 de minute sa se patrunda.
Se-ncinge cuptorul la 180gr. si se unge cu margarina o tava mai mare. Se aseaza cojile una langa alta pe tava, se umplu cu miezul inmuiat si peste fructe se toarna siropul.
Se presara deasupra margarina ramasa, rupta bucatele, si zaharul, si se dau 20-25 de minute la cuptor. Bananele se servesc fierbinti, in coaja lor.